Tànger, ciutat literària

López Barrio, Cristina Niebla en Tánger

López Barrio, Cristina
Niebla en Tánger

Publicació Barcelona : Planeta, 2017

El cielo se parece a harina esta mañana.

En Tánger somos lo que el viento quiere.

 

Heu estat a Tànger? Si la resposta és positiva, reconeixereu carrers i llocs per on de ben segur heu passat. Si no heu anat, voldreu ser-hi, llegint Niebla en Tánger.

Una novel·la dintre d’una altra i un home enigmàtic que enamora a principis dels anys 50 i a l’actualitat. Una dona madrilenya viatja al Marroc per tal de seguir els passos d’un personatge esmunyedís amb qui ha passat la nit a un hotel de la capital i que deixa oblidada una antiga joia berber, amb la seva precipitada i sobtada marxa. Aquí arrenca el periple de la novel·la finalista del premi Planeta 2017.
 

Perdida en la bruma, sola, con el frío de la arena en tu regazo, apretándolo para tomar valor en tu decisión, volaste en el levante furioso.

 
La protagonista, Flora, arriba a Tànger, una ciutat pròpia del Marroc més occidentalitzat. Una altra dona tangerina, Bella Nur, escriptora d’un llibre on apareix, de forma peculiar i estranya, el protagonista masculí: Paul. Amb aquests ingredients es formarà una trama que es va desenvolupant de forma paral·lela: la literatura al costat de la realitat o a l’inrevés. Com deia Oscar Wilde, també citat al llibre: la vida imita l’art i no l’art a la vida.

Tot de dones desfilen per aquesta obra: Bella, Flora, Marina, Alisha… Inclús la psicoanalista argentina de la protagonista, Deidé. Tots ells personatges femenins que es mouen al voltant de l’enigmàtic Paul. Giren també al voltant de la ciutat magnètica, decadent i brillant alhora, cosmopolita que és Tànger. La vida i la literatura barrejades completament. La veritat i la mentida imbricades. D’allò fals i d’allò real. Del que sembla i no és.

Històries paral·leles, temps paral·lels… que avancen al llarg de tota la història i que a vegades ens confonen i no sabem si estem als glamurosos i a la vegada obscurs anys 50 o a la pragmàtica realitat d’avui dia.
 

Se sientan en la azotea del cafè Blue que da a la plaza. A lo lejos se ve España en un Horizonte de niebla. El cielo de Tánger, sin embargo, està azul y el sol calienta.

 

Dona tangerina - Josep Tapiró
Dona tangerina – Josep Tapiró

 
Van viure a Tànger escriptors tan coneguts com Paul Bowles, William Burroughs o també Jean Genet i Rita Hayworth, allotjada a l’hotel El Minzah. La milionària Bàrbara Hutton, els pintors Marià Fortuny, Henry Matisse, Eugèn Delacroix o Francis Bacon. Truman Capote o Tennessee Williams van viure també el Tànger daurat, sobretot entre 1940 i 1960.
 

La dança a l'harem - Edouard Richter
La dança a l’harem – Edouard Richter

 
La ciutat ha inspirat  molts escriptors que han desenvolupat les seves històries amb Tànger com a teló de fons. A continuació us fem una selecció d’algunes d’aquestes novel·les.
 

portada_la-vida-perra-de-juanita-narboni_angel-vazquez_201707071123

La Vida perra de Juanita Narboni

Vázquez Molina, Antonio Ángel
Barcelona : Seix Barral, 2017

La novel·la d’una dona que desitja ser altra cosa. Envejosa de la vida de sa germana i sota una aparença estricta bull una altre cosa, dintre del cos d’aquesta dona nascuda a Tànger. També està editada en cinema.

 

zocochico

Zoco Chico

Xukri, Mohamed
Barcelona : Cabaret Voltaire, 2016

L’obra es desenvolupa a l’interior de la medina tangerina, a finals del seixanta. Amb hippies i penjats, on es creuen les diferents cultures d’aquest lloc cosmopolita, que ja no és tan important com a dècades anteriors.

 

portada741

Sueños de Tánger

Arretxe, Jon
Donostia : Erein, 2011

Novel·la policíaca i amb la immigració com a teló de fons. Un fals guia, un fals escombriaire i una dona magribina dedicada a la prostitució com a mitjà per a sobreviure, són els protagonistes.

 

enlaspuertasdetanger

En las puertas de Tánger

Benarroch, Mois
Barcelona : Destino, cop. 2008

Quan mor el cap de família apareix un fill il·legítim que s’haurà de trobar a la ciutat de Tànger. Des de llocs tant distants com Nova York, Madrid o Jerusalem, els germans inicien la recerca i han d’explorar els seus mons: el sefardí, el jueu i el marroquí. Després de l’experiència ningú tornarà a ser el mateix.

 

despuesdetangerelharti

Después de Tánger

El-Harti, Larbi
Madrid : Sial, 2003

La sensualitat de les 1000 i una nits, les relacions entre Espanya i el regne alauita o la poesia sufí i allò més quotidià són presents a l’obra. El seu autor és professor de castellà a l’Institut Cervantes de Rabat.

 

xaviervernetta

Somni de Tànger

Vernetta, Xavier
Barcelona : La Magrana, cop. 2011

Una pastera amb una dotzena d’immigrants arriba a costes andaluses. Tots seran enxampats per la policia i només un d’ells arribarà a Paris on viu el seu oncle, després d’un periple i un viatge físic i personal.

 

el-ano-que-viene-en-tanger

El Año que viene en Tanger

Buenaventura, Ramón
Madrid : Debate, 1998

Un home es troba a l’aeroport amb la dona que no va saber retenir en el seu moment, fa més de 30 anys. És el mateix aeroport, el mateix dia i el mateix mes. És la història d’un amor insòlit, d’un triomfador que tant col·lecciona èxits com dones.

 

tangerjuanmadrid

Tánger

Madrid, Juan

Madrid : Suma de Letras, 2004

Novel·la negra, amb una primera edició el 1997, i amb el racisme i la intolerància com a protagonistes. Els diners que presta el protagonista, un usurer, serveixen per comprar armes per a una causa nacionalista. El mateix autor va dirigir una adaptació al cinema d’aquesta radiografia social, l’any 2004.

 

lascartasdesaguiabuena

Tánger : las cartas de Saguia-el-Hamra

García Cervera, Vicente
Barcelona : Tusquets, 1990

Novel·la eròtica, premi Sonrisa Vertical. Les cartes d’un metge gai ja gran ens mostren l’homosexualitat més marginal i més crua.

 

dia-de-silencio-en-tanger-cub

Dia de silenci a Tànger

Ben Jelloun, Tahar
Barcelona : Edicions 62, 1989

Una visió de la petita burgesia de Tànger mitjançant un home gran que fa repàs de tota la seva vida, la relació amb la resta de persones i el seu codi ètic personal. Una visió molt marroquina de la ciutat, segons les paraules de Ben Jelloun.

 

Si voleu encara més llibres, en aquest cas de temàtica policíaca,  podeu consultar aquesta guia de l’institut Cervantes de Tànger, segur que trobareu llibres molt interessants.
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

5 comentaris a “Tànger, ciutat literària”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.