
Fons històric de l’SDLIJ digitalitzat
Des de l’SDLIJ volem compartir aquesta bona notícia: us informem que després de realitzar el procés de digitalització d’una selecció de documents del fons històric durant l’últim trimestre del 2020, hem incorporat 143 documents que s’afegeixen als 44 que ja hi havia anteriorment. En total es poden consultar 187 títols a la col·lecció Contes d’abans, que des del 28 de gener de 2021 ja es troben disponibles al Trencadís.
El Trencadís és el dipòsit digital d’accés lliure i gratuït de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la província de Barcelona, que té com a objectiu promoure i difondre la cultura local, i preservar i facilitar l’accés a aquelles col·leccions úniques i valuoses de les biblioteques de la Xarxa.
La col·lecció Contes d’abans recull 187 títols de literatura infantil i juvenil, entre els que destaquen àlbums il·lustrats d’editorials emblemàtiques com Muntañola i Molino; una selecció de contes clàssics que permet comparar i analitzar diferents versions d’una mateixa història, així com una tria de llibres amb un rerefons religiós i moral, que mostren realitat i les convencions de les diferents èpoques.


Premis de la LIJ en català
Al bloc Llibres al Replà Teresa Duran ens presenta l’article: Abecedari de preguntes al voltant dels Premis de la LIJ en català, que tal i com el títol ens avança, l’abecedari és l’eina emprada per articular un seguit de preguntes sobre els guardons, així com per mostrar-nos el recorregut de la història d’aquests Premis.
Premis de poesia infantil
Premiar la poesía infantil, ¿sirve de algo?
Aquest article de Germán Machado al bloc Llibres al replà, ens parla dels premis de poesia infantil i de la seva importància per mantenir la seva funció social de preservar la llengua en que s’expressen emocions i sentiments.
Recull els diversos premis de poesia infantil i les seves característiques i els darrers llibres guardonats.

¿Qué es la ilustración infantil?

Por favor, dejen en paz a los clásicos de la literatura infantil
Compartim l’article de Adrián Cordellat, publicat a El país. I què si no són políticament correctes els contes tradicionals? I si treballem l’esperit crític dels infants?

Si voleu conèixer més sobre l’obra de la il·lustradora Leire Salaberria, podeu llegir aquesta entrevista del bloc Cucatraca.
Nascuda al País Basc i formada en Belles Arts i especialitzada en il·lustració infantil, ha exposat la seva obra a diferents països. El seu treball ha rebut diversos premis i va ser seleccionat a la Bologna Children’s Book Fair del 2015.
Al següent enllaç podeu veure quins llibres de l’autora tenim a les
Biblioteques de Barcelona.

Por qué las perras, las cerdas y las zorras no son protagonistas de ningún cuento infantil (salvo este)
Us heu parat mai a pensar el sentit que adquireixen les paraules “zorra”, “perra”, “loba” i “cerda” en castellà i que dificulta que aquests animals siguin protagonistes de contes?
Doncs La perra, la cerda, la zorra y la loba és un llibre il·lustrat per Luis Amavisca i Marta Sevilla que es revela contra la fòrmula tradicional dels contes i el llenguatge sexista.
L’article de Rocío Niebla, del Diario.es ho posa de manifest.

Año de nieves, año de bienes
Us agrada la neu?
A començaments d’aquest Any 2021 va nevar força i a Canal Lector han recopilat llibres infantils i juvenils on la neu està present.
Els trobareu a les Biblioteques de Barcelona!

Un escaparate de cuentos infantiles curiosos para comenzar el año, Dan Brown y Margaret Atwood, autores de LIJ, Diez cuentos infantiles diseñados por amor al arte, recomanacions LIJ a partir d’aquests tres articles d’Antònia Justícia, La Vanguardia.

Llibres infantils i juvenils per entendre el coronavirus i gestionar les emocions
Des de l’ofici d’educar (El Suplement), el dia 15 de desembre es van publicar un seguit de recomanacions sobre la Covid i emocions per donar resposta a la pandèmia. Són propostes tant de ficció com de coneixement, adreçades a les diferents franjes d’edat que comparteix amb nosaltres Jaume Centelles.