Amy Winehouse

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Amy : la chica detrás del nombre
Madrid : Vértigo, DL 2015

 
El director guanyador del premi BAFTA Asif Kapadia, ens apropa a la curta vida de la cantautora britànica guanyadora de 5 Grammys, Amy Winehouse amb una proposta intel·ligent i emotiva.

A Amy: la chica detrás del nombre, el que importa són la música i les persones. AMY és un documental intel·ligent, perquè la música és la seva columna vertebral. Està ple de vídeos privats, de cançons inèdites i d’algunes de les grans actuacions de l’artista, que ens retornen la seva memòria amb una panoràmica original de com van ser els seus començaments. Se’ns mostra com la va afectar la fama i del cúmul de circumstàncies que van desembocar en el seu tràgic final. AMY també és un documental emotiu, perquè hi trobem l’afecte que els seus sentien per l’artista, malgrat els seus problemes amb les drogues, la bulímia i les relacions destructives. I, també, perquè la història està explicada amb les seves pròpies paraules, les d’una noia de Londres que es va tornar el centre de totes les mirades. Una jove talentosa a qui el seu art i geni, van catapultar cap a una fama que mai va saber encaixar. Una persona vulnerable que s’afartava de dir “no” a moltes coses, encara que sembla que el seu entorn no sabés, o pogués, escoltar les negatives. El constant assetjament mediàtic, les relacions truculentes amb els seus nuvis, el seu precari estil de vida i el judici sever de la societat cap a la seva figura, no l’hi van posar fàcil.

El documental AMY ajusta amb encert les peces del trencaclosques que ajuda a comprendre la fragilitat de l’estrella malgrat els seus magnífics dots artístics. Amy sabia fer música i volia fer música, però no estava preparada per suportar la pressió a la qual es veuen sotmeses les “megaestrelles”. L’aclaparament dels flaixos, de les càmeres, dels compromisos discogràfics, de les gires i de la pròpia família, es fa patent al documental.

Amy Winehouse va ser única. Una dona petita amb gran veu i gran personalitat, que componia i cantava amb el cor. L’àlbum Back to black, va vendre 12 milions de còpies per tot el món (va ser diverses vegades Disc de Platí en nombrosos països) des del seu llançament en 2006. Amy va ser admirada per molts i va col·laborar amb diversos artistes com Tony Bennett, Prince, Mark Ronson o els Rolling Stones.

Amy Winehouse
Amy Winehouse by Camarrior on DeviantArt

Va morir tràgicament en 2011 a causa d’una sobredosi d’alcohol, unint-se al trist “Club 27” al costat de Jimi Hendrix, Kurt Cobain o Janis Joplin. Mai sabrem fins a on hagués pogut arribar Amy de no haver-se truncat la seva vida. Una veritable llàstima.
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “Amy Winehouse”

  1. Andrés Castells Zaragoza

    Només cal afegir que aquest impressionant documental va guanyar l´Oscar a millor documental a la darrera edició d´aquells prestigiosos premis cinematogràfics.

  2. Mireia Goula Iglesias

    És una pena que el seu entorn, que tant l’estimava, no hagi pogut protegir-la de la pressió de la fama. Segurament (i desgraciadament) tractava de protegir-se refugiant-se a l’alcohol i les drogues.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.