LES FANTÀSTIQUES HISTÒRIES PER A ADULTS DEL CLÀSSIC DE LA LITERATURA INFANTIL, ROALD DAHL

Roald Dahl Historias extraordinarias

Roald Dahl Historias extraordinarias

DAHL, Roald
Historias extraordinarias

Traducció de Jordi Beltrán
Editorial Anagrama
Idiomes: anglès, castellà

 

Fa pocs dies ens els va recomanar un amic de confiança i gustos similars: un dels autors més descarats de la literatura infantil ens havia regalat dos reculls de contes per a adults on no hi faltaven la imaginació i la crítica social característiques, però, a més, incloïa experiències personals que ens apropaven amb tendresa a aquest escriptor polifacètic.

Coneixíem l’obra de Dahl dirigida a infants, que és la més nombrosa. I coneixíem els seus trets característics que fan fàcilment reconeixible la seva prosa, sobretot per la descripció crítica que fa dels adults. Si cal, els manté dolents fins al final i fins i tot, quan ens agradaria i caldria (per calmar el nostre esperit) un final feliç. Això dóna un punt de duresa a la seva obra, que també, moltes vegades, és un punt de realitat que normalment agrada, sobretot, als més menuts.

Sempre és interessant conèixer la vida d’un autor tan agosarat i per satisfer aquesta curiositat tenim, editat en català pel Grup 62 i disponible a l’eBiblio, El nen. Podeu escoltar un fragment d’aquesta obra acompanyada per la cançó White Jazz, de la Hot British Dance Bands. Aquest tipus de música es posava a les sales de ball de la dècada dels 30 al Regne Unit, influència del jazz americà.

 

 
Aquest llibre, Historias extraordinarias, recull set contes que quan es comencen, no es poden deixar. És molt recomanable disposar de l’estona suficient per degustar-los, asseguts al sofà amb el llibre o la tauleta tàctil a les mans. I estem parlant d’històries divertides i d’altres, com us podeu imaginar, no tant…

En anglès es va publicar com The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More perquè la història principal és l’aventura del senyor Sugar, un home ric que descobreix un mètode per fer-se encara més ric. Aquesta, juntament amb l’Autoestopista i El Tesoro de Mildenhall són històries crítiques però sobretot amenes. A El niño que hablaba con los animales i, per sobre de totes, a El cisne, la maldat humana es mostra amb claredat. Explicada així, com si res, encara travessa més profundament la pell i impacta deixant un record profund durant una temporada.

Les dues últimes: Racha de suerte i Pan comido, son autobiogràfiques. És en aquest moment quan descobrim part de la infància i joventut de l’autor i com, en realitat, va començar a escriure i publicar per a adults. Sorprèn la seva etapa vital als internats anglesos, la crueltat que s’hi vivia, i com això (juntament amb la vida a Àfrica i la participació a la Segona Guerra Mundial) va influir en la seva visió del món. Un cop acabat Historias extraordinarias, si es vol continuar llegint el mateix autor, Anagrama va publicar un segon recull anomenat Relatos de lo inesperado i un volum complet amb tots els contes i altres articles, anomenat Cuentos completos, el 2013, que podem llegir en línia amb el carnet de biblioteca.
 

Roal Dahl
 
També podem llegir a través de l’eBiblio els contes La meravellosa història de Henry Sugar o El autoestopista. A més a més, podem trobar El librero, o els reculls Històries imprevistes o Històries de fantasmes, històries d’altres autors seleccionades per ell.

Si enteneu l’anglès mitjanament bé, ja sigui escrit o escoltat, és recomanable veure el programa de 15 minuts situat a Great Missenden, poble on va viure l’autor durant gairebé quaranta anys i on es parla de la seva vida i obra.
 

Public library video online: Roald Dahl

 

Finalment, pels als més petits de la casa, aquests dies podeu gaudir de la pel·lícula La revolta dels contes, basada en un dels seus contes per a infants, on els contes clàssics es transformen i deixen de ser tan tendres com creiem…
 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

1 comentari a “LES FANTÀSTIQUES HISTÒRIES PER A ADULTS DEL CLÀSSIC DE LA LITERATURA INFANTIL, ROALD DAHL”

  1. I tant, que són històries per a adults. Massa sovint ens allunyem d’alguns llibres, o d’alguns autors, perquè els trobem catalogats com a “literatura juvenil”. I per tant ens perdem, moltes vegades, grans obres.

    Gràcies per l’article!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.