Podcast de llibres amb personatges inseparables. Stevenson, Doyle, Ferrante, Cervantes

Dr. Jekyll i Mr. Hyde
image_pdfimage_print

A vegades, mirant de recordar una història que ens ha agradat, ens ve al cap no un, sinó dos personatges principals.

Aquesta selecció és un tast de llibres amb personatges inseparables, dels quals també ja s’ha escrit molt, i que pots escoltar al capítol Inseparables del programa de la Xarxa de Biblioteques, Imprescindibles
 


 

Sir Arthur Conan Doyle havia volgut desempallegar-se diverses vegades de la seva criatura detectivesca, però el va haver de rescatar a demanda del públic. I amb ell, sempre per fer-lo costat, per acabar de perfilar la seva personalitat i com a complement literari, havia d’estar el Dr. Watson.
 

 
Aquesta ha estat una obra molt versionada i adaptada en diferents formats. Inclús podem trobar una versió en la qual en Sherlock Holmes arriba a Barcelona i coneix el moviment anarquista.

 

Dr. Jekyll i Mr. Hyde
 
Una altra parella, aquest cop irremeiablement inseparable, és el Dr. Jekyll i Mr. Hyde. Diuen que el R. L. Stevenson havia quedat consternat per un relat d’en Edgar Alan Poe anomenat William Wilson i que es pot trobar als recopilatoris dels seus contes. 
 

Dr. Jekyll i Mr. Hyde
 
L’obra ha estat versionada al teatre i al cinema, en novel·la gràfica, entre altres adaptacions. A la plataforma E-film podem veure una de les primeres versions cinematogràfiques, amb John Barrymore amb el paper protagonista. 

 

L'amiga genial - Elena Ferrante
 
A Nàpols, a mitjans de segle XX, la Lènu i la Lila comencen la seva amistat de ben petites. La descripció de la relació entre elles i amb l’entorn és detallada i entranyable. Tant ha agradat la trilogia de l’anònima Elena Ferrante, publicada el 2011, que ha estat versionada per la televisió per la productora HBO. 
 

 

Don Quijote de la Mancha

 
Un clàssic que ningú no pot desconèixer encara avui en dia a la nostra terra i a l’estranger són les aventures del Quixot amb el seu acompanyant, Sancho. La mostra d’amistat entre ells es pot assaborir en les tendres paraules dels últims instants de la seva vida. El 2017 la ràdiotelevisió espanyola va escollir Josep Maria Pou per interpretar radiofònicament al protagonista i a en Javier Cámara, com a Sancho. Encara es pot escoltar tota l’obra novel·lada a la seva pàgina El Quijote del siglo XXI.
 
En tots aquests anys d’èxit, també s’ha escrit música sobre el Quixot. Trobem dansa, òpera, ballet, sarsuela, música de cambra, entre d’altres. 

Pots degustar fragments d’aquesta selecció escoltant el podcast del programa Imprescindibles, el capítol Inseparables
 


 
Esperem els vostres comentaris!

 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Podcast de llibres amb personatges inseparables. Stevenson, Doyle, Ferrante, Cervantes”

  1. M’ha encantat aquest Post. Molt interessant.
    De vegades necessitem trobar-nos a nosaltres mateixos en la mirada d’un altre.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.