Eh La Bas!, el nou butlletí musical de Vallcarca i els Penitents

pdf

Eh La Bas! és una cançó tradicional de Nova Orleans, originàriament cantada en llengua criolla (E la ba). S’han fet milers de versions, sobretot en francès i en anglès, sempre amb una estructura basada en la crida (del músic) i la resposta (de l’audiència). A la biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot no se’ns ha acudit un títol millor per al nou butlletí trimestral dedicat a difondre entre el públic el nostre fons d’interès de Jazz i Blues.
 


 
Les diferents seccions inclouen una selecció dels sons més actuals del jazz, el blues, el soul i altres músiques afins (Salt peanuts), un àlbum destacat (Body and soul), un monogràfic dedicat a un personatge (Unforgettable), un repàs a algunes de les llistes de Spotify elaborades per nosaltres (In the mood) i alguna recomanació de música en viu (On the road again). També volem agrair les imatges creades expressament pel dibuixant i company de Biblioteques de Barcelona David Pla.

Podeu visualitzar el butlletí complet i amb el disseny original en el fitxer pdf adjunt, però aquí us deixem un resum.

 

NÚM. 1 HIVERN 2020

 

SALT PEANUTS

 


Tank and the Bangas

Green balloon
Baarn: Verve Forecast, 2019

RHYTHM AND BLUES / HIP-HOP

Excitant darrer treball d’aquesta jove banda de Nova Orleans. Amb la carismàtica Tarriona ‘Tank’ Ball al capdavant, barregen sense complexos rock, hip-hop o rythm and blues i, a més a més, els seus directes són una festa.


Cyrille Aimée

Move on: a Sondheim adventure
Grosse Point Farms : Mack Avenue Records II, 2019

JAZZ VOCAL

La cantant d’origen francès i dominicà, una de les grans veus actuals, fa un homenatge al compositor de musicals Stephen Sondheim des d’una perspectiva jazzística i contemporània.

 


Black Pumas

Black Pumas
New York: ATO Records, 2019

SOUL / FUNK

El duo Black Pumas uneix el talent compositiu del músic i productor texà Adrian Quesada i la veu nascuda pel soul d’Eric Burton, per crear un so ‘sureny’ d’aspecte modern. El seu àlbum homònim ha estat un dels grans debuts del 2019.


Fields, Lee & The Expressions

It rains love
Brooklyn, NY : Big Crown Records, 2019

SOUL / FUNK

El darrer treball de Lee Fields amb The Expressions és un veritable cant a l’amor. El veterà músic nord-americà celebra així els seus cinquanta anys de carrera, demostrant que encara té molt a dir en el món de la música.

 


Uusitalo, Tuomo

Stories from here and there
Barcelona: Fresh Sound Records 2019

JAZZ

Tercer treball del pianista finlandès resident a Nova York Tuomo Uusitalo. Un elegant repertori de temes clàssics i composicions pròpies, amb l’acompanyament del saxofonista Chris Cheek, el baixista Myles Sloniker i Itay Morchi a la bateria.


Heroes Are Gang Leaders

The Amiri Baraka sessions
Washington?: Flat Langston’s Arkeyes, 2017

JAZZ / FUNK / HIP-HOP

Col·laboració entre el poeta Thomas Sayer Ellis i el saxofonista James Brandon Lewis per homenatjar l’escriptor i activista Amiri Baraka (LeRoi Jones). Un repertori de jazz, funk, hip-hop i spoken word amb l’ajuda d’altres músics i poetes.

 


El Río de la música : del jazz y blues al rock: desde Memphis a Nueva Orleans a través del Misisipi jazz

Jurado, Miquel
Barcelona: Redbook Ediciones, 2019

Amè recorregut musical per les riberes del riu Mississipí i els artífexs de la música popular als Estats Units.


Los 100 mejores discos: una introducción al jazz moderno 1953-1962

Manrique, Diego A.
Barcelona: Elemental Music Records, 2019

Repàs visual a una de les dècades més prolífiques i apassionants del gènere, amb textos de Diego A. Manrique, Iker Seisdedos i Jordi Soley.

