28 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE L’ANIMACIÓ

28 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE L’ANIMACIÓ

Des de l’any 2003, per iniciativa de l’Associació Internacional de Films d’Animació (ASIFA), cada 28 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Animació. Aquesta data correspon a la commemoració de la primera projecció pública de cinema animat.

Aquest esdeveniment va ser dut a terme el 1892 pel pioner del cinema francès, Charles-Émile Reynaud al Museu Grévin de París, lloc on es van projectar les Pantomimes Lluminoses, amb les pel·lícules Pauvre pierrot, Clown et seschiens i Un bon bock.

 

 
A la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta tenim un centre d’interès sobre cinema d’animació on podreu trobar una àmplia mostra de pel·lícules creades a partir de l’animació de dibuixos, stop-motion, generades per ordinador o realitzades amb seqüències de fotogrames. També hem dedicat un apartat especial per l’anime o animació japonesa.

Tot això sense oblidar el material documental que us oferim per a conèixer i aprofundir sobre aquest llenguatge cinematogràfic, els seus orígens, la diversitat de les tècniques, la complexitat de la seva realització, i les tendències més alternatives on també té cabuda el món dels videojocs.

Us deixem una mostra del que hi podreu trobar!
 

LLIBRES

 

Animation : the global history  FURNISS, Maureen

Animation: the global history 

FURNISS, Maureen
London: Thames &Hudson, 2017

Maureen Furniss analitza el context cultural, polític i econòmic de la manera com evoluciona la indústria de l’animació, destacant els èxits artístics i tècnics de tot el món: Amb una cronologia per a cadascuna de les seves sis parts, el llibre proporciona als lectors una cronologia clara i accessible d’esdeveniments.

Mujeres de Ghibli: la huella femenina de Miyazaki en el anime JUNYENT, Anna

Mujeres de Ghibli: la huella femenina de Miyazaki en el anime

JUNYENT, Anna
Madrid: Diábolo, 2018

Miyazaki retrata fidelment i amb realisme la humanitat que hi ha en cada un dels seus personatges. I aquest llibre, precisament, pretén il·lustrar i donar a conèixer aquest fet. Un dels detalls més remarcables de les seves pel·lícules, és la presència de personatges femenins amb característiques que fins al moment estaven reservades als homes. Dones fortes, empoderades, hàbils … però per a res perfectes.

 

El Universo de Makoto Shinkai: a través del tiempo, la distancia y el espacio LÓPEZ MARTÍN, Álvaro

El Universo de Makoto Shinkai: a través del tiempo, la distancia y el espacio

LÓPEZ MARTÍN, Álvaro
Madrid: Diábolo, 2018

El talentós director japonès Makoto Shinkai és des de fa anys la veu d’una nova generació que s’està rebel·lant amb un llenguatge cinematogràfic adaptat als nous temps i una forma diferent de fer les coses. Després de realitzar pel·lícules excepcionals com 5 centímetres per segon, El jardí de les paraules o Viatge a Agartha, amb Your name va aconseguir un èxit sense precedents.

Todo el cine sobre largometrajes animados MENA José Luis / PEREZ NIÑO, Tomás

Todo el cine sobre largometrajes animados

MENA José Luis / PEREZ NIÑO, Tomás
Madrid: Cacitel, 2018

Els autors fan una selecció de 100 títols, tant per adults com infantils de pel·lícules d’animació. De cada film es fa una petita sinopsi, inclou fitxa tècnica i unes consideracions. També inclou un petit capítol sobre el cinema espanyol

 

Level up!: guía para ser un gran diseñador de videojuegos ROGERS, Scot

Level up!: guía para ser un gran diseñador de videojuegos

ROGERS, Scot
Badalona: Parramón Paidotribo, cop. 2018

Vols aprendre a dissenyar l’últim en videojocs? Necessites consells per millorar el disseny del teu joc? Prepara’t per pujar de nivell amb Level Up! Scott Rogers, el dissenyador de videojocs d’èxit com Pac-Man World, God of War, i les sèries de Maximo i de Bob Esponja, comparteix amb nosaltres el coneixement i l’experiència que ha acumulat durant anys sobre com crear grans videojocs.

Técnicas de animación: dibujos animados, animación 3D y videojuegos WILLIAMS, Richard

Técnicas de animación: dibujos animados, animación 3D y videojuegos

WILLIAMS, Richard
Madrid: Anaya, 2019

Un llibre il·lustrat amb centenars de dibuixos referent imprescindible per a professionals, estudiants i aficionats. En aquesta obra Williams examina els principis de l’animació que cada artista de l’especialitat necessita conèixer.

 

ANIMACIÓ TRADICIONAL

 

Funan DO, Denis

Funan

DO, Denis
Valladolid: Divisa Home Video, 2019

1975. Chou porta una vida tranquil·la a Phnom Penh fins que un matí la guerrilla de Khmers Vermells submergeix a Cambodja en l’horror. La població és deportada als camps i Chou es veu obligada a patir quan el seu fill de 4 anys és segrestat. El seu món s’ensorra però no perd l’esperança.

