Elogi de l’ombra: Narrativa Oriental Contemporània

Narrativa Oriental Contemporània

La nostra lloada civilització xinesa no és sinó un banquet de carn humana preparada per als rics i poderosos…
Lu Xun

 
Us presentem una selecció d’autors contemporanis de narrativa oriental, principalment de les dues literatures que han tingut, tradicionalment, més difusió a les nostres terres, és a dir la xinesa i la japonesa tot i que també hi incloem diversos autors de literatures més minoritàries. En aquest sentit, prenem com a punt de partida l’obra dels autors que han estat considerats precursors en la introducció de la modernitat literària, és el cas de Natsume Soseki i Tanizaki al Japó i de Lu Xun a la Xina. Són aquells l’obra dels quals ha suposat un trencament amb la literatura de gènere que s’havia fet anteriorment fortament imbuïda de tradicions religioses i filosòfiques de l’antiguitat (confucianisme, budisme, taoisme, etc.) i bastides entorn d’estructures arquetípiques: l’èpica guerrera, la novel·la cortesana, el conte d’esperits i la faula filosòfica.

A partir d’aquí i paral·lelament a una certa apertura de la societat en general es farà palesa la influència dels moviments estètics d’occident a la literatura oriental així com una major dosi de pensament crític i una perspectiva filosòfica més centrada en l’individu, aquests elements s’han afegit en determinats autors als recursos poètics tradicionals de la cultura oriental donant lloc a obres de gran singularitat i lirisme, és el cas d’autors com Yan Lianke o Ma Jian, l’obra dels quals ha topat amb el règim autoritari del seu país.

 

Narrativa Oriental Contemporània

 

Abe, Kobo

Abe, Kobo

(Tòquio, 1924-1993)

La crisi d’identitat de l’individu a la societat contemporània és un dels temes que Abe va introduir a la literatura japonesa, sovint amb trames que beuen de la ciència-ficció amb tocs “surreals” pels quals ha estat comparat amb Kafka o Beckett.

El hombre caja
Siruela, 2016

Idéntico al ser humano
Candaya, 2012

La mujer de la arena
Siruela, 2008

Akutagawa, Ryunosuke

Akutagawa, Ryunosuke

(Tòquio, 1892-1927)

La seva obra es compon bàsicament de relats breus, gènere del qual n’és considerat precursor al Japó. Els seus contes sovint se situen en èpoques passades de la història japonesa i suposen una interpretació lliure, sovint molt personal, de mites i faules antigues.

Vida de un idiota y otras confesiones
Satori, 2011

Rashomon i altres contes
Ed. 1984, 2016

 

Ba Jin

Ba Jin

(Chengdu, 1904-Xanghai, 2005)

És considerat un dels novel·listes xinesos més importants del s. XX. A les seves obres penetra en els canvis radicals que es van produir a la societat xinesa amb la irrupció dels nous moviments polítics en un context feudal i molt arrelat a les tradicions.

Família
Viena, 2011

Chan Koonchung

Chan Koonchung

(Xanghai, 1952)

En la seva obra empra l’estructura de la faula política futurista a la manera d’Orwell o Huxley per tal de denunciar l’amnèsia política i històrica de la societat xinesa actual silenciada amb el benestar consumista producte del recent creixement econòmic.

Anys de prosperitat
La Campana, 2011

 

Dazai, Osamu

Dazai, Osamu

(Kanagi, 1909-Tòquio, 1948)

D’estil autobiogràfic, turmentat i decadent les seves obres encara són molt llegides al Japó sobretot entre els joves, pel seu qüestionament radical del conformisme tradicional de la societat japonesa.

Indigno de ser humano
Sajalín, 2010

Repudiados
Sajalín, 2016

Ge Fei

Ge Fei

(Dantu, Xina, 1964)

La novel·la El Invisible és la travessa absurda d’un home feble per la Xina contemporània, on pateix els cops de la realitat inserit en una multitud caòtica i plena d’espectres…

El invisible
AH, 2016

 

Han Shaogong

Han Shaogong

(Hangsha, Xina, 1953)

Un retorn a les arrels culturals és el leit motiv de l’obra de Han S. que empra el llenguatge popular per bastir una mena de realisme màgic que té com a escenari la Xina rural a l’època de la revolució cultural.

Diccionario de Maqiao
Kailas, 2006

Kawakami, Hiromi

Kawakami, Hiromi

(Tòquio, 1958)

És una de les escriptores japoneses més llegides en l’actualitat, practica un realisme costumista amb històries senzilles i inserides en la quotidianitat.

Vides fràgils, nits fosques
Quaderns crema, 2015

El cielo es azul, la tierra blanca
El Acantilado, 2009

 

Kobayashi, Takiji

Kobayashi, Takiji

(Akuta, 1903- Tòquio, 1933)

Escriptor proletari, la seva obra més coneguda relata la rebel·lió dels treballadors d’un vaixell de pesca. Fou membre del partit comunista japonès i va morir als 29 anys a mans de la policia. [+]

Kanikosen: El pesquero
Àtico de los libros, 2010

Kuroshima, Denji

Kuroshima, Denji

(Kagawa, Japó 1898-1943)

Amb un estil senzill i directe explica les crues condicions de vida dels joves soldats japonesos de classe baixa que van ser enviats pel govern a Sibèria a combatre l’expansió del comunisme.

Una bandada de cuervos
Ardicia, 2014

 

Lu Xun

Lu Xun

(Xaoxing,1881-Xanghai, 1936)

Considerat per molts com el pare de la literatura xinesa moderna, fou autor d’una extensa obra que abasta diversos gèneres incloent-hi la narrativa de ficció, la poesia i la crítica literària. Pel que fa a la narrativa de ficció trencà amb els gèneres tradicionals tot introduint una perspectiva de la individualitat sovint crítica i satírica.

Diari d’un boig i altres relats
Ed. 1984, 2007

Breve historia de la novela china
Azul, 2001

Ma Jian

Ma Jian

(Tsingtao, Xina, 1953)

La seva obra està prohibida a la Xina i viu a l’exili. Tracta fets ominosos de la història recent de la història xinesa, com la matança de Tiananmen (1989) tot denunciant els abusos del PCX amb un estil que combina les referències a la tradició xinesa amb trets d’avantguarda.
El camino oscuro
Mondadori, 2014

Pekín en coma
Mondadori, 2008

 

Mo Yan

Mo Yan

(Gaomi, Xina, 1955)

Ha recreat un món complex comparable als de Faulkner o Garcia Màrquez, tot prenent com a punt de partida la tradició literària xinesa i la cultura popular.

La república del vino
Kailas, 2011

!Boom!
Kailas, 2013

Canvis
Ed.62, 2012

Murakami, Haruki

Murakami, Haruki

(Kyoto, 1949)

Autor d’una ja extensa obra d’estil marcadament occidental i farcida de referències a la música i a la literatura anglosaxona. Els seus personatges nostàlgics recorden als de Salinger o Fitzgerald.

La caza del carnero salvaje
Tusquets, 2016

Crónica del ocell que dóna corda al món
Labutxaca, 2011

 

Natsume Soseki

Natsume Soseki

(Tòquio, 1867-1916)

Les seves obres marquen l’inici de la literatura contemporània japonesa, en elles es reflecteix el desassossec dels personatges davant dels canvis profunds que a gran velocitat transformen el paisatge que tenen davant dels ulls.

Daisuke
Impedimenta, 2011

El caminante
Satori, 2011

El minero
Impedimenta, 2016

Oé, Kenzaburo

Oé, Kenzaburo

(Utxiko, Japó, 1935)

Obra traumàtica, colpidora i de gran força poètica on el mite i la reflexió metafísica conformen un estil directe i amb intencions reivindicatives.

Dinos como sobrevivir a nuestra locuraAnagrama, 1995

La presa
Ed. 1964, 2011

La bella Annabel Lee
Seix Barral, 2016

 

Ogai Mori

Ogai Mori

(Tsuwano, 1862- Tòquio, 1922)

Com a crític literari va introduir al Japó les idees estètiques occidentals i traduí diverses obres clàssiques. Aquests intents d’apertura cultural van provocar la censura estatal de la seva obra.

El ganso salvaje
El Acantilado, 2009

El intendente Sansho
Contraseña, 2014

Tanizaki, Junichiro

Tanizaki, Junichiro

(Nihonbashiku,1886-Atami 1965)

Peça clau per entendre l’encreuament entre les cultures occidental i oriental, es nodreix sovint a les seves obres d’una exploració de la tradició estètica clàssica japonesa.

Elogi de l’ombra
Angle, 2006

Diario de un viejo loco
Siruela, 2014

 

Tsutsui, Yasutaka - Narrativa Oriental

Tsutsui, Yasutaka

(Osaka, 1934)

Autor de ciència-ficció satíric i provocador, s’ha caracteritzat per incidir en temes tabú a la societat japonesa com les discapacitats o la monarquia. Es declarà en vaga de 1993 a 1996 en protesta per la censura estatal.

