¿De quién te escondes? de Charlotte Link

! Ayúdeme, por favor! – La joven repitió sus súplicas en alemán- ¡Dígale que no me lleve a la policía! ¡Por favor! ¡Es cuestión de vida o muerte!

 
Si et trobessis en aquesta situació… Què faries? Mirar cap a un altre cantó i fer veure que això no és de la teva incumbència o, intentaries ajudar a aquesta persona perquè, èticament i moralment, és el que s’ha de fer. Però, si aquesta decisió presa en un sol segon, pogués tenir terribles conseqüències per la teva vida i la de la gent que estimes… T’ho pensaries dues vegades, oi?  Així que, t’ho torno a preguntar:

Què faries?
 
¿De quién te escondes? - Charlotte Link

Link, Charlotte
¿De quién te escondes?

Barcelona : Grijalbo, 2017

 

Simon, el protagonista d’aquesta novel·la, es va trobar en aquesta situació i potser, no s’ho va pensar massa. Deprimit per la situació personal que arrossegava en aquells moments, el fet d’ajudar a aquella jove desvalguda que estava en aparents problemes, va pensar que potser seria la seva bona obra de l’any: Mi buena acción de Navidad.

 

Los tres se quedaron mirando a Simon como si esperaran de él una solución al problema. Así, se vio en la absurda situación de tener que ejercer de árbitro en un conflicto que le resultaba del todo ajeno: él no era más que un turista alemán (un turista alemán deprimido, corrigió para sus adentros) que había salido a pasear bajo la lluvia.

 
L’ajuda que, amb tota la bona voluntat, va oferir a una desconeguda jove, la Nathalie, quan la va veure en una situació compromesa a uns apartaments de platja a la ciutat de Lyon, a França, però que van ser l’inici d’un malson on l’única manera d’escapar del perill era la fugida. Però qui i el perquè, no tindran cap sentit fins que el perill comenci a murmurar una freda melodia a la seva oïda.

Tot i que els personatges centrals de la novel·la són justament el Simon i la Nathalie, en aquesta història hi ha personatges secundaris de pes que tenen el protagonisme en històries secundàries. La Ninka i els seus pares, Kiril i Ivana, i la Selina, que amb la seva fugida al primer capítol desencadenarà tots els esdeveniments que donaran pas a tota la trama de la novel·la.

Precisament una d’aquestes històries passa a la ciutat de Sofía, a Bulgària, on la família de Kiril passa per greus dificultats econòmiques. Sense aconseguir trobar treball, l’amenaça de veure’s al carrer amb els seus fills en ple hivern i sense menjar, veu la sortida del túnel quan rep una proposta molt temptadora: que la seva filla de 17 anys es converteixi en una model.

 

Nosotros no preocupamos mucho de las chicas- aseguró Viara con voz tranquilizadora-. Queremos ofrecerles una gran carrera de modelos o incluso como actrices. Las cuidamos como si fueran hijas nuestras.

 
Amb els diners que rebria la seva família, servirien per poder passar l’hivern mentre buscava feina i, la seva filla gran, tindria una oportunitat per sortir de la pobresa. Què podria sortir malament?

 

– El dinero de Ninka es un anticipo por su trabajo. Una vez allí, lo ganará en un santiamén, pero así evitamos que llegue sin medios. La parte que les entregamos a ustedes es en reconocimiento por su labor en la educación de su hija. Todo ello se liquidará después mediante nuestra comisión. Pueden estar tranquilos: aquí no hay nada ilegal, eso es lo último que querríamos.

 
Joves sense recursos, famílies desesperades, oportunitats increïbles per guanyar diners, “Ets molt guapa. Podries ser model si volguessis” paraules màgiques dites a l’oïda poden aconseguir l’efecte desitjat…

Oi que es pot intuir què amaga el llibre?

¿De quién te escondes? és una bona novel·la on tot es va desencadenant sense pressa però sense pausa. Amb tantes trames obertes (però totes relacionades), no perds mai l’interès i la història aconsegueix captar la teva atenció. Tot i que abans d’arribar a la meitat del llibre ja saps per on tira l’argument, la novel·la amaga sorpreses pel que fa als seus protagonistes: Millor no fer conjectures.

 

Sus ataques de pánico le parecían reales. Si los simulaba, era una actriz increíble. Quizá sufría manía persecutoria y por eso creía que todo lo que veía y sentía en su delirio era cierto.

 

Si com a lector/a ja pots intuir que hi ha darrera de la història de la Ninka i la Selina, no és fins al final del llibre quan esbrines el perquè de la persecució sense miraments de la gent de la qual s’amaga la Nathalie. És més, ni ella ho sap. Alertada pel seu xicot, fuig quan intueix que hi ha algun perill que la persegueix i que comença a tenir base quan troba al Simon i junts, comencen la seva fugida plegats, ignorant que només són peces sense importància d’un joc més gran.

El final, agredolç. No totes les històries poden acabar bé i menys, en un cas com aquest que té tantes (i lamentables) semblances amb la realitat.

Charlotte LinkCharlotte Link és una escriptora alemanya amb una gran carrera literària a les seves esquenes i és una de les grans veus de la novel·la negra alemanya i europea. Moltes de les seves novel·les s’han portat al cinema i, per descomptat, aquesta novel·la ja té els drets comprats per fer la versió cinematogràfica. Al seu país natal és tota una celebritat i alguns dels seus llibres han aconseguit desbancar fins i tot a J.K. Rowling a les llistes dels autors més venuts.

El tema central d’aquesta novel·la també el va tractar la directora canadenca Larysa Kondracki en la seva pel·lícula La Verdad oculta. Basada en fets reals, explica la investigació que va a dur a terme l’ex-agent de policia americana Kathryn Bolkovac, interpretada magistralment per l’actriu Rachel Welz.

 

verdad_oculta

Kondracki, Larysa
La Verdad oculta

[S.l.] : La Aventura Audiovisual, DL 2013

 
L’any 1999, després de la guerra dels Balcans, la Kathryn va anar a Bòsnia contractada per l’empresa militar privada Dyncorp per prestar serveis a les Nacions Unides. Allà va investigar uns fets que la van portar a descobrir una complexa xarxa on estaven implicats companys de feina, soldats de la OTAN, diplomàtics i treballadors de la mateixa ONU. Denunciats els fets, a ella la van despatxar (encara que va guanyar el judici com a acomiadament improcedent) i desafortunadament, molts dels seus culpables estaven protegits per aquesta magnífica invenció que protegeix a determinades persones: immunitat diplomàtica.

En definitiva, ¿De quién te escondes? és una bona novel·la de suspens que, tot i ser ficció, conté una denúncia social d’un tema que està a l’ordre del dia. Aquest és un llibre que entretén, sí, però que també et fa reflexionar sobre el món en el que vivim.

 

La injusticia es humana, pero más humana es la lucha contra la injusticia

Bertolt Brecht

 

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

2 comentaris a “¿De quién te escondes? de Charlotte Link”

  1. No sé que m’agrada més si el llibre recomanat o la peli de ‘La verdad oculta’…
    Per no haver de decidir, llegiré el llibre i veuré la pel·lícula.
    Gràcies x la recomanació.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.