LITERATURA DE NO-FICCIÓ I CONFINAMENT

El director de cinema Tim Burton, l’astronauta Scott Kelly, el senderista Christopher McCandless, l’aristòcrata Xavier de Maistre, l’explorador Adolphus Greely i els presos i preses franquistes tenen en comú l’experiència de l’aïllament. Alguns d’ells van optar per escriure i per mitjà d’aquests escrits avui podem conèixer les seves vivències. Recomanem a continuació literatura de no-ficció que incideix d’una manera o d’una altra, en l’aïllament: biografies, relats de viatges i assajos. Tot disponible a l’eBiblio!

 

Resistencia. Un año en el espacio KELLY, Scott

Resistencia. Un año en el espacio

KELLY, Scott
Debate, 2017

ebiblio

Aquest astronauta nord-americà ha viscut un any a l’espai com a tripulant de l’estació espacial internacional. En aquest llibre explica els reptes de la seva missió, els riscos que comporta, els efectes de l’absència de gravetat i, per descomptat, l’aïllament.

L’Scott explica que quan tenia 18 anys va llegir el llibre The Right Stuff de Tom Wolfe i això el va determinar a convertir-se en astronauta.

 

Los inadaptados de Tim Burton FIGUERO, Javier

Los inadaptados de Tim Burton

FIGUERO, Javier
Encuentro, cop, 2012

ebiblio

La infància de Tim Burton va ser solitària. Passava hores tancat a la seva habitació, on imaginava i dibuixava. D’aquella infància i d’aquells dibuixos han sorgit més tard les seves pel·lícules, amb personatges estranys i diferents que sovint són tolerats per la majoria, però que mai arriben a estar completament integrats a la comunitat, com Edward Scissorhands o Ed Wood.

El llibre repassa els personatges creats pel cineasta i els relaciona amb la personalitat de Tim Burton.

 

500 años de frío PELÁEZ, Javier

500 años de frío

PELÁEZ, Javier
Crítica, 2019

ebiblio

Qui va ser el primer a arribar al Pol Nord? Aquest llibre relata les diferents expedicions que al llarg de la història s’han endinsat al Pol Nord i l’aïllament que suposà per als seus tripulants. Coneixerem, entre d’altres, l’expedició comandada per Adolphus Greely, que va haver d’esperar tres anys a ser rescatada i va acabar flotant en un iceberg.

 

Viatge al voltant de la meua cambra MAISTRE, Xavier de

Viatge al voltant de la meua cambra

MAISTRE, Xavier de
Universitat de València, 2011

ebiblio

Xavier de Maistre va ser condemnat a 42 dies de confinament a casa seva després de participar en un duel. Tancat a la seva habitació, va aprofitar la condemna per escriure aquest cèlebre llibre de 42 capítols. El viatge al voltant de la cambra d’en Xavier de Maistre no deixa indiferent.

 

Presos contra Franco MARTÍNEZ ZAUNER, Mario

Presos contra Franco

MARTÍNEZ ZAUNER, Mario
Galaxia Gutenberg, 2019

ebiblio

Assaig històric on descobrirem la vida d’homes i dones empresonats a causa de la seva lluita contra el franquisme i que, ni tan sols empresonats, van deixar de lluitar contra el règim.
A través d’entrevistes i documents inèdits segueix els protagonistes des dels inicis de la seva militància, la clandestinitat, la detenció i l’empresonament. El llibre reconstrueix la vida quotidiana a la presó, registres, períodes d’aïllament, càstigs, el funcionament de la resistència al règim dins la presó i les relacions amb vigilants, funcionaris, presos comuns, homosexuals, etc.

 

Hacia rutas salvajes KRAKAUER, Jon

Hacia rutas salvajes

KRAKAUER, Jon
Ediciones B, 2016

ebiblio

La història de Christopher McCandless s’ha fet coneguda al gran públic a través de la pel·lícula Into the Wild, dirigida per Sean Penn. És una adaptació cinematogràfica de la novel·la d’en Jon Krakauer.

En Chris és un jove que rebutja el materialisme i abraça l’idealisme amb totes les conseqüències. Acabat de graduar, dona tots els seus diners, abandona el seu cotxe i se’n va tot sol cap a les terres d’Alaska. Pocs mesos més tard, uns caçadors trobaran el seu cos sense vida.

 
 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.