Wonder o la lliçó de l’August

Palacio, R. J.
Wonder

Barcelona: La Campana, 2012

ebiblio

Palacio, R. J.
La lección de August

Barcelona: Nube de Tinta, 2012

L’August té 10 anys i aquest any anirà per primera vegada a l’escola. Fins ara la seva mare s’ha encarregat de la seva educació però ara els seus pares creuen que ha arribat el moment que l’August comenci a relacionar-se amb altres nens. L’August és un nen normal, així es veu ell, però en realitat no ho és, almenys físicament. L’August va néixer amb una greu malformació que fa que la seva cara estigui feta un embolic.

L’August s’haurà d’enfrontar a un gran canvi a la seva vida i no li serà fàcil. La incomprensió i els prejudicis li faran la traveta però ell serà valent i no llançarà la tovallola, anirà vencent els obstacles que trobarà pel camí i a final de curs es tallarà el serrell i aixecarà al cap.

L’August enamora des del primer capítol. És un nen intel·ligent, tendre i amb molt de sentit de l’humor. No és fins a la segona part del llibre on es descriu el seu aspecte, ho fa la seva germana Via amb la naturalitat d’algú que conviu cada dia amb un ésser excepcional en tots els aspectes i particularment en l’aspecte físic. Perquè us feu una idea, després de llegir la seva descripció, jo m’imagino a l’August com una versió infantil/juvenil de l’Sloth de Los Goonies. Amb aquesta premissa podem suposar molt ràpidament com de difícil ha de ser per a ell començar a una escola nova on hi ha un munt de gent que el primer que veurà serà la seva cara.

Font: miotrarealidadetinta.blogspot.com

L’August es guanya al lector fent-lo empatitzar amb ell des de la primera pàgina.

El tipus de redacció és àgil, directa amb capítols molt curts que creen molt dinamisme i ritme a la lectura i, aquí ve el que el diferencia d’altres llibres pel que a estil literari es refereix, està escrit sota diversos punts de vista. Es narra en primera persona, però no només l’August s’encarregarà d’explicar-nos el seu dia a dia sinó que també ho farà la seva germana Via, els seus amics Summer i Jack, en Justin, el xicot de la seva germana i la Miranda, una amiga de la seva germana.

Amb un llenguatge molt proper es treballen múltiples temes. Amb l’August es viu la seva diferència i com és l’adaptació al seu nou entorn. Amb la seva germana Via la comprensió, l’amor fraternal i la gelosia. Amb els seus amics l’amistat, la independència, la tolerància i l’empatia. L’autor és capaç de retratar amb molt d’encert el comportament dels nens de l’edat de l’August, la seva manera de parlar, els seus comentaris, les seves bromes. A estones un riu i a estones s’ha de reprimir la llagrimeta.

Wonder-R_J_Palacio_1

Al llibre es troba a faltar el punt de vista d’un dels personatges: en Julian. En Julian és el nen que li fa la vida impossible a l’August a l’escola. Doncs bé, el 2 d’octubre es va editar un relat curt titulat El capítol del Julian on per fi podrem veure les raons que empenyen a en Julian per odiar l’August, o almenys això espero.

Aquest llibre és, com el seu propi títol indica, una petita meravella i hauria de ser lectura obligatòria.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

12 comentaris a “Wonder o la lliçó de l’August”

 1. Rosa Secall Marzà

  És un dels millors llibres que he llegit darrerament. Recomanable per a totes les edats. Transmet uns valors molt importants per la bona convivència de qualsevol societat, a través d’un text emotiu que enganxa des de l’inici.

  1. Hola, ganes o no es bó saber l’historia d’aquest llibre. Jo estic lleguint i em falten 100pagines i demà tinc examen.
   Era un llibre opcional, hagues pogut triar el de 40 pàgines.
   Necessito un resum del final plis

  2. El llibre està dividit en vuit parts, cada part explica els problemes de cada personatge. La primera part és la del August.L’August té un problema facial i no ha anat mai a l’escola. Abans d’anar a l’escola l’August coneix a tres nens en Jack, la Charlotte i en Julian. L’August no vol anar a l’escola però el seu pare li diu que li anirià bé per ell. L’August arriba a l’escola i és troba amb en Julian un nen que li fa bullying. Al principi l’August no té amics, però poc a poc en va aconseguint més. Jo t’he fet un resum de la primera part si en vols saber més llegeix-te el llibre sencer

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.