Ja han arribat… Cinema d’extraterrestres per abduir tota la família

En el espacio, nadie puede oír tus gritos

Alien (1979). Dir.: Ridley Scott

 

Dintre del cinema de ciència-ficció, la temàtica extraterrestre té un lloc preferent per mèrit propi. I és que l’eterna pregunta de si la raça humana està sola a l’Univers ha donat per més d’una pel·lícula. Àliens, extraterrestres, abduccions, encontres a la tercera i a la quarta fase…, la temàtica fílmica és tan extensa i variada que cada persona pot trobar la seva pel·lícula favorita en un tres i no res.

A més a més, hi ha molta especialització; i ara, gràcies als efectes especials digitals, s’ha obert un món on els àliens ja no són aquells éssers estrambòtics fets de cartó dels anys cinquanta que més que por, feien plorar de riure. Ara, la ciència-ficció comença a entrar en un món on la imaginació no té límits per poder crear mons i éssers i posar-los davant dels nostres ulls.

Per aquest motiu, aquí teniu una petita selecció de pel·lícules on el tema central són els “amics” (o no) extraterrestres. Escollir tenir malsons o no, depèn exclusivament de vosaltres.

Esteu avisats! Esteu avisades!

 

CLÀSSICS D’UNA ALTRA GALÀXIA

Aquí trobareu uns quants clàssics que no heu de perdre de vista i que ja han esdevingut films de culte. És veritat que no poden competir amb els efectes especials dels films actuals, però, tot i això, encara són pel·lícules que més d’un director actual hauria volgut rodar. Sigui com sigui, són pel·lícules que ja tenen un lloc propi en aquesta galàxia o en una altra de molt llunyana…; i com que són clàssics, els ho perdonem tot…; oi?

 

Cinema extraterrestre

La guerra de los mundos (1953)

Haskin, Byron
Madrid : Paramount, DL 2008

Cinema extraterrestre

La invasión de los ladrones de cuerpos (1956)

Siegel, Don
Barcelona : Absolute Distribution, DL 2007

 

Cinema extraterrestre

Los invasores de Marte (1953)

Menzies, William Cameron
Barcelona : Absolute Distribution, etc., DL 2007


Planeta prohibido (1956)

Wilcox, Fred M.
[S.l.] : Turner [etc.], cop. 2006

 


Ultimátum a la Tierra (1951)

Wise, Robert
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2008


Vinieron del espacio (1953)

Arnold, Jack
Madrid : Universal, cop. 2007

 

ELS NOSTRES AMICS EXTRATERRESTRES

Aquestes són les pel·lícules que quan les acabes de veure penses: “Ostres, que maco! Jo també vull viure aquesta experiència!”. Sí, efectivament, són els nostres veïns i veïnes de la galàxia que només ens volen conèixer i compartir el seu coneixement. Ens estimen i els estimem. Són amigables, com no podria ser d’una altra manera; i, sempre que se’n van, ens deixen el cor ple d’alegria i pau.

 


The Abyss (1989)

Cameron, James
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2009


Cocoon (1985)

Howard, Ron
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2002

 


Contact (1997)

Zemeckis, Robert
[S.l.] : Warner Bros., cop. 1998


Encuentros en la tercera fase (1977)

Spielberg, Steven
Madrid : Sony, cop. 2007

 


E.T, el extraterrestre (1982)

Spielberg, Steven
Madrid : Universal, DL 2005


Nuestros maravillosos aliados (1987)

Robbins, Matthew
Madrid : Universal, cop. 2002

 

TROBADES PER OBLIDAR

El cinema d’extraterrestres pot ser, a vegades, molt terrorífic i no deixar-te ni un minut de son a les nits. Abduccions terrorífiques, àliens monstruosos, experiències tan traumàtiques que només la visió d’algunes escenes es quedaran a la vostra retina durant una temporadeta. Això sí, algunes pel·lícules ja s’han convertit en clàssics, i visionar-les és totalment imprescindible!

 

Alien RIDLEY, Scott

Alien (1979)

Scott, Ridley
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2006


La Cosa (1982)

Carpenter, John
Madrid : Universal, cop. 2012

 


Critters (1986)

Herek, Stephen
[S.l.] : Warner, cop. 1986


La cuarta fase (2009)

Osunsanmi, Olatunde
Madrid : Aurum, DL 2010

 


Depredador (1987)

McTiernan, John
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2000

Hidden: Lo oculto (1987)

Sholder, Jack

 

ÀLIENS A TENIR EN COMPTE

Hi ha pel·lícules que, tot i no ser considerades grans produccions, sí que tenen alguna cosa en l’argument que les fa diferents de la resta; i només per això, s’han de destacar i recomanar. Són pel·lícules que sorprenen d’una manera o l’altra i val la pena veure-les…, encara que sigui només una vegada a la vida… o dos.

