BCNegra 2021

BCNegra 2021

Un any més Biblioteques de Barcelona col·labora amb el festival de novel·la negra BCNegra que es duu a terme del 21 al 31 de gener a Barcelona. I ho fa de la mà de la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró, especialitzada en gènere negre, que un cop més realitza la guia de lectura que podeu consultar a continuació amb una interessant bibliografia de les darreres obres dels autors convidats al festival i una notícia sobre l’autora nord-americana Joyce Carol Oates, guanyadora del Premi Pepe Carvalho 2021. També trobareu cites d’escenes relacionades amb les Rambles, el tema d’aquesta edició.

A més, des de febrer de 2019 la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró ret un homenatge a Paco Camarasa amb la creació del centre d’interès Fons Paco Camarasa fruit del donatiu de la biblioteca personal que Montse Clavé, la seva companya, va fer a Biblioteques de Barcelona. En Paco Camarasa va dirigir durant dotze anys la llibreria Negra y Criminal, durant més de deu anys va conduir el club de lectura de novel·la negra de la biblioteca i va ser comissari de la BCNegra fins el 2017.

Enguany Biblioteques de Barcelona i la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró engeguen una nova proposta, l’ABCedariNegre, adreçada als lectors més fidels del gènere negre. Consisteix en la recreació de l’abecedari en punts de llibre. Cada un representa una lletra i conté una relació d’autors el cognom dels quals comença per la lletra. Aquests punts de llibre es repartiran per les quaranta biblioteques de la ciutat. Mentre es celebri la BCNegra es repartiran les lletres A, B, C i N, i cada vegada que un usuari agafi en préstec una novel·la negra la biblioteca l’obsequiarà amb un punt de llibre. Totes les biblioteques no tindran les quatre lletres, així que els usuaris que vulguin aconseguir les altres hauran de visitar la biblioteca que tingui la lletra que desitgi.

Una vegada la BCNegra s’acabi, l’ABCedariNegre continuarà però amb un format diferent. Cada mes es repartirà un punt de llibre amb una lletra de l’abecedari i els usuaris que vulguin col·leccionar-les totes hauran d’anar a la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró i endur-se prestada una novel·la negra d’un dels autors que la inicial del seu cognom coincideixi amb la lletra del mes.

És aquesta una proposta molt atractiva pels amants del gènere negre, que poden fer-se una col·lecció de punts de llibres amb els seus autors favorits només amb el préstec d’una novel·la.

Els convidats a l'edició més ramblera...

ALFON, Dov Una noche muy larga
ALFON, Dov

Una noche muy larga

Barcelona: Salamandra, 2020
ebiblio
ALÒS, Marta L’Origen del pecat
ALÒS, Marta

L’Origen del pecat

Lleida: Pagès, 2020
ARITZETA, Margarida Teoria del gall
ARITZETA, Margarida

Teoria del gall

Barcelona: Llibres del Delicte, 2020
«…Sense moure’s del despatx de casa o des de la redacció, que només és un pis al final de la Rambla de Barcelona, podria veure aquelles habitacions, resseguir la casa de Pla amb la memòria. La coneix des de petit quan el seu pare hi anava…»

El fill del xofer. Jordi Amat

ebiblio
«…Vargas Llosa había embarcado, entre bandas de música, samba y serpentinas. Y, ahora, remontaba la Rambla: “Mi recorrido […] se hizo bajo el recuerdo de las imágenes de esa Barcelona turbulenta que se resistía al avance de los nacionales y donde comunistas y anarquistas y trotskistas se agarraban a balazos en el centro de la ciudad…»

Aquellos años del boom. Xaví Ayén

BIEDMA, Juan Ramón El Sonido de tu Cabello
BIEDMA, Juan Ramón

El Sonido de tu Cabello

Madrid: Alianza, 2020
ebiblio
CADENES, Núria Guillem
CADENES, Núria

Guillem

Barcelona: Ara Llibres, 2020 ebiblio
CARLOTTO, Massimo La Senyora del dimarts
CARLOTTO, Massimo

La Senyora del dimarts

Barcelona: Alrevés, 2020 ebiblio
CARRERAS I AUBETS, Anna Halley 2042
CARRERAS I AUBETS, Anna

Halley 2042

Barcelona: Llibres del Delicte, 2020
DESTOMBES, Sandrine Les Germanes de Crest
DESTOMBES, Sandrine

Les Germanes de Crest

Barcelona: Rosa dels Vents, 2020 ebiblio
GASSULL, Albert L’Instant precís
GASSULL, Albert