 

BODY AND SOUL

 

Nova

Reid, Steve

FREE-JAZZ

Miles Davis, Ornette Coleman, James Brown, Fela Kuti o Sun Ra són alguns dels músics amb els quals va tocar el llegendari bateria Steve Reid (1944-2010). Un currículum impecable per a aquest novaiorquès que ja en la seva adolescència havia treballat com a músic de sessió a la Motown i que mai abandonar les seves inquietuds, com demostren les seves darreres col·laboracions d’electrònica experimental amb Kieran Hebden (Four Tet). Als setanta, després de passar quatre anys a la presó per no voler combatre a Vietnam, va formar la Legendary Master Brotherhood amb els músics Ahmed Abdullah, Joe Rigby, Les Walker i Richard Williams. El 1976 va publicar en una discogràfica independent Nova, que ara reedita Soul Jazz Records. Un àlbum fascinant i una gran oportunitat per descobrir el treball d’un músic innovador i avantguardista.

 

UNFORGETTABLE

DR. JOHN

(Nova Orleans 1941-2019)
Quan tenia 19 anys, Malcom John Rebennack Jr. va rebre un tret a la mà esquerra que li va inhabilitar el dit índex. Això va provocar que aquell jove guitarrista, que tot just es donava a conèixer amb diverses bandes als clubs de la seva Nova Orleans natal, centrés tot el seu interès en el piano, potser una de les decisions més encertades de la seva vida. Va participar a diverses gravacions com a músic de sessió, abans de debutar amb un àlbum on barrejava les seves influències de Rhythm and blues i la música tradicional de Nova Orleans amb el rock psicodèlic i els ritmes vudús. Gris-Gris (1968) va causar gran impacte a l’època, i Rebennack, que en aquella època es feia dir The Night Tripper, va arreplegar tot el folklore de la seva ciutat i les seves músiques, el jazz, el blues i el cajun, per crear el seu alter ego, Dr. John. A aquesta primera etapa de finals dels 60 i principis dels 70 li seguirien altres treballs no tan experimentals i en una línia de R’n’B més clàssic. Es va allunyar de la mala vida i la seva figura va aconseguir prestigi, gravant més de 30 àlbums al llarg de la seva carrera i guanyant 6 premis Grammy. L’any passat ens va deixar a l’edat de setanta-set anys, convertit ja en tota una icona de la música de Nova Orleans.
 
Discografia seleccionada:
 

 

 

 

IN THE MOOD

Playlist basada en el llibre de Miguel Calero i Neus Camaño Black & Tan: un viaje ilustrado a los orígenes del jazz. Inclou les cançons esmentades al llibre en ordre d’aparició.
 


 
Al perfil Spotify de la biblioteca també trobareu la playlist dedicada a aquest número del butlletí Eh La Bas!
 


 

ON THE ROAD AGAIN

 

39è Festival Jazz Terrassa

De l’11 al 29 de març

Una cita ineludible pels amants del jazz. Diferents espais de la ciutat de Terrassa, com la Nova Jazz Cava, el Centre Cultural Terrassa i el parc de Vallparadís acolliran diferents actuacions on s’entrecreuaran l’art del duo del jazz europeu, l’escena nord-americana més avançada i algunes perles catalanes. Activitats musicals que aniran acompanyades d’exposicions, cinema, sessions pedagògiques i familiars, swing ballable, concursos i rutes gastronòmiques. Alguns dels artistes convidats a l’edició d’enguany són Avishai Cohen & Big Vicious, Irene Reig, Kika Sprangers, Richie Beirach & Dave Liebman, Trudy Lynn, Ignasi Terraza o Pureum Jin.

Més informació: www.jazzterrassa.org

Blues & Ritmes 2020

Del 13 al 28 de març

Un any més el Teatre Zorrilla de Badalona acull aquest cicle que aplega un seguit de concerts en què el blues i les músiques d’arrels es fusionen amb els corrents més avançats. Els artistes confirmats d’aquesta edició són la veterana cantant P. P. Arnold, els germans anglesos Kitty, Daisy & Lewis, la catalana Joana Serrat amb la seva banda The Great Canyoners i, per primera vegada al nostre país, la novaiorquesa d’origen haitià Leyla McCalla, presentant el seu magnífic treball The Capitalist blues (2019).

Més informació: www.bluesiritmes.cat

 

També podeu consultar el nostre Google Maps de Festivals i Cicles de Jazz, Blues i Soul a Catalunya.
 

 

pdf
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Eh La Bas!, el nou butlletí musical de Vallcarca i els Penitents”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.