LEONARDO DA VINCI, (1452-1519) UN GENI, GRANS MISTERIS

Leonardo da Vinci

El 2 de maig de 1519 va morir Leonardo Da Vinci, possiblement la figura més representativa del Renaixement. La seva vida i la seva obra estan plenes de misteris, que fins i tot el més estudiosos del personatge no tenen un explicació clara. El seu suposat origen humil, la seva poca formació, la seva relació amb els poderosos, o els anys en els quals se li perd el rastre. Tota la seva obra està plena de detalls que semblen donar pistes sobre qui era realment Leonardo, o quin missatge volia donar. Amb aquesta guia de lectura, es vol donar una visió àmplia d’un personatge complex, segurament contradictori des de un punt de vista actual, però sens dubte un geni que ha donat i seguirà donant molt per escriure i reflexionar.

 

Místic i guerrer

El costat místic i la simbologia de Leonardo da Vinci han estat prou estudiades i són nombroses les teories que el vinculen amb diferents societats secretes, el catarisme, o el Priorat de Sió. El que no és tant conegut és la seva faceta militar, Leonardo va dissenyar i millorar diferents aparells militars, com un precursor del tanc modern, o un òrgan de 33 canons, dissenyat per disparar en intervals ràpids. Leonardo va arribar a treballar com a enginyer militar per la família Sforza, o fins i tot per en Cèsar Borgia.

 

Leonardo, da Vinci, 1452-1519 Profecías

Profecías

Leonardo, da Vinci, 1452-1519
Barcelona : La Tempestad, 2004

 

Díaz León, Enrique José Las Máquinas bélicas de Leonardo y otras historias sobre ciencia y guerra

Las Máquinas bélicas de Leonardo y otras historias sobre ciencia y guerra

Díaz León, Enrique José
Córdoba : Guadalmazán, 2015

 

Sassoon, Donald Leonardo y la Mona Lisa : la historia del mayor enigma del arte

Leonardo y la Mona Lisa : la historia del mayor enigma del arte

Sassoon, Donald
Barcelona : Electa [etc.], cop. 2007

 

Leonardo da Vinci : el vuelo de la mente

Leonardo da Vinci : el vuelo de la mente

Nicholl, Charles
Madrid : Taurus, DL 2005

 

Ficció o realitat?

Les obres de ficció al voltant de la figura de Da Vinci són molt nombroses, i sembla que després de 500 anys de la seva mort, el personatge no passa de moda, sinó més bé tot el contrari. Endinsar-se en la ficció del personatge potser ens ajudarà a entendre’l millor, o potser el que farà és fer-nos dubtar més sobre el que és realitat o ficció.
 

Brown, Dan El Codi Da Vinci

El Codi Da Vinci

Brown, Dan
Barcelona : Empúries, 2005

Autor	Perutz, Leo, 1882-1957 El Judas de Leonardo

El Judas de Leonardo

Perutz, Leo, 1882-1957
Barcelona : Destino, 2004

 

Racionero, Luis La Sonrisa de la Gioconda : memorias de Leonardo

La Sonrisa de la Gioconda : memorias de Leonardo

Racionero, Luis
Barcelona : Planeta, 1999

La Cena secreta / Javier Sierra

La Cena secreta

Sierra, Javier
Barcelona : Debolsillo, 2006

 

Gambito de reina : misterios de Leonardo da Vinci

Gambito de reina : misterios de Leonardo da Vinci

Stuckart, Diane A. S.
Barcelona : Flamma, 2010

Mittelbach, Oliver Viaje a los escenarios de Dan Brown

Viaje a los escenarios de Dan Brown

Mittelbach, Oliver
Madrid : El País/Aguilar, DL 2006

 

Desmuntant Leonardo

Desmuntant Leonardo

Steadman, Ralph
Barcelona : Pilar Montoliu, DL 2014

Yo, Leonard / Ralph Steadman

Yo, Leonard

Steadman, Ralph
Buenos Aires : Libros del Zorro Rojo, 2018

 

Art i ciència

Aquesta dicotomia semblava no tenir sentit per la persona que segurament va representar el coneixement universal i el Renaixement, com cap altre. Pràcticament Leonardo va abraçar tot el coneixement, i va treballar en temes tant diversos com la música, la poesia, la filosofia, l’anatomia, l’òptica o l’enginyeria civil. Va desenvolupar idees molt avançades per la seva època, com projectes per fer un helicòpter, un submarí, o un robot. La seva aportació a la pintura, va influir a artistes de diferents generacions.
 

 

Leonardo : arte y ciencia, las máquinas / [Luca Antoccia ... [et al.]]

Leonardo : arte y ciencia, las máquinas

Antoccia, Luca
Madrid : Susaeta, DL 2003

 

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Madrid : Espasa, DL 2005

Marani, Pietro Leonardo

Leonardo

Marani, Pietro
Madrid : Electa, cop. 1996

 

Pedretti, Carlo Leonardo : el arte del dibujo

Leonardo : el arte del dibujo

Pedretti, Carlo
Madrid : Edimat, cop. 2017

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “LEONARDO DA VINCI, (1452-1519) UN GENI, GRANS MISTERIS”

  1. Andrés Castells

    Molt oportuna revisió. Recordeu que fa un parell de setmanes la revista d´Història National Geographic va publicar un especial (edició coleccionista) conmemoració 5ª centenari que es diu “Leonardo da Vinci Vida, obra y legado del genio universal” i es un veritable luxe (encara als quioscs) i també que fa un mes i escaig, dins del Festival de cinema de Barcelona als cinemes Verdi es va poder veure el nou documental “Leonardo Cinquecento” a propòsit de l´obra i la seva influència actual. A vegades aquest tipus de documentals es reprogramen als “dimars culturals” dels Verdi Esteu a l´aguait !!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.