Loving Vincent KOBIELA, Dorota

Loving Vincent

KOBIELA, Dorota
Madrid: Karma, DL 2018

Primer llargmetratge fet amb pintures animades, “Loving Vincent” és un film homenatge a Van Gogh en el qual cada fotograma és un quadre pintat sobre oli, tal com el mateix Vincent ho hagués pintat. Els seus 80 minuts de durada estan compostos per 56.800 fotogrames que han estat pintats, un a un, per una gran quantitat d’excel·lents pintors al llarg de diversos anys, tots inspirant-se en l’estil i art magistral de Van Gogh.

 

ROTOSCÒPIA

 

Un día más con vida DE LA FUENTE, Raúl

Un día más con vida

DE LA FUENTE, Raúl
Barcelona: Cameo Media, 2019

Relat autobiogràfic de Ryszard Kapuściński que narra els últims dies d’Angola com a colònia portuguesa el 1975, i les terribles conseqüències d’aquesta descolonització: una guerra civil que va assolar la regió fins fa molt poc. Coproducció polonès-espanyola d’animació per a adults.

Un día más con vida DE LA FUENTE, Raúl

 

ANIMACIÓ DIGITAL

 

Zootrópolis HOWARD, Byron

Zootrópolis

HOWARD, Byron
Madrid: Disney, DL 2016

Zootrópolis és una ciutat única composta de barris amb diferents hàbitats com el luxós Sàhara Square i la gèlida Tundratown. Un gresol on no importa el que siguis. Però quan arriba l’agent Judy Hopps, descobreix que ser la primera conilleta d’un cos policial format per animals durs i enormes no és gens fàcil.

Spider-man: un nuevo universo PERSICHETTI, Bob

Spider-man: un nuevo universo

PERSICHETTI, Bob
Madrid: Sony Pictures, 2018

En un univers paral·lel on Peter Parker ha mort, el jove Miles Morales és el nou Spiderman. No obstant això, quan el líder mafiós Wilson Fisk construeix el Súper Col·lisionador porta a una versió alternativa de Peter Parker que tractarà d’ensenyar-li a Miles com ser un millor Spiderman.

 

STOP-MOTION

 

Isla de perros ANDERSON, Wes

Isla de perros

ANDERSON, Wes
Madrid: Twentieth Century Fox, 2018

Després que totes les mascotes canines de Megasaki City siguin exiliades a una illa que és un abocador, un nen de 12 anys emprèn un viatge per buscar el seu gos extraviat.

La vida de Calabacín BARRAS, Claude

La vida de Calabacín

BARRAS, Claude
Barcelona: La Aventura, 2017

Carbassó és un nen valent que després de perdre a la seva mare ha d’ingressar en una llar d’acollida, amb altres nens orfes. S’esforça per trobar el seu lloc en aquest nou mitjà hostil i amb l’ajuda dels seus nous amics, aprèn a confiar, troba el veritable amor i una nova família.

 

ANIME

 

Dragon Ball Super. Broly NAGAMINE, Tatsuya

Dragon Ball Super. Broly

NAGAMINE, Tatsuya
Barcelona: Selectavisión, 2019

La Terra gaudeix en pau la celebració del Torneig del Poder. No obstant això, Goku és conscient que hi ha enemics encara per descobrir en l’Univers, de manera que segueix entrenant sense descans per aconseguir cotes de poder mai abans conegudes en un “superguerrer”. Confirmant els seus pitjors temors, un dia apareix un “supersaian” que respon al nom de Broly, un poderós guerrer que hauria d’haver estat eliminat juntament amb el planeta Vegeta quan aquest va ser destruït fa ja algunes dècades. La situació no deixa d’empitjorar quan el mateix Freezer torna des de l’Infern.

Fireworks SHINBO, Akiyuki

Fireworks

SHINBO, Akiyuki
Barcelona: Selectavisión, DL 2018

Vacances d’estiu en una ciutat costanera. Després que se celebri el festival de focs artificials, Nazuna Oikawa es traslladarà a un altre institut a conseqüència del nou matrimoni de la seva mare. Nazuna tracta de convèncer Norimichi Shimada perquè s’escapi de la ciutat amb ella, però, a causa de la seva mare, ell es converteix en un simple observador i no l’ajuda. Aclaparat pel pensament que hauria d’haver actuat de forma diferent, Norimichi llança una misteriosa bola al mar i torna miraculosament al moment en què Nazuna li va fer la proposta.

 

Your name SHINKAI, Makoto

Your name

SHINKAI, Makoto
Barcelona: Selecta Visión, DL 2017

Taki i Mitsuha descobreixen un dia que durant el son els seus cossos s’intercanvien, i comencen a comunicar-se per mitjà de notes. A mesura que aconsegueixen superar maldestrament un repte darrere l’altre, es va creant entre els dos un vincle que a poc a poc es converteix en alguna cosa més romàntica.

Your name SHINKAI, Makoto

 

28 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE L’ANIMACIÓ
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “28 D’OCTUBRE: DIA MUNDIAL DE L’ANIMACIÓ”

  1. L’animació és un gènere cinematogràfic que encara s’encasella molt entre o públic infantil o anime i en veritat, és molt més que aquests dos àmbits. I tot i que sembla que ara torna a florir i se’n torna a parlar, a investigar i a explicar històries animant, encara falta que s’escrigui molta documentació. D’entre la mostra que se’n publica, aprofito per recomanar el llibre del Richard William.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.