El cinema documental ens obre les portes a altres mons i ens permet aprofundir en el coneixement de la realitat. No és en cap cas un cinema de segona, com en algunes ocasions ha volgut ser considerat. Actualment el món del documental és molt variat, amb temàtiques que inclouen des de pel·lícules de natura, viatges, ciència, política, societat o música, entre moltes altres.
Al portal eBiblio trobareu una àmplia selecció de cinema documental, però si no sabeu per on començar, nosaltres us proposem aquesta tria amb algunes de les pel·lícules més ben valorades pels usuaris d’IMDb, portal de referència de cinema. #JoEmQuedoACasa

A 20 pasos de la fama
NEVILLE, Morgan[S.l.]: A Contracorriente, cop. 2014
Documental que ens apropa a la realitat de les coristes que, tot i acompanyar i compartir escenari amb alguns dels cantants i grups més famosos del món, resten desconegudes per al gran públic.

Before the flood
STEVENS, FisherAny de realització: 2016
Una mirada sobre com afecta el canvi climàtic al nostre entorn i què pot fer la societat per evitar la desaparició d’espècies, ecosistemes i comunitats natives en perill d’extinció.

Blackfish
COWPERTHWAITE, GabrielaMadrid: Karma, DL 2013
Blackfish narra la història de la Tilikum, una orca que va matar diverses persones mentre es trobava en captivitat i ens interpel·la a reflexionar sobre la nostra relació amb els animals.

Citizenfour
POITRAS, LauraMadrid: Avalon, DL 2015
Un documentalista i un periodista viatgen a Hong Kong per a la primera de moltes reunions amb Edward Snowden.

The Corporation
Achbar, Mark; ABBOT, JenniferMadrid: Morena Films, DL 2007
Documental on s’explora l’auge espectacular de les multinacionals a través de quaranta entrevistes a defensors i detractors d’aquest sistema empresarial.

Exit through the gift shop
BANKSYMadrid: Avalon, 2010
Suposat documental sobre l’artista d’art al carrer Bansky.

I am not your negro
PECK, RaoulMadrid: Karma, DL 2017
L’escriptor James Baldwin explica la història del moviment afroamericà a l’Amèrica moderna. El documental aporta una visió genuïna sobre el racisme als Estats Units explicada a través de les vides -i posteriors assassinats- de tres amics íntims de l’autor: Martin Luther King Jr., Medgar Evers i Malcolm X.

Indie game the Movie
PAJOT, Lisanne; Swirsky, JamesAny de realizació: 2012
Aquest documental segueix la trajectòria de diversos dissenyadors de jocs independents que ho donen tot per desenvolupar les seves obres amb l’esperança de triomfar.

Man on wire
MARSH, James[S.l.]: DeAPlaneta, DL 2009
Documental sobre la gesta del funambulista francès Philippe Petit que, el 7 d’agost de 1974, va aconseguir de manera il·legal caminar sobre un filferro estès entre les torres bessones del World Trade Center de Nova York. L’exhibició va ser considerada per a alguns “el crim artístic de segle”.

La Mirada del silencio
OPPENHEIMER, JoshuaMadrid: Avalon, cop. 2015
Una família de supervivents del genocidi d’Indonèsia descobreix com va ser assassinat el seu fill i la identitat dels homes que el van matar. El germà més jove es decideix a trencar el silenci i la por amb què viuen els supervivents, enfrontant-se als responsables de l’assassinat del seu germà, cosa inimaginable en un país en què els assassins continuen en el poder.

Noche y niebla
RESNAIS, AlainBarcelona: Filmax, DL 2008
Alain Resnais ens descobreix la tragèdia d’aquells que van patir l’extermini nazi durant la Segona Guerra Mundial. Realitzat el 1955, una dècada després de l’Alliberament i de la descoberta dels camps de concentració nazis, aconsegueix alternar amb una força fora mida les imatges d’arxiu en blanc i negre amb travellings en color sobre l’arquitectura despoblada del camp desert d’Auschwitz.

Nómadas del viento
PERRIN, JacquesBarcelona: Cameo, DL 2015
El documental permet viatjar per tot el món seguint la migració de moltes espècies d’aus. Aquestes fan travessies de milers de quilòmetres i amb molt de perill per a respondre a una necessitat: sobreviure. A través d’escenes espectaculars reals, es veuen des d’aquest apassionant punt de vista més de 50 països.

Proyecto Nim NIM
MARSH, JamesBarcelona: A contracorriente, cop. 2013
Documental sobre l’experiment al qual va ser sotmès el ximpanzé Nim a la dècada dels setanta, que tenia com a objectiu comprovar quins efectes tindria sobre l’animal el fet de ser criat i alimentat com un ésser humà.

La sal de la tierra
WENDERS, Wim ; SALGADO, Juliano RibeiroBarcelona: Cameo, cop. 2015
Documental sobre el fotògraf Sebastião Salgado, que recorre els continents captant la mutació de la humanitat. Ara emprèn camí cap a territoris verges, descobrint una fauna i una flora silvestres en el marc d’un projecte fotogràfic, tribut a la bellesa del planeta.

Searching for Sugar Man
BENDJELLOUL, MalikMadrid: Cameo, cop. 2013
Dos homes investiguen el destí d’un misteriós cantant, Sixto Rodríguez, símbol de la lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica, de qui no es tenia cap notícia i de qui es rumorejava que s’havia suïcidat. El que va seguir va ser una estranya i commovedora història en la qual van descobrir molt més del que havien esperat.

Sicko
MOORE, MichaelBarcelona: Tribanda, DL 2011
Documental dirigit pel cineasta i escriptor nord-americà Michael Moore on ens ensenya les deficiències i irregularitats del sistema sanitari del seu país.

Vals con Bashir
FOLMAN, AriBarcelona: Cameo, cop. 2009
Els freqüents malsons d’un amic provoquen que el cineasta Ari Folman analitzi els seus propis i sorprenents records com a soldat durant el conflicte del Líban el 1982.

El viaje del emperador
Jacquet, LucBarcelona: S.A.V., 2005
Cada any a l’Antàrtida centenars de milers de pingüins emperador abandonen la seguretat de l’oceà per endinsar-se en la desèrtica terra gelada. Marxen a través d’aquest difícil paisatge de gel conduïts per la seva necessitat de reproduir-se amb la finalitat de la supervivència de l’espècie.

Zeitgeist 2: Addendum
JOSEPH, PeterAny de realització: 2008
Documental que busca identificar les causes fonamentals de la corrupció social generalitzada, alhora que en planteja una solució.
La Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix disposa d’un centre d’interès en cinema documental amb una selecció de pel·lícules i bibliografia sobre aquest gènere.
Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic: