El techno a Birmingham: ciment, fum i quitrà

Birmingham techno

Fa temps vaig estar uns dies a Birmingham. Era mitjans d’agost i va ploure els tres dies que hi vaig ser. Molt de fred. Em vaig haver d’acabar posant tota la roba que portava a la maleta, així que no em va estranyar quan vaig llegir que grups més aviat foscos com Black Sabbath o Napalm Death eren de Birmingham, una de les ciutats més industrialitzades de Gran Bretanya. Lletja, humida, plena de fum i edificis grisos. Com si agaféssim Mieres i multipliquessim per 27.

Aquest entorn urbà tan poc amable va influenciar d’alguna manera o una altra els creadors musicals de la zona, com els que van formar part del segell Downwards. Aquest segell de música electrònica va sorgir a mitjans dels anys 90 i capturava perfectament la peculiar idiosincràsia de la ciutat: ciment, xemeneies de fàbriques, quitrà i en general pocs arbres i plantes. La plataforma creada per Regis i Female va publicar un seguit de maxis i LPs que van influir tota una generació de músics, i escoltar vint anys després les seves produccions de techno angulós, nihilista i abrasiu segueix sent tota una experiència (imagineu-vos una màquina d’asfaltar aixafant un camp de margarides, així és com sonen els discos de Downwards).
 

Birmingham techno
 
Uns anys després els mateixos noms que van construir Downwards van seguir publicant discos des del segell Sandwell District, una mica menys centrat en el techno i més proper a una estètica post-punk i experimental. Els noms més coneguts d’aquesta escena (Regis, Function, Surgeon, Silent Servant) segueixen fent música, alguns seguint el cànon establert i d’altres apartant-se’n lleugerament, però sempre mantenint l’interès.

La següent playlist us servirà com a introducció a aquest tipus d’electrònica i també us pot venir bé per fer marxar aquelles visites que s’estan a casa una mica més temps del desitjat.

Aprofitem per recomanar-vos aquest CD que trobareu a la Bib. La Sagrera-Marina Clotet, especialitzada en música electrònica.
 
Sandwell District - Fabric 69 - techno Birmingham

Fabric 69
Sandwell District

S.l. : Fabric, p. 2013

 


 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.