40 Clàssics imperdibles de la literatura juvenil de tots els temps (1719-1954) 1/2

El Vigilant en el camp de sègol SALINGER, J. D. (1951)

Corren temps difícils, i del temps que passem a casa ja no sabem ni en quin dia vivim. Però aneu un moment al calendari i mireu la data: ja som al mes d’abril. I què passa el mes d’abril, concretament el passat dia 2 d’abril? Doncs que des de 1967, i coincidint amb la data de naixement de l’escriptor Hans Christian Andersen, es va celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, amb l’objectiu de promocionar la lectura entre els més joves.

Estem tots d’acord que els infants i els joves haurien de llegir, però per què?

Doncs mireu, per aquestes raons, entre d’altres:

 • Perquè desperta la curiositat, la imaginació i la creativitat.
 • Perquè fomenta la concentració i l’atenció.
 • Perquè ens ensenya altres mons i altres maneres de viure i de pensar.
 • Perquè afavoreix l’empatia i el pensament crític.
 • Perquè millora les habilitats lingüístiques.
 • I finalment, i quasi el més important de tot, perquè distreu, és divertit i dóna molt de gust.

 
D’acord, això està molt bé, però què llegim?

Bona pregunta. Cadascú hauria de llegir el que més li agradi, ja que tothom té els seus gustos: llibres llargs o curts, novel·les o coneixements, realistes o de fantasia, còmics o poesia, però que ens agradi i que ens emocioni. No serveix de res llegir llibres per obligació, això és una tortura que l’únic que aconsegueix és que agafem mania a la lectura.

Dit això, des de la Biblioteca Vallcarca-Penitents us volem proposar 40 Clàssics Imperdibles de la literatura juvenil de tots els temps, per a nois i noies de 12 a 16 anys, que esperem que us agradin. El nostre llistat complementa la selecció que han fet les companyes del SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) de la Biblioteca Xavier Benguerel que podeu trobar aquí. Som-hi!

 

Robinson Crusoe DEFOE, Daniel (1719)

1 – Robinson Crusoe

DEFOE, Daniel (1719)

ebiblio

Robinson Crusoe és un jove amb ànsies per conèixer món que s’embarca en diferents expedicions. En un dels seus viatges, el vaixell mercant en qual viatja naufraga i el jove mariner és l’únic supervivent. Perdut en una illa deserta, haurà de sobreviure i superar nombroses adversitats.

Els Viatges de Gulliver SWIFT, Jonathan (1726)

2 – Els Viatges de Gulliver

SWIFT, Jonathan (1726)

ebiblio

Títol clàssic de l’escriptor més irònic i satíric de l’Anglaterra del segle XVIII. Narra els viatges fantàstics de Gulliver, i és alhora una sàtira dels costums anglesos de l’època de l’autor i de la naturalesa humana en general que esdevé una paròdia del gènere literari de les narracions de viatges de l’època.

 

Frankenstein SHELLEY, Mary W. (1818)

3 – Frankenstein

SHELLEY, Mary W. (1818)

ebiblio

Victor Frankenstein, un jove científic que es dedica a fer experiments amb tècniques poc convencionals, dóna vida a un ésser creat a partir de diversos membres que recupera de cadàvers. De la seva creació en surt un monstre d’aspecte grotesc i repulsiu que acaba sent temut i odiat per tothom.

Alícia al país de les meravelles Lewis Carroll (1865)

4 – Alícia al país de les meravelles

Lewis Carroll (1865)

ebiblio

Somiant que segueix el Conill Blanc, Alícia entra a la seva llodriguera i descobreix un món on tot és possible, el país de les meravelles. La combinació magistral de somni i realitat permet construir un espai imaginari, on Lewis Carroll ataca les convencions socials mitjançant la sàtira i la caricatura.

 

Els fills del capità Grant VERNE, Jules (1867)

5 – Els fills del capità Grant

VERNE, Jules (1867)

Lord Edward Glenarvan, un aristòcrata escocès, troba a alta mar una ampolla amb un missatge. Es tracta d’una nota que Harry Grant, capità del Britannia, va escriure en naufragar dos anys abans. Juntament amb els fills del capità Grant, Lord Glenarvan decideix muntar una expedició per rescatar-lo.

Mujercitas ALCOTT, Louisa May (1868)

6 – Mujercitas

ALCOTT, Louisa May (1868)

ebiblio

Aquesta és la història de Jo March, una jove gens convencional, amb vocació d’escriptora, que lluita per prendre les regnes del seu destí i poder exercir la professió que més li agrada, tot i ser dona al segle XIX.

 

Les aventures de Tom Sawyer TWAIN, Mark (1876)

7 – Les aventures de Tom Sawyer

TWAIN, Mark (1876)

ebiblio

La vida a un poblet situat a la riba del Mississipí, al sud-oest dels Estats Units, és tan plàcida que, fins i tot, pot resultar ensopida. Però en Tom Sawyer, un nen entremaliat i curiós de mena, és capaç de treure suc de qualsevol fet quotidià.

L’illa del tresor STEVENSON, R.L. (1883)

8 – L’illa del tresor

STEVENSON, R.L. (1883)

ebiblio

L’endemà de la mort del seu pare, Jim Hawkins descobreix casualment un mapa ben estrany al bagul d’un vell pirata que ha mort a la seva fonda. Aquest mapa donarà lloc a una emocionant expedició a la recerca del tresor mític del capità Flint.

 

La Màquina del temps WELLS, H.G. (1895)

9 – La Màquina del temps

WELLS, H.G. (1895)

ebiblio

Aquest llibre narra la fantàstica història del Viatger del Temps, que crea una màquina per viatjar en qualsevol direcció de l’espai i del temps. Descriu molt especialment un viatge apassionant cap a l’època més desconeguda de l’home, el futur remot, on habiten els elois i els morlocks.

