Aquest cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la covid-19: biodiversitat, diversitat genètica, evolució, adaptació, malalties emergents i desinformació. A partir de conceptes científics sobre biologia evolutiva en el context de la ciència d’avantguarda, realitzada per investigadores del CSIC, s’explicaran importants conceptes relacionats amb la covid-19, el seu origen i expansió, mostrant estratègies evolutives d’èxit en la natura, i com aquest coneixement és útil en el dia a dia de les persones, perquè afavoreix la salut i la cohesió social.
Hi col·labora: La ciència al teu món.Del genotip al fenotip, adaptació i la PCR
Miriam Merenciano, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Adaptació per selecció natural, estructura del nostre genoma, i com funciona la tècnica de PCR utilitzada actualment per diagnosticar la covid-19 i moltes altres aplicacions.
Evolució, variabilitat genètica i pandèmies
María Bogaerts, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Les forces de l’evolució, rutes migratòries de la nostra espècie, genòmica de poblacions i la importància de la variabilitat genètica davant d’una pandèmia.
DIVERSITAT GENÈTICA

DAWKINS, Richard
El fenotipo extendido
El largo alcance del gen
Madrid: Capitán Swing, 2017
DAWKINS, Richard
El gen egoísta extendido
Barcelona: Salvat, 2017
DAWKINS, Richard
El relojero ciego
Barcelona: Tusquets, 2018
FERRÉ, Salvador
Código genético
Descifra los secretos de tus genes
Barcelon: RBA, 2019
KRAUSE, JOHANNES
El viaje de nuestros genes
una historia sobre nosotros y nuestros antepasados
Barcelona: Debate, 2020
PURROY, Jesús
Genoma humano
Desentrañando los mecanismos del ADN
Barcelona: RBA, 2019
WATSON, James D.
ADN: el secreto de la vida
Madrid: Taurus, 2018
Origen, diversitat i evolució dels homínids
Paula Esteller Cucala i Marina Álvarez, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Entendre l’evolució i la diversitat, els nostres avantpassats i com podrien afectar-nos malalties que provenen dels animals o que també els afecten, com VIH, malària, ebola o covid.
EVOLUCIÓ

ARSUAGA, Juan Luis
Vida, la gran historia
Un viaje por el laberinto de la evolución
Barcelona: Destino, 2019

FONTDEVILA, Antonio
La evolución biológica
Una reconstrucción darwinista
Madrid: Sociedad Española de Biología Evolutiva: Síntesis, 2013
GOULD, Stephen Jay
El pulgar del panda
Barcelona: Crítica, 2012
ROBERTS, Alice
Evolución
Historia de la humanidad
Tres Cantos: Akal, 2018
SCHILTHUIZEN, Menno
Darwin viene a la ciudad
La evolución de las especies urbanas
Madrid: Turner, 2019
SEGURA, Evelyn
Adaptarse o morir
Los secretos de la naturaleza para sobrevivir en el mundo animal
Barcelona: Paidós, 2019Programació
La saviesa de la natura
Gerard Talavera, Institut Botànic de Barcelona (CSIC). Papallones com a bioindicadors del canvi climàtic i la importància de la biodiversitat davant d’una pandèmia com la covid-19. També parlarem d’espècies críptiques, mirant més enllà de la superfície amb tècniques com el codi de barres genètic.
La rellevància de la biodiversitat i les interaccions ecològiques
Esther Garcés, grup de recerca processos biològics naturals, Institut de Ciències del Mar (CSIC). No són les malalties les que es transmeten, són els virus, els paràsits, els bacteris, i això implica entendre la biologia, l’ecologia i l’evolució d’aquests organismes.
De la unicel·lularitat a la multicel·lularitat
Elena Casacuberta, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Avantatges del treball en equip en l’evolució, la importància de la interdisciplinarietat i la col·laboració per enfrontar una crisi sanitària.
Diversitat vegetal, evolució i pandèmies
Sònia Garcia, grup de diversitat vegetal, evolució del genoma i etnobotànica, Institut Botànic de Barcelona (CSIC). Com ens ajuden les plantes a lluitar contra les pandèmies.
Metamorfosi, evolució i nous escenaris
Silvia Chafino, Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Avantatges del desenvolupament i la capacitat de canvi com a individu, espècie i població davant nous escenaris o ambients.
1 comentari a “Visions de la ciència. Coneixement i convivència davant la pandèmia”
Ben aviat la pandèmia omplirà els prestatges de les llibreries i biblioteques des d’un plantejament literari. No pot tardar gaire a arribar…