Paranoidland, vv.aa.

Paranoidland

Paranoidland

Paranoidland : thriller, humor, scifi
Barcelona [etc.] : Paranoidland, 2015-2016

 

Paranoidland — fanzine finalista del premi Ficomic 2015—, enriqueix l’escena underground amb una publicació molt especial, sis números d’històries seriades que es completen capítol a capítol. Un Fanzine arriscat, de gamma alta, amb autors convidats i portada a tot color. Segur que a les seves pàgines trobem noms que donaran molt a parlar, perquè en molts casos, és als fanzines on grans figures del còmic s’enforteixen.

A tall de contextualització, el terme “Fanzine” es va originar a l’octubre de 1940 amb la publicació de ciència-ficció Detours de Russ Chauvene. Tot i que va ser a la dècada dels 70 quan van tenir notable influència en el desenvolupament del còmic nord-americà.

Els fanzines són publicacions independents que creen vincles molt especials entre artistes i lectors, donat que permeten seguir les trajectòries dels autors des dels seus inicis, aquells moments màgics d’abans de la popularitat que fa que la distància amb els lectors s’eixampli.

A Paranoidland hi participen vint autors inspirant-se en temes, com ara: el cinema negre, la paranoia o el terror urbà. Hi podem trobar històries com Komando: Nucli Accumbens de Fran Fernández, on els criminals més perillosos del món han estat reduïts a la grandària d’una molècula per ser implantats dins d’un hoste, o Snufftube de Bouman, on el descobriment d’un vídeo snuff condicionarà el futur de la protagonista. A Sitcom Infinita de Joaquín Guirao i Nacho García, filaran encara més prim el clixé de família perfecta (malgrat els seus secrets). La historia Pànic de Miguel Martínez, portarà a l’extrem el significat de cliffhanger amb un parell de protagonistes que es veuran embolicats en un misteri. Repassant les biografies dels participants es fa evident que aquesta publicació de petit format té molt a oferir.
 

Bouman n1 Paranoidland
 
Aquí va el llistat d’artistes:

Álvaro Samaniego: Autor del còmic Buena peña. Ha publicat amb Mazo publicaciones, Libros de Autoengaño i Autsaider cómics. També ha participat en un gran nombre de fanzines espanyols com ara MigasChiqui Adobo, El Temerario, Pato Matones

Bouman: Autor del còmic Snufftube. És un tipus que li encanta la ficció i desaparèixer del món per hores. Il·lustrador, editor i realitzador audiovisual, entre d’altres.

Fran Fernández: Autor del còmic Komando: Núcleo Accumbens Ha publicat Desastre (Underbrain Books, 2013) i participat a Oiga mire: Mañana, Sabandija Ediciones.
 

Fran Fernández -n3- Paranoidland
 
Joaquín Guirao: Dibuixant del còmic Sitcom Infinita. Ha publicat Bienvenido a Zaira, un web còmic creat el 2006 i també La vida se te escapa (Entrecomics, 2015).

Miguel Martínez: Autor del còmic Pánico. Ha publicat Chico suicida (Underbrain books, 2012) i participat a El cuaderno del yeti.
 

Miguel Martínez -n1- Paranoidland
 
Nacho García: Guionista del còmic Sitcom Infinita. Ha publicat Pulir (Fulgencio pimentel, 2013) i participat amb Autsaider Cómics, Ultrarradio, La Cruda, Zángano Cómix o Adobo.
 

Joaquin Guirao / Nacho García -n1- Paranoidland
 
Àlex Red: Autor del còmic Protocolo de control con ternura. Ha publicat Quartznaut (La mansión en llamas, 2015). És il·lustrador freelance des del 2007.

Ramón Salas: Autor del còmic La chica B. Ha publicat còmics a Hetero Sapiens i Ala de Mosca, tires còmiques a Mondo Sonoro i il·lustracions a la revista 2010. Coguionista i “concept artist” de la pel·lícula Capa Caída (2014).

Alsina Mandarina: Autora de No me aguanto, il·lustradora, líder de las Mandarinas pochas i guitarrista a @thecrabapples.

Juarma: Autor del còmic Skynet. Ha publicat Amor y Policía, Libertad para lo míoCarita de gitano con SIDA, entre altres moneries.

Víctor Lama: Autor del còmic Jonas el pureta. Il·lustrador freelance i co-editor de l’editorial fanzinera Sabandija Ediciones, de Barcelona.

