La unió fa la força. Laurent Cardon

Cardon, Laurent La Unió fa la força : una història de gallines

Cardon, Laurent La Unió fa la força : una història de gallines

Cardon, Laurent
La Unió fa la força : una història de gallines

Sant Feliu de Guíxols : Tramuntana, 2017

En la unión está la fuerza : una historia de gallinas
Sant Feliu de Guíxols : Tramuntana, 2017

 

Ara que estem en temps d’eleccions és potser un bon moment per aquest conte que parla d’acords, respecte, representativitat. En un altra ocasió ja vam ressenyar aquest altre llibre per parlar de nocions com la democràcia i la participació dels més menuts.
 

 

M’ha calgut esperar a escriure aquest llibre per comprendre per què les gallines ens semblen tan irritants.

 
Això ho diu Laurent Cardon abans de començar el conte, on d’una manera molt gràfica amb els 3 colors de les gallines (blanques, negres i pèl-roges) i la seva concentració i reunió explica el simple mecanisme de la democràcia i  com s’arriba als acords i per què són necessaris. També parla de les notícies falses o malintencionades (fake news, tristament cada vegada més famoses al món d’internet).

Un encert amb el cloqueig, la barreja i la xerrameca pròpia de les gallinàcies com a metàfores del procés que porta als pactes entre els individus.
 

—Unir-se no és dividir-se, és barrejar-se!— criden.
 

 
Altres conceptes que es treballen són la tolerància, la convivència i l’individu versus la societat organitzada. El poder, el racisme, el gènere, la diferència, les conveniències, altres elements a tenir en compte.

Diu l’autor:
 

Quan no faig llibres, veig cinema i reparteixo el meu temps en vint-i-quatre imatges per segon, fent dibuixos animats, anuncis comercials, sèries o llargmetratges.

 
Això es veu en la manera de presentar les il·lustracions. Les planes estan vistes des de dalt amb una perspectiva aèria que permet veure tota la colònia de gallines, sense cap element que distorsioni l’organització i disposició de totes les aus, segons van arribant als diferents acords i que anem veient amesura que avança la història.
 


 
Ja veureu que, al final, us espera una gran, gran sorpresa. Encara que el to amable, simpàtic i graciós dels dibuixos ens farà treure una rialleta.

Recordem que el que motiva tot l’enrenou és la desaparició del gall Marcel, un exemplar blanc, i de la Glòria, una grossa gallina pèl-roja… Un bon motiu per a la reflexió amb els nens  i fins i tot pels  adults, al voltant  del món de la política i els interessos que promou.
 

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

2 comentaris a “La unió fa la força. Laurent Cardon”

  1. Bon moment per llegir aquest llibre.
    Les comunitats d animals ens ensenyen molts comportaments socials que de vegades hauríem de copiar els humans.
    El llegiré!!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.