ANGRY INUK, un documental d’Alethea Arnaquq-Baril

Angry Inuk - Alethea Arnaquq-Baril

ARNAQUQ-BARIL, Alethea
Angry inuk = Inuit enfadado

Barcelona: Cameo, DL 2017

ebiblio
 

Entre el poble inuit existeix un ritual que antigament s’utilitzava per resoldre els conflictes dins la comunitat. Són els duels cantats, una mena de “lluita” de cançons sovint amb un toc satíric que s’allunyen del que podríem imaginar que és una autèntica discussió airada. Al contrari, amb aquests duels cantats es rebaixaven les tensions i aquestes es podien resoldre des de la calma i la reflexió.

El documental Angry Inuk (2016) de la cineasta inuk Alethea Arnaquq-Baril exemplifica aquesta forma de fer serena i gens impulsiva que caracteritza als inuits, els qual des de la dècada dels 60 han vist com l’oposició de grups ecologistes a la caça de foques i diferents prohibicions als productes fets amb la seva pell han fet caure en picat aquest comerç, base de la seva economia i porta d’entrada dels inuit al mercat global.

Alethea Arnaquq-Baril ha construït un fil argumental pedagògic, però sobretot amb una clara intenció de mostrar el pes dels prejudicis culturals. La caça de foques i l’ús de la seva pell, lluny de ser una activitat inhumana, cruel i massiva, es mostra com un tret intrínsec i vital de la cultura tradicional dels inuit, feta de manera artesanal i en comunitat. Una forma de vida sostenible per a un poble ja molt afectat per la pobresa i per una elevada taxa de suïcidis, ambdós aspectes vinculats a les polítiques de reallotjament a les ciutats lluny dels seus hàbitats ancestrals.

El documental és una successió de testimonis inuit que aporten en el seu conjunt una mirada crítica a la seva realitat actual així com també al fet que des de diferents organitzacions nacionals i internacionals es decideixi per ells, sense que els inuits puguin entrar en el debat.

Amb unes imatges sublims des d’un punt de vista antropològic, es posa sobre la taula per una banda l’etnocentrisme amb el que es jutja a l’altre, i per l’altra els interessos mediàtics i econòmics d’alguns grups ecologistes. Però el cert és que els inuit des de les seves tradicions més antigues han estat sempre un poble que ha vetllat per la protecció de l’ecosistema de les terres àrtiques, i més en el moment actual en el que el seu territori es troba en un estat molt sensible a causa de prospeccions sísmiques realitzades per empreses petroleres.

En conclusió, Angry Inuk és un documental molt recomanable: pels seus paisatges, per les seves històries, però sobretot pel clam reivindicatiu que ha der ser escoltat.
 

Angry Inuk - Alethea Arnaquq-Baril
 

Alethea Arnaquq-Baril és una directora de cinema inuk originària de Iqaluit (Nunavut, Canadà) propietària de la productora Unikkaat Studios, especialitzada en donar a conèixer i reivindicar la cultura dels inuit. Angry Inuk ha estat premiada, entre d’altres, pel festival HotDocs (2010), pel Toronto International Film Festival (2016) i pel DocsBarcelona (2017). D’entre les seves obres en destaca també Tunniit: Retracing the Lines of Inuit Tattoos (2010), un documental al voltant de la tradició de tatuar-se el cos entre les dones inuit.

Per acabar, aquí teniu un petit fragment on apareix la directora reivindicant les produccions audiovisuals fetes per i sobre cultures minoritàries per mostrar qui són a la resta del món:
 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.