El manantial de la doncella i Max Von Sydow

Manantial de la doncella - Ingmar Bergman

“Porta’m el punyal de l’Assassí ”
TÖRE, personatge de Von Sydow

 

Els extraterrestres SÍ existeixen: Com ho sabeu? Perquè ara mateix, a la saleta de casa vostra, acaba d’aparèixer un visitant del planeta Júpiter.

Amb la seva bizarra morfologia el visitant us pregunta: “Com és l’ésser humà? Explica-m’ho!” Sorpresos per entendre l’idioma d’aquella bestiola curiosa, decidiu que aquella pregunta és massa complicada: necessiteu ajuda! I us ve una idea: deixareu que cinc grans actrius i actors de la història del Cinema li expliquin al jupiterí, mitjançant les seves pelis, els misteris i secrets de les nostres ànimes….

Aquells de vosaltres que triéssiu MAX VON SYDOW entre els cinc escollits, tindríeu l’èxit garantit!

El gran Max ha decidit deixar-nos per sempre després de noranta hiverns el dia 8 de Març, abans que Europa i la seva natal Suècia es convertissin en un festival víric. Jo volia dedicar-li una exposició a Can Fabra, però se’m van escapar quatre dies i al cinquè, vam tancar les portes. Així que, si em permeteu, dediquem-li aquest post a aquest colós de la interpretació, per a fer justícia. 😀
 

MAX VON SYDOW
 
A la segona part de la seva brillant carrera va decidir veure món i fer-se internacional. Posats a fer un assaig general del viatge, el 1965 va dir “començarem amb modèstia”: i es posà a la pell de JesuCrist a L’HISTORIA MÉS GRAN MAI CONTADA. Tot seguit, la peli que va redissenyar el gènere de Terror duia la seva signatura (sota els hàbits del Pare Merritt): L’ EXORCISTA. Després, en el següent quasi mig segle, va regalar la seva majestuosa presència en un llistat de títols incomparable: des d’EVASIÓ O VICTÒRIA, passant per CONAN EL BÀRBAR, alguna entrega de James Bond, trobada amb el seu devot Woody Allen a HANNAH AND HER SISTERS i retorns màgics a Suècia amb PELLE EL CONQUERIDOR i LES MILLORS INTENCIONS. Però tornarà a agafar la maleta: per a acompanyar a Spielberg i Tom Cruise a MINORITY REPORT i a Scorsese i DiCaprio a SHUTTER ISLAND. Finalment, quina millor manera de dir adéu que participar en dues “sagues” que potser coneixereu?: STAR WARS 7 i JOC DE TRONS, on va posar rostre al Corb de tres ulls.
 

MAX VON SYDOW
 
Però tot va començar abans. Vuit anys després de debutar el 1949 a la pantalla gran, va trobar el seu Gran Soci i company de batalla a Estocolm mateix. Amb ell en va rodar 12! Títols, que són història en majúscules del setè art. Nom del soci: Ingmar Bergman. El director que millor ha posat en imatges l’angoixa i els dubtes que implica viure una vida humana a la Terra, sense saber segur si hi ha una figura divina a sobre que ens mou els fils. EL MANANTIAL DE LA DONCELLA (eBiblio) té un impacte Profund i Etern. Primer Òscar de Hollywood per als dos amics suecs. La violència, la bondat, la venjança i els miracles fan aquí un còctel que si proveu, mai oblidareu.
 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “El manantial de la doncella i Max Von Sydow”

  1. Un conte de por…un actor per l´història, una pel·li per muntar un cineforum amb amics o gaudir aquests Nadals (sense persones properes)

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.