Dones que han fet el cim

Araceli SEGARRA

El valor d’un alpinista és inversament proporcional a la quantitat de material que es porta.

Reinhold Messner

 

L’alpinisme és una activitat que sempre s’ha considerat com una pràctica masculina, tot i això les dones s’han anat fent un lloc en la pràctica, com Marie Paradis, la primera dona que va escalar el Montblanc el 1808 o Junko Tabei, la primera dona que va escalar l’Everest el 1975. Avui en dia, l’alpinisme femení tot i que no és majoritari, tampoc ens és estrany, i algunes d’aquestes dones han posat les seves experiències en un llibre.

Aquí us vull deixar una petita selecció de llibres, extreta de la guia de lectura del cicle Lletres a la pista, que gira al voltant de les dones i l’alpinisme.

 

¡Cumbre! : los 14 ochomiles de Edurne Pasaban  BENAVIDES, Angela - Dones que han fet el cim

¡Cumbre! : los 14 ochomiles de Edurne Pasaban

BENAVIDES, Angela
Barcelona [etc.] : Lunwerg, cop. 2010

L’abril del 2010, l’alpinista Edurne Pasaban va aconseguir el record de ser la primera dona en aconseguir els 14 vuitmils, els cims més alts del planeta. En aquest llibre, coneixerem la història de l’alpinista, des dels seus primers cims fins en aconseguir el repte de l’Himàlaia.

 

Les dones del Shisha  FERRANDIS, Sílvia - Dones que han fet el cim

Les dones del Shisha

FERRANDIS, Sílvia
Barcelona: La Magrana, 2003

El 2001, un equip format íntegrament per dones intenta assolir el cim del Shisha Pangma, un cim de 8.000 metres, de l’Himàlaia. Sílvia Ferrandis, la metgessa del grup, ens explica els grans moments i les dificultats d’aquesta aventura.

 

Mujeres y montañas : nacimiento del Pirineísmo femenino  ITURRALDE, Marta

Mujeres y montañas : nacimiento del Pirineísmo femenino

ITURRALDE, Marta
Madrid : Desnivel, 2002

Set narracions novel·lades, situades entre els anys 1792 i 1858, que reconstrueixen les experiències de les dones pioneres del muntanyisme dels Pirineus, les seves circumstàncies personals i històriques que van empènyer a aquestes dones a pujar cims fins llavors poc explorats.

 

Una mujer en la cumbre  LAGO, Chus - Dones que han fet el cim

Una mujer en la cumbre

LAGO, Chus
Barcelona: Plaza Janés/Random House Mondadori, 2004

L’any 1999, Chus Lago es va convertir en l’única dona espanyola que va aconseguir pujar al cim de l’Everest sense ajuda d’oxigen. En aquest llibre l’alpinista ens explica les seves experiències pels cims d’arreu del món.

 

Cuerdas rebeldes. Retratos de mujeres alpinistas  LÓPEZ, Arantza - Dones que han fet el cim

Cuerdas rebeldes. Retratos de mujeres alpinistas

LÓPEZ, Arantza
Madrid: Desnivel, 2001

Nou relats breus protagonitzats per dones que van desafiar a la societat de la seva època obrint-se camí per les muntanyes del món. L’autora no només ens ofereix un relat sobre la seva activitat muntanyenca, sinó que en la lectura dels relats descobrireu les motivacions psicològiques de cada una de les protagonistes.

 

Catorce veces ocho mil : una historia de superación personal para vencer el más grande de los desafíos  PASABAN, Edurne - Dones que han fet el cim

Catorce veces ocho mil : una historia de superación personal para vencer el más grande de los desafíos

PASABAN, Edurne
Barcelona : Planeta, 2011

Un llibre on Edurne Pasaban, la primera dona del món que ha aconseguit coronar els catorze 8.000 del planeta, ens explica la seva experiència a la muntanya, les seves anècdotes i uns valors que són aplicables a tots els aspectes de la vida.

 

 Ni tan alt ni tan difícil  SEGARRA, Araceli - Dones que han fet el cim

Ni tan alt ni tan difícil

SEGARRA, Araceli
Barcelona : La Galera, 2013

Aquest llibre és un viatge de la mà d’Araceli Segarra, una dona que ha coronat les muntanyes més altes del món, per les muntanyes i els secrets per fer el cim. Un viatge de «coaching» amb una guia de luxe.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Dones que han fet el cim”

  1. Anna castellví Méndez

    L’Araceli Sagarra també ha escrit una col.lecció de llibres il.lustrats per a nens i nenes on la protagonista és una aventurera escaladora.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.