Moraland: l’art de Sergio Mora

Moraland / Sergio Mora

Ens trobem davant Moraland, un llibre que ens mostra el recorregut per la trajectòria professional de Sergio Mora en els darrers quinze anys.
 

Moraland / Sergio Mora

Mora, Sergio
Moraland

Barcelona: Norma, DL 2018

 
L’editorial Norma és l’encarregada de publicar aquest catàleg, una edició de luxe que inclou una làmina signada i numerada de l’artista. Tal com Sergio Mora explica: “No m’agrada definir Moraland, perquè quan defineixes molt les coses, les mates” així doncs, no serem pas nosaltres qui ho fem, només avançar el que ens diu el propi autor: “a les pàgines d’aquest llibre pot passar qualsevol cosa. Així és més divertit”.

Per exemple, a la coberta del llibre –ens avança- jugo a barrejar la iconografia religiosa amb el pop. Una barreja de mitologia i fantasia que m’encanta. En el fons la iconografia religiosa té molts punts en comú amb la ciència ficció”.

Sergio Mora, domina a la perfecció el surrealisme pop i en aquest camí ens mostra, a través dels seus treballs, el seu personalíssim univers. El plasma a partir de la pintura i les exposicions –que n’ocupen el gruix de les pàgines de l’obra-. També treballs que ha realitzat per encàrrec com el disseny de decorats de restaurants, cobertes de discs i d’altres intervencions més desconegudes pel públic.
 

Sergio Mora
 
Dins la seva obra podem trobar personatges característics del folklore espanyol barrejats amb d’altres de caire futurista i més propis de la ciència ficció, convivint a la perfecció dins el seu repertori.

Vivim en un món globalitzat en el que reflectir el teu entorn proper pot ser molt interessant. Per exemple, jo treballo amb el pop (cultura popular) i el surrealisme. Perquè crec que la cultura popular no té fronteres ni nacionalitats. El folklore de cada país també és cultura popular. Així que el que he fet ha estat combinar ambdues de forma natural”.

Sergio defensa la idea que l’art ha de deixar de ser elitista per estar a l’abast de tothom.

A banda del pop i el surrealisme, una constant a l’obra de Sergio Mora és la vessant poètica i el sentit de l’humor. També confessa que “no pot viure sense música”, ja que de jove va formar part d’un grup de rock i ha dissenyat cobertes, cartells i campanyes de diferents grups musicals.

A l’entrevista realitzada per a rtve Mora ens diu: “si ens fixem en el cine dels 80 hi havia una ingenuïtat que s’ha anat perdent” (…) “El concepte ‘per a tots els públics’. em molava molt perquè era molt fresc. I crec que tot i que madurem s’ha de conservar tot el que es pugui d’aquesta ingenuïtat, d’aquesta frescor”.

Així doncs, al catàleg de Biblioteques de Barcelona podem trobar diferents documents on observem aquesta frescor i el segell inconfusible de l’artista Sergio Mora, que ha plasmat tant a llibres d’àlbum (us recomanem la ressenya de Papá Tatuado), còmic, narrativa i poesia. De la mateixa manera ha treballat amb diferents editorials: A buen paso, Abadia de Montserrat, Anagrama, Bang, Empúries, Kalandraka, OQO…i és que a l’autor no li agraden les etiquetes: “Sempre intento fer coses noves, evolucionar i sorprendre. Per això també diversifico la forma de treballar, la temàtica i els materials que utilitzo…el més enriquidor és anar canviant de disciplines i suports… Així aconsegueixo no repetir-me i mai m’avorreixo. Em va molt bé anar canviant de disciplina i crec que aconsegueixo que la gent que em segueix tampoc s’avorreixi”.
 


 
I una cosa és segura: que no ens cansem de la seva obra, sinó que tenim ganes de deixar-nos sorprendre per tot el que ens aporta la seva il·lustració. Restem a l’espera doncs, de descobrir una mica més de l’univers “Sergio Mora” i de tot allò que l’envolta i l’impulsa a crear i a esdevenir únic en el seu personal i ric estil.
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.