Erica Fustero: Autora del còmic The Other Side. il·lustradora que viu entre València i Saragossa. Coautora del web còmic Muertos de asco i 1/5 de Ediciones Fosfeno. Els seus còmics han estat publicats a TikTok cómics, Revista Mongolia o Thermozero cómics entre d’altres.
 

Erica Fustero -n3- Paranoidland
 
Jomp: Autor del còmic El primer día de Martínez. Dibuixant i dissenyador. Creador de la revista/fanzine Cuaderno del yeti. Made in Barcelona.

Néstor F.: Autor del còmic Wifi = Cáncer. És dibuixant de còmics, director de curts i co-organizador del GutterFest. Té un mini-segell editorial amb Rocío Quillahuaman: Bemba Ediciones. És co-autor, amb Molg H. de Moowiloo Woomiloo (Entrecomics Cómics) i de Infame y Mediocre.

Chico Morera: Autor del còmic Mirando hacia otra parte. És director, guionista i crític de cinema. El 2015 va estrenar Natalie_N i actualment treballa a Blood Room.

Anabel Colazo: Autora del còmic Encuentros forteanos. Estudiant que dibuixa còmics al seu temps lliure. Co-fundadora de Nimio i autora de El Cristal Imposible (La Mansión en Llamas, 2015).

Marc M. Gustà: Autor del còmic Radio PARANOIA. Dibuixant de còmics, co-autor amb el seu germà del còmic Historias de Dentrópolis (Ultrarradio, 2015). Autor i autoeditor dels comiczinesIntringulisComix i CrazyNest. Ha publicat des del 2009 a multitud de fanzines i revistes de còmic.

Ismael Álvarez: Autor de la il·lustració Pray for them. Il·lustrador, dissenyador, dibuixant de còmic i fotògraf. Un cul inquiet que ha publicat a VOGUE Japan, Rolling Stone Mgz, TheSunday Times, Playboy, etc.

Coco Escribano: Autora del còmic Blue sea. Fotògrafa i il·lustradora. Destaca pel seu estil naïf i per la personalitat ambigua de cada un dels seus personatges.

Daniel García: Autor del còmic La esquina. Porta fent còmics des dels gloriosos anys 90. Deixa anar les seves creacions al blog El señor lirio. Autor de La pareja suicida (Libros de autoengaño, 2015) i també és co-fundador del Fanzine Enfermo.

Xavier Àgueda: Autor del còmic Sida. Enginyer, professor i dibuixant de còmics. Ha publicat els llibres Una amante complaciente i El gran libro de la cinefília. I també els reculls de tires còmiques El Listo i Oxitocinas.

Luis Yang: Autor del còmic Yuri. Com no sap què fer de profit amb el seu temps, el passa fent fanzines. Co-fundador de Nimio y Sacoponcho.

Michael Perrinow: Autor del còmic Dopplegänger. La seva carrera va tocar sostre quan va guanyar el prestigiós premi de la seva escola “Dibuixa les teves joguines”, allà pel 92. Avui en dia es dedica a dibuixar al seu web el còmic La increíble página de Michael Perrinow.

Roberta Vázquez: Autora del còmic Anodino Super Freak i també de la sèrie de fanzines Bob y Amigos. Ha publicat Flor y Nata / YOLO (Split amb Teresa Ferreiro, Fosfatina, 2016), HavartiParty (Fosfatina, 2015) i Museo Joyildo (Ediciones Valientes, 2014).

 
Paranoidland
 
Com veieu, Paranoidland reuneix talent a dolls. A més, té la virtut de presentar històries originals, subtils i elegants, en uns moments en els quals les fronteres de la provocació estan força desdibuixades. Tanmateix, en ser una publicació seriada, aconsegueix deixar-te amb ganes de més. Al ganxo del “Continuarà…” se li ha de sumar el reconfortant viatge lisèrgic que produeix la seva lectura. Per tot això, es pot dir que Paranoidland dóna molt per molt poc. I no defrauda!
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Paranoidland, vv.aa.”

  1. L’escena del fanzine i de l’autoedició nacional gaudeix de molt bona salut com ho demostren els centenars de creadors de còmics amb talent que es deixen veure per petits festival. El GRAF, el KBOOM! o el Gutter Fest són de visita obligada any rere any a la ciutat de Barcelona.
    Una llàstima que “grans” fires del còmic deixin casi al marge aquest sector de creació.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.