 


Attack the block (2011)

Cornish, Joe
Madrid : Cameo, cop. 2012


Calle Cloverfield 10 (2016)

Trachtenberg, Dan
Madrid : Paramount, DL 2016

 


District 9 (2009)

Blomkamp, Neill
Madrid : Sony , cop. 2010


Enemigo mío (1985)

Petersen, Wolfgang
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2005

 


Están vivos (1988)

Carpenter, John
Madrid : Universal Studios, DL 2002


¡Han llegado! (1996)

Twohy, David
Madrid : New Line : Aurum, cop. 2005

 


Pitch Black (1999)

Twohy, David
Madrid : Universal, cop. 2004


Señales (2002)

Shyamalan, M. Night
[S.l.] : Buena Vista, DL 2003

 

INVASIONS EN FORMAT XL

Qui ha dit que el cinema d’extraterrestres ha de ser avorrit? En aquestes pel·lícules, l’acció i els efectes especials són molt bons (tot i que, a vegades, és l’únic que hi trobareu… ai!). Són pel·lícules amb una explosió contínua d’adrenalina. Cinema de cap de setmana sense cap altra pretensió que passar una bona estona…

 


Battleship (2012)

Berg, Peter
Madrid : Universal, cop. 2012


Cowboys & aliens (2011)

Favreau, Jon
[S.l.] : Paramount, cop. 2012

 


Al filo del mañana (2014)

Liman, Doug
[S.l.] : Warner Bros., cop. 2014


Independence day (1996)

Emmerich, Roland
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2005

 


Skyline (2010)

Strause, Greg; Strause, Colin
Madrid : Aurum, 2011


Transformers (2007)

Bay, Michael
Madrid : Paramount, DL 2007

 

ELS NOUS CLÀSSICS

Àliens bons vs. àliens dolents, però totes aquestes pel·lícules tenen la característica principal que, tot i haver-se estrenat fa anys, encara les recordem i, de tant en tant, hi tornem. És curiós que, encara que sapiguem com s’acaben, ens agrada tornar-les a mirar… només un cop més!

 


Avatar (2009)

Cameron, James
Madrid : Twentieth Century Fox, 2010


Mars Attacks (1996)

Burton, Tim
[S.l.] : Warner Bros., cop. 1998

 


Men in Black (1997)

Sonnenfeld, Barry
Madrid : Columbia, cop. 2012

Stargate (1994)

Emmerich, Roland

 

ÀLIENS PER CRIDAR DE POR O FER-SE UN TIP DE RIURE…

Hi ha pel·lícules que, més que no fer por per la invasió alienígena imminent, fan que riguis de les situacions esperpèntiques que inunden cada escena. És veritat que, abans, els efectes digitals no existien, però a vegades hi ha escenes tan surrealistes que costa no trencar-se de riure. Això sí, moltes ja tenen l’etiqueta de film de culte… Misteris d’una galàxia molt i molt llunyana. Però, no se sap mai, potser trobeu una meravella fílmica per recomanar a les vostres amistats…, o bé per perdre-les definitivament.

 


La bestia de un millón de ojos (1955)

Kramarsky, David
Vilassar de Mar : Llamentol, DL 2009

Conquistaron el mundo (1956)

Corman, Roger

 

Planeta sangriento (1966)Xtro (1983)

Bromley-Davenport, Harry
[S.l.] : Creative, 2009

 

 

Aquesta selecció de cinema extraterrestre s’ha fet gràcies a un llibre fantàstic (i que, per descomptat, també és lectura obligada i recomanada si us interessa aquesta temàtica), en què els àliens i els extraterrestres són els grans protagonistes. És veritat que no hi són totes les pel·lícules que hauríem volgut, però és un primer tast.

Aquest llibre recopila tota una sèrie de pel·lícules de tots els temps i en fa un repàs força complet i molt amè. A la fitxa de cada pel·lícula, hi trobareu dades tan curioses com la raça alienígena que la protagonitza, el seu planeta de procedència, l’aspecte físic i els poders (o armes) que té, a més d’un breu resum i algunes curiositats de la producció, el rodatge o l’estrena. En general, és un llibre força divertit que us descobrirà algunes joies del cinema d’extraterrestres.

Per cert, els autors han eliminat expressament d’aquesta selecció la saga de Star Wars i la de Star Trek per la quantitat d’éssers extraterrestres que hi surten (i que donarien per un llibre, dos o, fins i tot, una altra Alienciclopèdia).
 

alienciclopedia Cinema extraterrestre

Sánchez González, Juan Luis
Alienciclopedia

Madrid : Diábolo, 2017

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Ja han arribat… Cinema d’extraterrestres per abduir tota la família”

  1. El gènere fantàstic i alienígena dona per moooltes pel·lícules.
    Algunes d’elles no les coneixia i en venen ganes de veure-les.
    Una bona recomanació per fer un repàs aquest estiu.
    Gràcies!

  2. Andrés Castells

    Us afegeixo Arrival (La Llegada) de Denis Villeneuve (2016), K-Pax (2001) i Mi novia es una extraterrestre(1988). Com heu apuntat les nissagues de Star Wars i de Star Trek son capítol apart però evidentment també están farcides d´aliens.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.