Aquest llibre em sona (LIJ)

L’ós i el piano LITCHFIELD, David

La música, malgrat ser una cosa abstracta que no sabem gaire com definir, és una de les coses de la vida que més ens agraden. Per això, cada vegada hi ha més nens i nenes que estudien aquest particular llenguatge i aprenen a tocar algun instrument. I és que l’aprenentatge de la música ens aporta coneixement, però també l’oportunitat de dominar un idioma universal.

Amb aquest sisè repte del Velocirepte, “Aquest llibre em sona”, proposem als més joves conèixer més sobre la música: com és la seva escriptura a partir de les notes, qui la compon i qui la interpreta. Els oferim endinsar-se en el món dels instruments, la veu, l’harmonia o la dansa, la història de la música, els músics i els estils des de l’antiguitat fins als nostres dies… tot això des dels llibres.

A través d’aquestes històries i aquestes vides, els nens podran apropar-se una mica més al món de la música, podran voler assemblar-se a aquests genis de la música i potser convertir-se, algun dia, en genis musicals com ells. No se sap mai…

 

Snow White in New York FRENCH, Fiona

Snow White in New York

FRENCH, Fiona
Oxford: Oxford University Press, 1989

Versió lliure de la Blancaneu, amb il·lustracions a sang (ocupant tota la pàgina) que ens remeten als vitralls de l’art decó i els bojos anys vint.

La protagonista, Snow White, és en aquesta ocasió la cantant d’una orquestra de jazz formada per set músics.

Un elegant periodista vestit de blau descobreix el talent de la jove, que a partir d’aquell moment es farà famosa.

La composició i la narració de la imatge, a l’estil cinematogràfic, empra també de manera efectiva el llenguatge del còmic (pel que fa a la tipografia) i el cartellisme (per crear una atmosfera vintage).

El llibre va ser guanyador de la medalla Kate Greenaway l’any 1986.

SDLIJ

Quan Eloi va ser música CANELA GARAYOA, Mercè; CLIMENT, Òsca

Quan Eloi va ser música

CANELA GARAYOA, Mercè; CLIMENT, Òscar
Barcelona: La Galera, 2000

Convertir-se en música pot ser interessant, divertit i fantàstic.

El nostre protagonista va sortir de la trompa de la banda dels Alegres Sifasol i… oooh:

Es va convertir en una nota musical i està enganxat en un pentagrama:

L’Eloi es va disposar a esperar amb una certa impaciència que algú es decidís a entonar aquella famosa ària d’òpera de la qual, pel que semblava, havia anat a formar part.”

Les il·lustracions acolorides i llampants de l’Òscar Climent acompanyen un text tan maco com els dibuixos. Visca la música!

Olímpia

 

Estaba la rana María Cecília Silva-Díaz (Ed.)

Estaba la rana

María Cecília Silva-Díaz (Ed.)
Barcelona: Ekaré, 2015

Recreació a ritme de jazz de la coneguda cançó “Cantaba la rana”. S’obre el teló, s’encenen els focus i comença l’espectacle amb la granota cantant.

L’espectacle d’animals cantant la coneguda cançó amb l’aparició d’elements divertits i inesperats resol de manera divertida i evocadora la melodia.
Un conte divertit i amb unes il·lustracions plenes d’expressió on la llum dels colors dels focus capta l’atenció del lector.

Leakey

Concert de piano MIYAKOSHI, Akiko

Concert de piano

MIYAKOSHI, Akiko
Barcelona: Ekaré, 2013

La petita Momo fa el seu primer concert de piano i està espantada. I si li surt malament?

Encantador conte sobre la por escènica i com superar-la amb l’ús de la imaginació. Amb un estil narratiu molt senzill i entenedor i unes il·lustracions molt expressives.

Meggie Folchart

 

Els avantatges de ser un marginat CHBOSKY, Stephen

Els avantatges de ser un marginat

CHBOSKY, Stephen
Carcaixent: Sembra, 2015

Novel·la epistolar sobre el pas cap a la maduresa, honesta i sincera, tracta temes com la depressió, l’homosexualitat, la reputació, la reafirmació del jo, els sentiments no expressats, les aparences… però bàsicament és una pel·lícula sobre l’amistat i la importància de pertinença al grup com un aspecte necessari per a aquells joves amb baixa autoestima. A la novel·la hi ha constants referències a grans hits musicals.

Meggie Folchart

Carta de amor a los muertos DELLAIRA, Ava

Carta de amor a los muertos

DELLAIRA, Ava
Madrid: Nocturna, 2016

A causa d’uns deures de l’Institut, la Laurel ha d’escriure una carta a una persona morta. Ella decideix escriure a diferents difunts que van morir massa joves, com la seva germana. Escriurà cartes a Kurt Cobain, AmyWinehouse, Heath Ledger, entre altres… El llibre està acompanyat amb moltes cançons i algunes d’elles són importants per a la història. També trobareu una llista de reproducció d’Spotify amb el recull de les cançons que es nomenen a la novel·la.

