Cats d’Andrew Lloyd Webber

Cats - Lloyd Webber

Cats - Lloyd Webber

Lloyd Webber, Andrew. Cats
[S.l.] : Really Useful, 1998

Al teatre musical es poden fer grans experiments, des d’adaptar una novel·la o una pel·lícula de gran èxit fins a narrar una biografia d’un personatge famós. Però la particularitat del que ara ens ocupa, Cats, un dels musicals més reconeguts de la història, és que explica les vivències d’uns gats de carrer a Londres.

Andrew Lloyd Webber
Andrew Lloyd Webber

Cats va ser creat el 1981 per Andrew Lloyd Webber adaptant així el llibre infantil Old Possum’s: Book of practical cats del poeta anglès T. S. Eliot. El motiu de l’adaptació va ser que aquesta obra era un dels llibres favorits de la seva infància. En aquest musical se’ns presenten una gran varietat de gats que es reuneixen al terrat d’un edifici. Una gateta presumida i glamurosa que es diu Grizabella farà de fil conductor per tota la funció.

Andrew Lloyd Webber quan va compondre aquest musical havia recollit grans elogis per part de crítica i públic pels musicals Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, Jesus Christ Superstar i Evita. Amb Cats la va tornar a encertar, va ser un gran èxit i va estar als escenaris de Londres durant més de vint anys seguits.

Una de les cançons que potser més es recorden del musical és ‘Jellicle songs for Jellicle cats’, la cançó que inicia l’obra i amb la que es va realitzant la presentació dels diferents gats. També destaquen les cançons ‘The Rum Tum Tugge’, ‘Gus: the theatre cat’ i ‘Skimbleshanks: the railway cat’. Però segurament la que més us sonarà serà la cançó ‘Memory’, una cançó que ha estat versionada per diversos cantants.

L’obra va guanyar dos premis Oliver del teatre britànic a l’edició de l’any 1981 i 7 premis Tony de l’edició de l’any 1983, inclòs el premi de millor musical. Actualment, aquesta obra és considerada com un clàssic d’aquest gènere teatral. El disc de Cats va guanyar un premi Grammy.

El repartiment de l'obra en la versió filmada
El repartiment de l’obra en la versió filmada

Després d’aquest èxit, Webber va compondre el musical Starlight express. Però va ser l’any 1986 quan va estrenar el seu musical més reconegut i premiat, El fantasma de l’òpera, una obra que encara està en cartellera a les ciutats de Londres i Nova York. Deu anys més tard, el 1996 el compositor va guanyar un Òscar a la millor cançó original pel tema You must loved me de la pel·lícula Evita dirigida per Alan Parker.

Cal fer un especial esment que Andrew Lloyd Webber és el compositor de la cançó Amigos para siempre dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, cantada per Sarah Brightman i Josep Carreras.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Cats d’Andrew Lloyd Webber”

  1. Ostres, no recordava que era el Webber qui havia compost la cançó dels jocs olímpics de Barcelona! Per això la va interpretar la seva Christine…!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.