Simon Reynold – Postpunk, romper todo y empezar de nuevo

Postpunk - Simon Reynolds

Postpunk - Simon Reynolds
 
Simon Reynolds és un dels crítics culturals i articulista britànics més rellevants de l’actualitat. És autor de diferents assajos com Retromanía: la adicción del pop a supropiopasado (2012), Energy Flash: un viaje a través de la música rave y la cultura de baile (2014), o Postpunk: rompertodo y empezar de nuevo (2013), dedicat aquest últim a desgranar la història d’un dels corrents musicals més eclèctic amb voluntat de trencar amb les convencions musicals precedents a partir de diferents propostes sonores i estètiques a l’avantguarda.

A finals dels anys ’70 i a principis dels ’80 van aparèixer a Anglaterra i als Estats Units una ingent quantitat de grups que volien experimentar i fer tabula rasa amb els paràmetres del rock vigents fins al moment. A partir del llegat del punk van explorar nous territoris per a incorporar les tècniques de producció del dub i la música disco, les radicals estratègies compositives del krautrock, la música contemporània i el free jazz, la música jamaicana, el groove o el funk.

Molts dels músics post-punk provenien de l’entorn de les escoles d’art, i això va marcar tant les propostes escèniques, que podien inspirar-se en el teatre de la crueltat d’Artaud per tal de trencar les barreres entre el públic i l’escenari, com les lletres de les cançons sovint influenciades per escriptors de la ciència ficció més radical com J. G. Ballard, Philip K. Dick i William S. Burroughs. Els lletristes, a més, sovint adoptaven les tècniques del collage i del cut-up.

Postpunk: rompertodo y empezar de nuevo és un inventari d’aquells grups que van obrir nous horitzons en el rock. Molts d’aquests grups van gravar discs innovadors però mai van arribar més enllà de l’estatus de grups de culte havent-se de conformar havent influenciat a bandes posteriors com Red Hot Chilli Peppers, NineInchNails, Radiohead, TheRapture, LCD Soundsystems, Franz Ferdinard o Interpol.

 

A partir del llibre, la Biblioteca Vallcarca i els Penitents us torna a proposar un recorregut sonor per tots aquells temes i grups que l’autor va comentant. Sens dubte, una oportunitat de submergir-se sense perdre’s en el vast territori d’un corrent musical que va engendrar incomptables gèneres i escenes dins el rock. Aquí teniu la playlist:

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.