Neville Longbottom

 

Igor, el pájaro que no sabía cantar KITAMURA, Satoshi

Igor, el pájaro que no sabía cantar

KITAMURA, Satoshi
México, DF: Fondo de Cultura Económica, 2012

Satoshi Kitamura, escriptor i il·lustrador constant, ens parla de l’esforç, la dedicació i la constància per acostar-nos una mica més als somnis. Aquesta és la història de l’Igor, un ocell que canta diferent, i que surt al món a la recerca d’un lloc on no existeixi la música per allunyar-se de la frustració. El seu viatge li ensenyarà que tothom pot ser bo per alguna cosa, només cal creure en un mateix. Un llibre ple de valors com l’amistat, la constància o la vocació.

ROSA G.

Olivia y su banda FALCONER, Ian

Olivia y su banda

FALCONER, Ian
México: Fondo de Cultura Económica, 2007

L’Olívia és una porqueta que viu amb la seva família i és molt entremaliada, divertida i ocurrent.

La seva mare li explica que aniran a veure focs artificials, ella vol portar una banda de música i comença a preparar la banda que formarà amb la seva família.

Una divertida història que us farà somriure amb les ocurrències de l’Olívia.

Leakey

 

El infierno del silencio DÍAZ CANALES, Juan; GUARNIDO, Juanjo

Les Joies de la Castafiore

Hergè
Paris : Casterman, cop. 2002

Qui no coneix en Tintín i els seus amics? El rondinaire capità Haddock, el carismàtic gosset Milú, els bessons Dupond i Dupond, el despistat professor Tornasol… A les joies de la Castafiore, les aventures exòtiques donen pas a la comèdia esbojarrada quan la Bianca Castafiore, una diva de l’òpera, s’instal·la al castell de Moulinsart amb el seu seguici i la seva col·lecció de joies. En Tintin haurà d’enfrontar-se a un misteri inesperat quan una valuosa maragda desaparegui. Qui ha estat el lladre? Una aventura de Tintín diferent, on la música i l’humor prenen el protagonisme.

Harley Quinn

Play RUESCAS, Javier

Play

RUESCAS, Javier
Barcelona: Bromera, 2012

En Leo i l’Aaron són dos germans ben diferents: en Leo és un aspirant a actor i l’Aaron és un estudiant amb un talent extraordinari cap a la música. Després que l’Aaron pateixi una ruptura amorosa, el Leo descobreix que el seu germà té un talent musical amagat, i decideix penjar uns vídeos a Youtube on fa playback de les cançons del seu germà. Aquests vídeos es fan virals i una gran multinacional els contracta. Play és el primer títol d’una trilogia en què segueixen Show i Live. Javier Ruescas ens connecta amb una història ben actual on la música té un paper clau. I des d’aquí us convidem a entrar al canal de Youtube de Javier Ruescas, on fa recomanacions de llibres i fins i tot hi ha alguns vídeos on canta.

Neville Longbottom

 

Herman i Rosie GORDON, Gus

Herman i Rosie

GORDON, Gus
Barcelona: Corimbo, 2014

En Herman i la Rosie viuen a la gran ciutat, els encanta l’enrenou i el rebombori dels carrers i la gent, encara que de vegades s’hi sentin una mica sols. Les notes de l’oboè que toca en Herman i l’encantadora veu de la Rosie faran que es trobin i que tot el seguit de fets que els han passat els siguin més fàcils de superar.

Un àlbum on el collage forma part de la il·lustració i on no podem deixar perdre ni un detall dels que ha deixat l’il·lustrador.

Marta F.

L’ós i el piano LITCHFIELD, David

L’ós i el piano

LITCHFIELD, David
Barcelona: Blume, 2016

De sobte, un os es troba un objecte enmig del bosc. Aquella caixa estranya que fa soroll, resulta que és un piano i amb el temps l’os l’aprèn a tocar. L’èxit el fa anar a la gran ciutat i allà aconsegueix ser molt reconegut. Tot i això, s’hi sent fora de lloc i decideix tornar al bosc, tot i que té un gran dubte: com el rebran els seus amics?

Una història al voltant de l’amistat explicada per mitjà d’una història plena de tendresa i amb una il·lustració excel·lent de David Litchfield.

Marta F.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Aquest llibre em sona (LIJ)”

 1. Estic enganxadíssima al llibre que he agafat aquest mes. M’encanta la iniciativa perquè fa que llegeixi llibres que d’una altra manera segur que no hauria triat, m’obre la lectura a moltes novetats.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.