Així és la vida segons Tomi Ungerer

UNGERER, Tomi. Així és la vida

UNGERER, Tomi
Així és la vida: respostes filosòfiques i divertides a preguntes de nens i nenes

Barcelona: Blackie Books, 2019

 
Si no sou uns grans coneixedors o coneixedores dels autors de literatura infantil i juvenil menys clàssics, és probable que no sapigueu qui és Tomi Ungerer però, us puc assegurar que entre els professionals del llibre infantil aquest autor i il·lustrador és tot un referent.

Vaig començar a sentir veritable fascinació per aquest artista després de visionar un documental sobre la seva vida i obra. I és que Tomi Ungerer era una d’aquelles persones amb un poder de seducció innat.

Us podria recomanar moltes de les seves obres infantils, que són les que més conec, però aquesta vegada m’atreviré amb un llibre de preguntes i respostes on l’autor fa servir el seu enginy, humor i capacitat imaginativa per respondre a les preguntes que nens i nenes li van fer arribar a través de la publicació Philosophie Magazine, a proposta del seu director Alexandre Lacroix.

El llibre és el recull de totes aquelles preguntes i respostes i l’edició de Blackie Books, com sempre, és deliciosa. Inclou un apartat previ on s’inclou una biografia de l’autor, a més d’un pròleg d’Alexandre Lacroix i del mateix Ungerer. Si no es coneix la personalitat d’aquest escriptor i dibuixant, és molt important llegir aquests textos previs per entendre les respostes que dona a les preguntes que se li formulen, ens adonarem com els esdeveniments viscuts durant la seva infantesa van marcar profundament la seva obra.

Sorprèn la profunditat de les preguntes que nens i nenes d’entre 3 i 12 anys li adrecen, hi són presents tots els grans temes que mouen el món: l’amistat, l’amor, el cosmos i l’univers, els diners, l’ésser humà i la natura humana, la família, la moral i la societat, la mort, la natura i la ciència, els nens i els adults, els prejudicis, la religió i el saber i el pensament.

I Tomi Ungerer no defrauda i no s’amaga

És políticament incorrecte,

UNGERER, Tomi. Així és la vida

Ens mostra un gran sentit de l’humor,

UNGERER, Tomi. Així és la vida

Una imaginació desbordant,

UNGERER, Tomi. Així és la vida

Fa afirmacions rotundes,

UNGERER, Tomi. Així és la vida
 
I fa sentències amb frases com: “Pel que fa a mi, odio l’odi” o “Els ganduls existeixen poc

I si no hi ha prou amb tot això, encara hem d’afegir les il·lustracions, com sempre, plenes de simbolismes.

Tomi Ungerer ens va deixar l’any passat però el seu llegat són més de 140 llibres infantils i juvenils traduïts a més de trenta idiomas.

Si la lectura d’aquest article us ha despertat la curiositat podeu fer una ullada a la seva web oficial.
 

Tomi Ungerer
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.