Egipte
Estat de l’Àfrica septentrional, al NE del continent africà, que comprèn també la península asiàtica del Sinaí, limitat al N per la mar Mediterrània, al NE per Israel, a l’E per la mar Roja, al S pel Sudan i a l’W per Líbia; la capital és el Caire.
El sòcol, de roques paleozoiques cristal·lines i metamòrfiques, aflora molt poc i representa un 10% de la superfície total. Al nord apareixen materials calcaris, sedimentats durant la transgressió marina del Cretaci; a l’Oligocè es produí una regressió. L’enfonsament de la mar Roja, la formació de les muntanyes que la voregen i l’aixecament de la península del Sinaí tingueren lloc durant l’orogènesi terciària. Durant el Quaternari fou reblerta d’al·luvions la vall del Nil, sinclinal alpí, i la costa mediterrània, i es formà el delta del Nil, on hi havia un antic golf. Hom hi distingeix quatre regions fisiogràfiques: la vall del Nil, el desert de Líbia, el desert Aràbic i la península del Sinaí.
La vall del Nil, que del sud al nord travessa tot el territori i el delta, és formada pels al·luvions transportats pel riu; el delta és dividit en diversos braços, els més importants dels quals són els de Damiatta i Rosetta. El desert de Líbia, a l’oest del Nil, constitueix un altiplà l’altitud del qual disminueix cap al nord, dividit per la depressió salina de Qaṭṭāra. El desert Aràbic s’estén entre la vall del Nil i la mar Roja; és constituït per una serralada costanera de materials cristal·lins i metamòrfics, que culmina al Ǧabal Šāib al- Banāt (2.187 m alt.). La península del Sinaí és un horst de forma triangular, més muntanyosa al sud que al nord, on es destaca el pic de Katrīna (2.637 m).(Enciclopèdia Catalana)
Població:
83.958.000 h [est. 2012]
Extensió:
995.868 km2
Llibres

Al-Sa’dawi, Nawal
– La Caída del Imán
– La Cara desnuda de la mujer árabe
– Dios muere a orillas del Nilo

Aswani, Ala
– L’Automòbil Club d’Egipte
– Chicago
– El Edificio Yacobián
– Egipto: las claves de una revolución inevitable

Mahfuz, Najib
– Akhenaton: el rei heretge
– La Batalla de Tebas
– Café Karnak
– El Callejón de los milagros

Cossery, Albert
– Una Ambición en el desierto
– Los Haraganes del valle fértil
– Mendigos y orgullosos

Idris, Yusuf
– Una Casa de carne
– Una Cuestión de honor: relatos
– Las Noches más baratas: cuentos cortos

Les guies temàtiques de l’Àfrica han estat elaborades per:
Paz Romero, Oriol Masclans, Anna Martínez-Reina, Silvia de la Vega (Edmund de kingsbridge), Patricia Muñiz (Claire Voyant), Iliana Loukopoulou, Cesc Llaveries (Tyler Durden), Rosa Morales (Olímpia), Eva Cutura, Evelio Martínez (Little Fish), Silvia Alvarez (Daphne Moon), Rubén Solé (Neville Longbottom), Cristina Monros, Juli Cervera (Block Sur Mer), Eva Járboles (Ada), Maria José Neguerela (Harley Quinn), Pilar Jiménez, Pedro A. Sánchez (Jay Gatsby), François, Ma. de los Llanos González, Eva Cuixart (Pandora), Joan Puchades (Joan Rosebud), Manel Peña (Repo Man), Lucia i Pau Frechiné (Ignatius J. Really). La Biblioteca Vila de Gràcia està especialitzada des de començaments de 2013 en cultures africanes.
5 comentaris a “Literatura vinguda d’Egipte”
De nou: gràcies per aquests articles sobre altres literatures. Ajuden a submergir-te en cultures que no coneixem gaire.
Amb moltes ganes d’enganxar algun d’aquests llibres i aproximar-me una mica més a cultures un pèl desconegues! Gràcies
Cal escalfar motors acostant aquests llibres i a més així preparar que pel proper abril està prevista (per fi) la tantes vegades anunciada inauguració del Gran Museu Egipci
Temas muy interesantes y que despiertan interes
Molt interesant tenir accés a literatura de països llunyans, però que han pogut influir tant en la nostra cultura.