L’Instant precís

Barcelona: Llibres del delicte, 2020
«…Y resulta que, entre todas, Tosca, la que estás preparando ahora, es mi favorita desde siempre. Y el Liceu… ¡Dios mío, ese lugar increíble, perfecto templo para tu arte! Pues bien, me harías un gran favor si me dejaras estar un tiempo a tu lado los próximos días…»

El Beso de Tosca. Nieves Abarca y Vicente Garrido

GIMÉNEZ BARTLETT, Alicia Sin muertos
GIMÉNEZ BARTLETT, Alicia

Sin muertos

Barcelona: Destino, 2020
GÓMEZ-JURADO, Juan Rey blanco
GÓMEZ-JURADO, Juan

Rey blanco

Barcelona: Ediciones B, 2020 ebiblio
HERNÁNDEZ, Susana Mai més
HERNÁNDEZ, Susana

Mai més

Barcelona: Alrevés, 2020 ebiblio
MARÍN, David Appletown
MARÍN, David

Appletown

Lleida: Pagès Editors, 2020
MARSÉ, Berta Encargo
MARSÉ, Berta

Encargo

Barcelona: Anagrama, 2020 ebiblio
MARTÍN, Andreu La Favorita de l’Harem
MARTÍN, Andreu

La Favorita de l’Harem

Barcelona: Alrevés, 2020
MARTÍN GIJÓN, Susana Progenie
MARTÍN GIJÓN, Susana

Progenie

Barcelona: Negra Alfaguara, 2020 ebiblio
«…Pero ya la Rambla se llenaba del bullicio comercial de la tarde y Carvalho se metió bajo el escudo colgante que daba paso a la entrada del Mercado de la Boquería. Quería cenar bien…»

Tatuaje. Manuel Vázquez Montalbán

RAVELO, Alexis Un Tío con una bolsa en la cabeza
RAVELO, Alexis

Un Tío con una bolsa en la cabeza

Madrid: Siruela, 2020 ebiblio
SAINZ DE LA MAZA, Aro Dócil
SAINZ DE LA MAZA, Aro

Dócil

Barcelona: Destino, 2020 ebiblio
SANZ, Marta Pequeñas mujeres rojas
SANZ, Marta

Pequeñas mujeres rojas

Barcelona: Anagrama, 2020 ebiblio
«…d’un home indisciplinat i jugaire com l’Oriol Comas i Coma, el perfil del qual aixecaria sospites entre la majoria de professionals de la seguretat que ara encerclen la taula que conté la pantalla tàctil amb el plànol de la zona central de Barcelona, on, d’aquí a pocs minuts, es desenvoluparà una de les operacions amb ostatges més complexes i delicades que Barcelona hagi viscut mai des d’aquell assalt del Banc Central del 1981…»

La novel·la de Sant Jordi. Màrius Serra

ebiblio
SOLER, Toni Un Bon cel
SOLER, Toni

Un Bon cel

Barcelona: La Campana, 2020 ebiblio
SILVA, Lorenzo El Mal de Corcira
SILVA, Lorenzo

El Mal de Corcira

Barcelona: Destino, 2020 ebiblio
«…Malgrat que la primera impressió que tenia algú quan el coneixia podia ser desagradable, el sergent Gutiérrez no era un mal paio. Els diumenges se’l veia passejar Rambla amunt, abatut i solitari, amb una capseta de galetes, cap a casa…»

La fada negra. Xavier Theros

ebiblio
«El 9 de enero de 1951, la Rambla ofrecía un aspecto inusual: el pueblo barcelonés, en masa, se dirigió al puerto para contemplar la llegada de los primeros navíos de la Sexta Flota americana. Los gorritos blancos tan característicos de los marines invadieron el Chino, la Rambla y la plaza de Catalunya»

Historia y leyenda del Barrio Chino. Paco Villar

JOYCE CAROL OATES

Guanyadora del premi Pepe Carvalho
Llibres

Ave del paraíso
Madrid: Alfaguara, 2010

Carthage
Madrid: Alfaguara, cop. 2014

Desmembrado
Barcelona: Gatopardo, 2018
ebiblio

Persecución
Barcelona: Gatopardo, 2020

Rey de picas
Tres Cantos: Alfaguara, 2016

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “BCNegra 2021”

  1. Molt interessant la conversa entre dues de les meves escriptores de novel.la negra preferides, Alícia Giménez Bartlett i Claudia Piñeiro (Amb el títol “Vigileu aquesta dona”). Recomano veure-la en streming i recomano més encara llegir els seus llibres.

  2. María José Fernández Hidalgo

    BCNegra tot l’any gràcies al fons de la biblioteca Montbau, però si aconseguim llegir en versió original l’experiència és brutal.
    Gran edició la d’aquest any tot i que a distància.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.