El ala rota / Antonio Altarriba i Kim

El ala rota - Antonio Altarriba / Kim

Aquesta és la història d’una mare.

Antonio Altarriba explica que es trobava responent preguntes sobre la seva premiada obra El arte de volar quan, al fons de la sala, es va sentir una veu femenina que preguntava “¿Y su mamá?”. Altarriba no va trigar a adonar-se que respondre en relació a la invisibilitat d’aquella mare, la seva pròpia mare, no podia resoldre’s de manera senzilla. El silenci generalitzat, i injust, pel que fa a les dones de la seva generació, per força ha requerit molts còmplices. Potser tots ho hem estat.
 

El ala rota - Antonio Altarriba / Kim

Altarriba, Antonio / Kim. El Ala rota
Barcelona : Norma, 2016

 
D’aquesta manca de reconeixement neix la necessitat d’explicar una història infreqüent. Perquè dins les pàgines d’aquest àlbum l’heroïna que hi trobem és una dona arraconada pel masclisme familiar, social i cultural. I també, per la pressió de la religió catòlica, així com per la pobresa, per la dictadura, per un matrimoni infeliç i per la seva pròpia identitat de mare i esposa. El gran mèrit de la Petra, la nostra heroïna, és que malgrat tot, aconsegueix viure la vida a plena consciència.

 
Sinopsi:

“La mare de la Petra va morir en donar a llum a la seva filla i, amb la desgràcia, el seu propi pare va intentar matar-la. Des de llavors la Petra té el braç immòbil i ara, en els seus últims dies de vida, el seu fill Antonio Altarriba descobreix que ella ho ha mantingut en secret. La percepció d’Antonio canvia radicalment i reconstrueix la història de la seva mare, una dona devota i patidora, maltractada per un país dominat per homes.”
 

El ala rota - Antonio Altarriba / Kim
 
Aquesta també és la història del descobriment, per part d’un fill, de la història de la seva mare. A causa de l’aparent manca d’importància, Altarriba es veu obligat a fer-ho a partir de converses amb familiars que li van explicant anècdotes. A partir d’elles reconstrueix l’èpica de la vida de la Petra i reivindica a totes les dones invisibles de la dictadura de Franco
 


 
El ala rota és l’altra cara de El arte de volar (Premi Nacional de Còmic 2010), dues obres independents que formen un díptic on els autors, Antonio Altarriba i Kim, homenatgen a una generació i repassen la història política espanyola del segle XX ─la caiguda de la monarquia, la Segona República, la Guerra Civil, la postguerra i la dictadura de Franco─ a través de les vivències dels seus protagonistes.

Altarriba i Kim repeteixen tàndem i aconsegueixen que ens enganxem a la Petra i a la seva apassionant història digna de tragèdia clàssica.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “El ala rota / Antonio Altarriba i Kim”

  1. Lorenzo García García

    Magnifica segunda parte de las memorias personales y colectivas de nuestra España mas reciente, y lamentablemente oculta.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.