El capitalismo del desastre es un gran negocio. Fermín Muguruza

Nola? Irun meets New Orleans - Fermín Muguruza

Nola? Irun meets New Orleans - Fermín Muguruza

Muguruza, Fermín
Nola? : Irun meets New Orleans

San Sebastián : Talka, 2015

CD 2.MUG

 

L’incombustible Fermín Muguruza torna a la càrrega amb un nou espectacle en el qual s’acompanya d’una brass band de Nova Orleans. Com a fil conductor d’aquest encontre entre Irun i New Orleans, el rastre de la devastació que hi deixà l’huracà Katrina el 2005, inundant pràcticament tota la ciutat. Una fatídica combinació entre la negligència governamental, una pèssima gestió de la crisi i la precària situació socioeconòmica de la població afectada, s’acabà convertint en un drama humanitari.

El rock combatiu de Muguruza s’alia amb la música de carrer de NOLA, i així, tot recordant alguns dels seus èxits, acarona al mateix temps l’esperit dels indis del Mardi Gras, els ritmes frenètics de les brass band, i la barreja de jazz, soul, blues i funky.

Tot i que la gravació destil·la la preciositat de l’experiència, la qualitat musical i l’amor per allò que es fa, no deixa apreciar tota la contundència d’una música pensada per a suar-la al carrer. Si teniu ocasió, i l’economia us acompanya, no us perdeu l’espectacle en viu on s’aprecia el torrent rítmic que en resulta de la unió dels dos mons musicals.
 

Nola? Irun meets New Orleans - Fermín Muguruza
 
L’acompanya un DVD documental que mostra la visita de Muguruza a Nova Orleans en ocasió de l’enregistrament del disc. El documental esdevé un testimoni de la història recent de Nova Orleans, però també un passeig per la rica i creativa tradició musical de la ciutat, des de les arrels africanes dels esclaus negres, el contacte dels esclaus fugats amb els indis natius americans, la pràctica del vudú, la repressió xenòfoba de la comunitat negra…
 

el capitalismo del desastre es un gran negocio… Donde hay una debilidad, hay un lugar donde poder reconstruir y poder sacarle dinero. No importa si eso cambia el caràcter de la ciudad

 
Diferents músics i activistes recorden, 10 anys després, el que suposà la desastrosa gestió davant la inundació de la ciutat: la ruptura dels dics de contenció provocaren una gran quantitat de morts evitables, la incapacitat del govern per donar una adient resposta humanitària, l’experiència d’haver d’abandonar la casa i buscar refugi arreu del país, l’emoció i la tristesa del retorn a una ciutat desballestada, la reconstrucció desigual i demorada per a dificultar aquest retorn, l’aprofitament del desastre per a gentrificar i especular remodelant els barris populars… Però també ens mostra la solidaritat, l’esperit, la fortalesa, la dignitat i el sentiment de comunitat davant l’adversitat i la celebració de la vida i la mort a través de la música.
 

 

També podeu llegir l’article a EnMoviments, el butlletí de la Biblioteca Trinitat Vella-José Barbero

 


 

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.