La venjança és un plat que se serveix fred per Franz-Olivier Giesbert

La cocinera de Himmler - Franz-Olivier Giesbert

La cocinera de Himmler - Franz-Olivier Giesbert

Giesbert, Franz-Olivier
La cocinera de Himmler

Madrid: Alfaguara, cop. 2014

Aquesta és la història de Rose, una dona que centra la seva felicitat en tres pilars: l’humor, el sexe i la venjança.

Rose té 105 anys, és la mestressa d’un restaurant d’èxit a Marsella, porta una pistola a la bossa i no pot evitar tenir pensaments eròtics quan veu algun home que li sembla interessant. Però la singularitat d’aquesta dona no acaba aquí, és una dona que es pren la justícia pel seu compte, i té una llista d’enemics a qui va matant quant té oportunitat.

Si us ve de gust una història que passa per algunes de les més grans barbaritats del segle XX: el genocidi armeni, el nazisme i el maoisme, amb un humor negre i sarcàstic, i un toc de dramatisme… aquesta és la vostra novel·la!

La història de Rose és la història del segle XX, ja que viu molts dels esdeveniments més dramàtics d’aquest segle, i ens els descriu des del seu particular punt de vista. A Rose, la vida no la tracta bé: durant el genocidi armeni maten a la seva família, durant el nazisme a Alemanya, declaren al seu marit jueu i se l’emporten a Dachau juntament amb els seus fills, a la Xina, durant la revolució cultural, consideren al seu amant contrari a la ideologia maoista… però ella sempre troba a un culpable amb qui saciar la set de venjança.

Font. Viquipèdia
Heinrich Himmler. Font. Viquipèdia

El títol del llibre és La cocinera de Himmler, però de fet, Rose, acaba fent de cuinera de Mao, de Himmler, de Hitler i de molts altres, tots queden enamorats de la seva cuina (i alguns de la seva persona) gràcies a les seves delicioses receptes vegetarianes que els ajuden a digerir millor.

Una altra característica en la vida de Rose és l’amor. Ella considera que només hi ha hagut dos homes importants a la seva vida, tot i que no té cap problema amb el sexe, que l’utilitza fins i tot per les seves venjances sense cap mena de remordiment, arribant a practicar sexe amb persones que menysprea o que directament considera les seves enemigues.

Una cosa curiosa que em va agradar de la protagonista és el seu amor per la lectura, així, dins la novel·la ens trobem a referències de llibre i a escriptors, de fer hi ha una parella que són protagonistes secundaris de la història: Jean Paul Sartre i Simone de Beauvoir.

Si sou cuinetes aquest també és el vostre llibre, ja que al final podreu trobar algunes de les receptes que la protagonista, una vegetariana convençuda, va cuinant: parmesana, flam de caramel o pastís de maduixa a l’americana.

L’autor, Franz-Olivier Giesbert és un escriptor i periodista francès, que va treballar Le Figaró o Le Point.

Si amb el que us he explicat, encara no us he convençut de llegir la novel·la, aquí us deixo amb les primeres pàgines perquè us feu una idea de l’estil…

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.