Refugiado d’Alan Gratz

Refugiado - Alan Gratz

Refugiado - Alan Gratz

Gratz, Alan
Refugiado

Madrid : Loqueleo, 2018

 
Alguns cops hi ha novel·les que arriben a les teves mans per casualitat. És el cas de Refugiado una novel·la que et deixa pòsit. Alan Gratz ha aconseguit tractar un tema d’actualitat amb sinceritat i sense caure en el paternalisme.

Refugiado ens introdueix en la història contemporània, en els seus moviments demogràfics i en les situacions polítiques que generen aquestes fugides dels éssers humans que es veuen obligats a sortir dels seus països a la recerca de refugi en altres per poder sobreviure. És una lectura que convida a reflexionar sobre l’ètica i el comportament humà.

Refugiado és la història de tres adolescents i les seves famílies:

Josef Landau, un noi jueu que viu a l’Alemanya el 1938, un període en el qual el país estava devastat pel crack del 29 i per les restriccions imposades pel Tractat de Versalles, després de la I Guerra Mundial. En aquest període puja al poder el Nacionalsocialisme, un règim autoritari que enviava missatges a favor d’una societat i un home nou. L’ideari del nacionalsocialisme, desenvolupat durant el govern de Hitler, incloïa la discriminació racial i ideològica en contra, especialment, del poble jueu. Després de la Kristallnacht i un cop alliberat el seu pare del camp de concentració de Dachau on va estar internat, la família decideix embarcar-se en el St. Louis, un vaixell que els va portar fins a l’Habana, sempre fugint de l’odi i a la recerca d’un futur.

La història ens fa prendre consciència de com el pitjor enemic de l’home és el mateix home. “Homo homini lupus, l’home és un llop per a l’home”. Thomas Hobbes.

No hi ha un final feliç. Com moltes famílies que es van embarcar fugint d’una situació violenta amb risc per a les seves vides, la fugida es converteix en el seu propi botxí.

Isabel Fernández, una noia cubana que el 1994 decideix embarcar-se juntament amb la seva família en la balsa feta a casa pels veïns; fabricada amb el material que han anat trobant i sense cap experiència en el tema de la navegació. Amb la barsa intenten travessar l’estret de Florida i arribar a Miami. Inicien una aventura fugint d’un país en crisi amb una alta repressió política. El desig d’iniciar una nova vida en un país on es parla de llibertat i d’oportunitats és el seu objectiu. Cuba entra en crisi en els anys 90 amb la desaparició de la Unió Soviètica, país que havia donat suport al règim de Fidel Castro.

L’obertura de les fronteres va fer que molta gent iniciés l’aventura de marxar a EUA.

Aquest país practicava la política de “peus secs, peus mullats” (wet feet, dry feet policy) sobre la immigració cubana al seu país. Consistia a permetre l’ingrés d’immigrants provinents de l’illa només si han trepitjat la costa nord-americana.

Mahmoud Bishara 2015, un noi siri que viu a la ciutat d’Alep assetjada per l’exèrcit siri i reducte d’un grup de rebels que s’oposen a Bashar al-Asad. Des del 2011 Síria està en guerra civil. La crueltat ha arribat a uns límits que per sobreviure has de ser invisible, fer-te notar és buscar-se problemes. Després de la caiguda a casa seva d’una bomba la família decideix marxar cap a Alemanya.

La marxa es converteix en un viatge perillós a la recerca de refugi, intentant sobreviure a les travessies oceàniques, a les parades fronteres i als delinqüents que intenten aprofitar-se d’ells La marxa de Síria passant per Turquia per arribar a Europa es converteix en una aventura on la crueltat i els perills estan a l’ordre del dia. On el que fuig és rebut com una plaga, és aïllat en camps de refugiats i és mirat amb odi per por o per desconeixement.

En les històries s’uneix la superació, la maduresa, i l’instint de supervivència que els fa lluitar per a arribar al seu objectiu.

L’autor està molt bé documentat. Al final del llibre hi ha una nota d’aquest on ens explica que els personatges són ficticis, però que les seves històries estan basades en fets reals. També hi ha els mapes dels viatges que fan els tres nois. I un apartat Què pots fer tu? On ens convida a col·laborar amb les diferents organitzacions que treballen amb el tema dels refugiats.

Com complement a aquesta lectura hi ha l’altra cara de la moneda. Històries explicades des de l’altre costat i que també són recomanables. Perquè per a tenir un criteri amb coneixement sempre és important conèixer les dues parts.

– Doblin, Alfred. Berlin Alexanderplatz: la historia de Franz biberkopf

– Guevara, Ernesto. Escritos revolucionarios

– Bard, Patrick. Els ulls se’m van tancar…

Sense entrar en més detalls us convido a llegir-lo.

Bona lectura!!!!!
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Refugiado d’Alan Gratz”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.