la-poesia-es-liberacion- Roba un poema

La poesía es un arma cargada de futuro”.
Gabriel Celaya

 

La poesia és una de les formes més belles de l’escriptura. La forma i l’estil hi tenen molta importància a aquest gènere literari i és per aquest motiu que sovint la poesia impacta amb força en el lector i li deixa una gran impressió. La poesia permet l’autor expressar les seves emocions a través d’un llenguatge que moltes vegades la prosa no li permet.

La poesia ens ensenya a pensar críticament. La paraula poètica és més corrosiva que qualsevol crit revolucionari, més penetrant que les contemplacions místiques perquè crea el dubte. Llegir poesia fa dubtar del llenguatge i de les seves fórmules.

Per superar aquest 5è repte del concurs Velocirepte, us proposem la lectura d’un llibre de poesia. Que “pareu màquines”, que llegiu i rellegiu, buscant el significat a poc a poc. Que aquest mes aneu a un ritme diferent del que porteu cada dia… Que mireu amb atenció les paraules des d’un lloc en què la forma és molt important i des d’on s’hi juga.
 
ebiblioSelecció de llibres en suport electrònic per superar el repte de lectura
 

 

no-hay-ciudad Roba un poema

 

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

17 comentaris a “ROBA UN POEMA”

 1. Albert ROCA ENRICH

  Jo llegiré Fulles d’herba, crec, però aprofito per recomanar una poeta que m’encanta, Sònia Moll Gamboa, no us la perdeu!

  1. Isidore Ducasse

   Hola Albert. De la Sònia Moll em vaig llegir el poemari I Déu en algun lloc que tracta sobre la malaltia de l’Alzheimer i em va agradar força. També el recomano.

 2. Maurizio Pisu

  El velocirepte de este mes es para mi un reto de verdad! Soy un discapacitado de la poesía. Innumerables intentos me han convencido a mi pesar que la poesía no es para mi…
  Por eso este mes elijo los poemas prosaicos de Edgar Lee Master y su Antología de Spoon River. Un “Ubi sunt” donde los difuntos abitantes de Spoon River, reunidos en el cementerio cuentan y explican su vida y muerte en una larga serie de “autoepitafios”.
  Entrañables, comicos, epicos, dramaticos, criticos, los poemas acaban formando un fresco de la vida publica y privada del pequeño pueblo del medio-oeste estadunidense, una brutal y dura cronica de la universal comedia humana.
  “Todos, todos están durmiendo en la colina”…

 3. Yo también me sumo a los que viven este mes como un verdadero reto. No soy de poesía, pero daré una nueva oportunidad para acercarme un poco a este mundo. He escogido a Antonio Gamoneda.

 4. D’entrada reconec que el meu fort no és ni ha estat la poesia. Però per això vaig dir en començar aquesta proposta del Velocirepte, que em semblava molt bé que se’ns posés al davant la possibilitat d’haver de fer lectures que potser no faríem mai. I així ha estat, almenys en el meu cas. Estic acabant la primera lectura-la poesia té això, és o pot ser més curta, però s’ha de rellegir més d’una vegada i en segons quins moments o circumstàncies personals- d’un poeta berber, Salem Zenia, “Sol cec”. darrerament estic fent una repassada a lectures sobre la immigració, els nouvinguts, … i per això he escollit un poeta argelí, exiliat per raons que tots podem suposar, i que ens presenta els seus poemes en versió origonal i traduïts (hi ha un CD amb els poemes llegits en els dos idiomes, amazic i català). Tota una experiència!

 5. Hola,

  Jo tampoc sóc una apassionada de la poesia més enllà de Lorca o Machado pera això he triat Poemes de R.L Stevenson, un autor que des de sempre m’ha agradat. En aquest recull de poemes l’autor ens transporta a llocs de la seva infància a escòcia.

 6. Reconec que no tinc el costum de llegir poesia.Per això he escollit un recull de petits poemes d’autors molt diversos com Alberti, Cernuda, Desclot, Emily Dickinson, Shakespeare…
  El llibre es “Poemes amb àngel”

 7. I la poesia és molt més… Probablement el llenguatge poètic és el que més s’apropa a la llibertat màxima d’expressivitat, a la possibilitat d’un missatge ideal, al joc més profund amb la paraula que esdevé polifònica, múltiple i poderosa. Apropem la poesia a tothom perquè tothom tingui l’oportunitat de llegir-la i de cercar una nova manera de dir, més enllà de la convenció i la quotidianitat més erosionades.

 8. La veritat és que la poesia és una assignatura pendent per a mi per la seva complexitat tècnica i a la mateixa vegada la seva senzillesa per plasmar els sentiments, però poc a poc em vaig introduint en la seva lectura, i com deia Miquel Martí i Pol en el seu poema infantil mesos.
  “El maig és un mes molt dolç, tots els camps treuen florida i esclata per tot el món un desig de nova vida”.
  Doncs que millor mes per plantejar-se aquest velocirepte

 9. La poesía és la gran desconeguda per a mi, ‘el guant de plàstic rosa’ em crida molt l’atenció.

 10. Jo no soc gaire de llegit Poesia pero aprofitaré per llegir un llibre que li vaig regalar a la meva parella en homenatge al mestre Lorca per veure si ara ja li agafo una mica el gust.

 11. Segunda lectura del “reto poetico”: Poème et chansons de George Brassens. Ya que hay que asumir el reto, que sea disfrutando…

 12. Isidore Ducasse

  A mi de la poesia sempre m’ha agradat el fet de poder expressar tot allò que vols o necessites amb poques paraules. Crec que és un repte apassionant, tant d’escriptura com de lectura.
  Actualment m’estic llegint el poemari Jócquei, d’una jove poeta portuguesa, Matilde Campilho, en el que combina el vers i la prosa.

 13. Tenim tendència a pensar que la poesia és un gènere difícil i que ens és aliè. Tanmateix, la podeu trobar arreu: a les cançons que ens emocionen, als discursos que ens encenen, i fins i tot on menys se l’espera, a la ciència (els forats negres probablement no són negres ni forats, però quina imatge, no trobeu?). Evidentment, cadascú és molt lliure de sentir-se interpel·lat o no per la poesia. El que ens sembla més interessant d’aquest repte de lectura és precisament la diversitat de veus i d’interessos que esteu expressant aquí. Tot un món per explorar. Esperem que us animeu a seguir llegint poesia i a compartir-la.

 14. Aquest mes he agafat Marinejant de Pere Gimferrer. Jo també reconec que no soc molt de poesia, però sí és veritat que quan conecto amb el poeta, la seva poesia em fa emocionar. M’agarda molt Garcia Lorca, però de poesia catalana en conec poca i l’elecció ha sigut perfecte perque en Pere Gimferrer ha aconseguit que vibres amb la seva poesia.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.