 Dracula Bram Stoker (1897)

10 – Dracula

Bram Stoker (1897)

ebiblio

Quan el jove advocat Jonathan Harker va al castell del seu client, el comte Dràcula, no sap que la seva vida està a punt de capgirar-se per sempre. Allà serà la víctima d’un ésser que no és el que sembla. Però aviat el perseguit es convertirà en perseguidor.

 

El Màgic d’Oz BAUM, L. Frank (1900)

11 – El Màgic d’Oz

BAUM, L. Frank (1900)

ebiblio

La Dorothy és una noia òrfena que viu a Kansas amb els seus oncles. Un bon dia un cicló se l’emporta a un món fantàstic, des d’on haurà de buscar el camí de tornada a casa. Al llarg del camí que l’ha de conduir fins al Màgic d’Oz, l’únic que pot ajudar-la, coneixerà diferents personatges que l’acompanyaran en la seva aventura.

La crida del bosc LONDON, Jack (1903)

12 – La crida del bosc

LONDON, Jack (1903)

ebiblio

El gos Buck, que viu comfortablement a una casa benestant de California, és segrestat i enviat al Territori de Yukon, durant la febre de l’or, on es veurà forçat a arrossegar un trineu. Progressivament, Buck sentirà néixer en ell l’instint que el crida cap al bosc, cap als llops, cap als seus germans salvatges.

 

Peter Pan BARRIE, J.M. (1904)

13 – Peter Pan

BARRIE, J.M. (1904)

ebiblio

Els germans Darling: la Wendy, en George i en Michael, una nit atrapen l’ombra d’en Peter Pan, el noi que mai no creix. Ell els recompensarà portant-los a l’Illa de Mai Més, on viuran fantàstiques aventures enmig de sirenes, fades, els nens perduts, indis i els pirates.

El Vent en els salzes GRAHAME, Kenneth (1908)

14 – El Vent en els salzes

GRAHAME, Kenneth (1908)

ebiblio(versió en anglès)

El vent entre els salzes és un dels clàssics de la literatura infantil, un recull de narracions protagonitzades pel Gripau, el Talp, la Rata d’Aigua i el Teixó, personatges animals humanitzats que aporten una descripció idíl·lica del món natural i de la societat del començament del segle XX.

 

Huracán en Jamaica HUGHES, Richard (1929)

15 – Huracán en Jamaica

HUGHES, Richard (1929)

Al segle XIX, després d’un terrible cicló a Jamaica, uns colons anglesos decideixen enviar els seus fills per vaixell a Anglaterra. En el viatge, el vaixell és atacat per un vaixell pirata comandat per un tal Chavez, que “per accident” segresta els nens.

El Hòbbit TOLKIEN, J.R.R. (1937)

16 – El Hòbbit

TOLKIEN, J.R.R. (1937)

ebiblio

Un gran clàssic modern i el preludi a les vastes i poderoses mitologies d’El Senyor dels Anells. El Hòbbit segueix les aventures de Bilbo Saquet, un heroi a contracor, al voltant d’un potent i perillós anell, l’Anell Únic.

 

El Vigilant en el camp de sègol SALINGER, J. D. (1951)

17 – El Vigilant en el camp de sègol

SALINGER, J. D. (1951)

Els dos llargs dies que Holden Caulfield, el jove protagonista, passa a Nova York són la seva fugida personal. Fuig del món dels adults, un món que rebutja, intentant protegir la seva infantesa, un territori pur que ja no és el seu. Volent actuar contra l’inevitable pas del temps, Holden opta per un camí incert i de difícil tornada.

El dia dels trífids WYNDHAM, John (1951)

18 – El dia dels trífids

WYNDHAM, John (1951)

En Bill Masen és en un hospital de Londres amb el cap embenat i es perd la pluja de meteorits més espectacular que mai s’hagi pogut veure. Però quan finalment es treu les venes dels ulls, es troba que als carrers només hi ha persones cegues que fugen dels trífids, unes plantes grotesques i perilloses de més de dos metres d’alçada.

 

Fahrenheit 451 BRADBURY, Ray (1953)

19 – Fahrenheit 451

BRADBURY, Ray (1953)

ebiblio

Guy Montag és bomber en un futur imaginari en el que aquests professionals tenen la missió de cremar els llibres i perseguir aquells que els llegeixen. Aquest és el punt de partida de Fahrenheit 451, una de les novel·les més cèlebres de la ciència-ficció.

El senyor de les mosques GOLDING, William (1954)

20 – El senyor de les mosques

GOLDING, William (1954)

ebiblio

Tots eren nens exemplars, fills de bones famílies britàniques. Però després del naufragi hauran de sobreviure a l’illa solitària on han anat a parar, i la por, la soledat i la duresa de la situació els convertiran en uns autèntics i cruels salvatges.

 

(Veure els 20 següents)
 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

5 comentaris a “40 Clàssics imperdibles de la literatura juvenil de tots els temps (1719-1954) 1/2”

 1. Em sembla genial la selecció i la informació addicional que ofereixes. Gràcies per fer-ho.

  He de ser una mica maldestre, però, encara que crec veure que hi ha un altre article en el qual han de figurar els vint Títols que falten, no he estat capaç d’accedir a aquesta segona part.
  Felicitats per aquest article.

  Una abraçada.

 2. Hola, us felicito per aquestes entrades. M’ha agradat molt veure les diferents cobertes dels llibres. Gràcies!
  glòria

 3. Hola, totalment d’acord amb aquesta entrada. Llibres que sens dubte son imperdibles y meravellosos. Hi ha d’altres que encara no els conec.
  Salutacions

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.