Hombres salmonela en el planeta porno
Atalanta, 2008

Estoy desnudo y otros cuentos
Atalanta, 2009

Yan Lianke - Narrativa Oriental

Yan Lianke

(Henan, Xina, 1958)

La seva obra, de gran lirisme i profunditat filosòfica, gira entorn d’episodis traumàtics de la recent història xinesa sota domini del PCX com la condemna dels intel·lectuals a la revolució cultural o la col·laboració de l’estat en el comerç amb sang humana a les zones rurals més deprimides de la Xina, fet que, òbviament, li ha causat problemes amb la censura.

Los besos de Lenin
Autòmatica, 2015

Los cuatro libros
G. Gutenberg, 2016

 

Yoshimoto, Banana - Narrativa Oriental

Yoshimoto, Banana

(Tòquio, 1958)

Escriptora de gran èxit, les seves novel·les pop si bé un xic superficials reflecteixen a la perfecció la frustració dels joves japonesos d’avui dia.

Kitchen
Tusquets, 2006

Sueño profundo
Tusquets, 2006

Yu Hua

Yu Hua

(Hanghzou, Xina, 1960)

Amb una veu implacable i brutal que no obstant deixa traspuar una estranya bellesa, Yu Hua ha bastit uns relats magníficament estructurats en els que afloren els traumes d’un passat violent, el de l’època de la Revolució cultural en la qual va créixer.

El passat i els càstigs
Males Herbes, 2013

Gritos en la llovizna
Seix Barral, 2016

¡Vivir!
Barcelona : Seix Barral, 2010

 


 

Altres literatures

 

Hidayat, Sadiq - Narrativa Oriental

Hidayat, Sadiq

(Teheran, 1901- París, 1953)

Partidari destacat del renaixement cultural persa començà a escriure sota la influència d’autors com Poe o Kafka. Molt crític amb l’Islam i amb les condicions socials al seu país, les seves obres van ser prohibides.

La lechuza ciega
Siruela, 2003

Tres gotes de sangre
El Cobre, 2007

Bandi - Narrativa Oriental

Bandi

(Corea del Nord, 1950)

Relats que donen veu als ciutadans de Corea del Nord, personatges emotius que s’enfronten a l’absurd del dia a dia i al poder arbitrari de l’estat.

L’Acusació
Periscopi, 2017

 

Rahimi, Atiq - Narrativa Oriental

Rahimi, Atiq

(Kabul, Afganistan 1962)

Ha portat al cinema ell mateix algunes de les seves novel·les que incideixen en els estralls que han causat al seu país els conflictes bèl·lics, ètnics i religiosos.

Les mil cases del somni i el terror
La Magrana, 2004

La pedra de la paciència
Empúries, 2009

Roy-Bhattacharya, Joydeep - Narrativa Oriental

Roy-Bhattacharya, Joydeep

(Jadshedpur, India)

Amb diàlegs àgils i directes i un ritme vertiginós J.R recrea la tragèdia grega d’Antígona tot traslladant-la a una base militar dels EUA a l’Afganistan.

La Guardia
Sexto Piso, 2017

 


 

Enllaços relacionats

 

Yan Lianke a Cosmòpolis.

Entrevista amb Yu Hua a Núvol

– Pel·lícula Woman in the dunes d’Hiroshi Teshigara (1964) basada en la novel·la homònima de Kobo Abe.
 
https://www.youtube.com/watch?v=qa_xg0suuzc
 

Booktrailer de La guardia de Joydeep Roy-Bhattacharya
 

 

– Tràiler de La pedra de la paciència escrita i dirigida per Aqtiq Rahimi:
 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “Elogi de l’ombra: Narrativa Oriental Contemporània”

  1. La literatura oriental és una bona manera de conèixer una cultura ben rica en totes les seves manifestacions. Hi ha autors dels que heu esmentat que no he llegit. Gràcies per aquest article!

  2. Albert Roca Enrich

    Bona selecció! He llegit algunes de les obres que citeu -entre les quals la meva preferida és “Kanikosen: el pesquero” que em va recordar una de les meves novel·les favorites, “Las uvas de la ira” de John Steinbeck-, i també d’altres que no surten d’entre les escrites per aquests autores. Quant a aquestes, us recomano especialment “Vivir”, de Yu Hua.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.