Andalusia: Punk Pop-Rock i Surf

ANDALUSIA - Punk-Pop-Rock i Surf

Si pensem en Andalusia musicalment, se’ns ve al cap el flamenc i figures com “Camarón de la Isla” o “Paco de Lucía“, la cobla o música tradicional amb artistes com “Manolo Escobar“, “Lola Flores“, o “Rocío Jurado entre d’altres i finalment artistes de l’anomenada, ‘la cançó de l’estiu’, amb intèrprets com “Melody“, “Andy y Lucas” o “Los del Río”.

Si sou gent intrèpida musicalment, també tindreu coneixement de bandes exitoses d’estils més contemporanis com la formació pop, “Danza Invisible“, “Medina Azahara“, grup emblemàtic del rock andalús, els “Reincidentes“, conjunt de rock amb lletres compromeses i una dilatada carrera a l’esquena, els referents absoluts de l’indie estatal, “Los Planetas“, artistes de ‘hip-hop’ com “S.F.D.K.” o “Tote King” al capdavant, així com de l’anomenat mestissatge, encapçalats per “Ketama” o “Chambao“.

I si sou d’estar al dia, sabreu d’una banda que ha anat creixent els darrers anys amb la psicodèlia com a bandera, els “Derbi Motoreta Burrito Cachimba”.

Però segurament no tindreu constància de tres bandes andaluses amb molt bona relació entre elles, que han mamat al llarg de la seva trajectòria de la música dels novaiorquesos “Ramones” o dels més propers, els madrilenys, “Los Nikis”.


Ja que, encara que no ho pugui semblar, d’Andalusia han sorgit, entre d’altres, tres de les millors bandes nacionals de ‘punk pop’, ‘punk rock’ i música surf, les quals es mereixen unes línies.

Cronològicament parlant començarem pels granadins Primitive Punk Machine o “P.P.M“, que es van formar l’any 1989.

Primitive Punk Machine P.P.M.

Trio punk rock, amb una formació clàssica amb la qual van enregistrar la majoria del material, composta per Javi a la guitarra i veus, Novi al baix i cors i Rafa a la bateria.

La trajectòria dels granadins ha donat per molt, van enregistrar amb segells del país basc, que normalment només treballaven amb bandes locals, van superar fallides de discogràfiques amb les quals havien signat, van gravar als EE.UU. i van girar diverses vegades per Europa, sent referència del punk- rock estatal als anys noranta.

L’influencia més evident en el so dels granadins durant tota la seva carrera ha sigut la dels novaiorquesos “Ramones”; després d’editar un single i un L.P., la formació va viatjar a Nova York l’any 1996 per enregistrar el segon àlbum, produït per Andy Shernoof de ‘The Dictators’, on el tema ‘UFO’ fou cedit per en ‘Dee Dee Ramone’, baixista original dels de Queens.

L’any 1998 creen el segell ‘Wild Punk Records’, on graven entre d’altre material, la versió dels Ramones, ‘Endless Vacation’ i l’any 2001 els hi van revisar el disc en directe, ‘It’s Alive’, gravat als Pig Studios, on respectaven tant l’ordre dels temes del disc original com els comentaris realitzats pel cantant ‘Joey Ramone’ entre cançó i cançó.

També van gravar la versió ‘Rock and roll en el instituto’, inclosa a la banda sonora del curt ‘El generador adolescente’ dirigit per Pedro Temboury, possiblement el fan malagueny més reconegut de la banda nord-americana.

Després de quatre àlbums gravats entre 1994-2002 i diversos singles, sumat al E.P. ‘Punk Rock Suck’ amb temes propis i versions de bandes com “Supersuckers”, “GBH”, “The Kinks” o “Beach Boys”, van interrompre l’activitat a causa de la paternitat, tornant a l’activitat l’any 2012 i enregistrant l’any 2014 el que fins ara és el seu darrer disc amb molts canvis a la formació, ara com a quartet.

Primitive Punk Machine P.P.M.

Formats una mica més tard que els granadins, l’any 1994, és configura el quintet (a vegades quartet o trio) punk rock malagueny, “No Picky“.

No Picky Punk Rock

Influenciats per “Groovie Ghoulies”, “Ramones” o “Screeching Weasel“, van ser comandats per Andrés a les veus, acompanyat per Kiko i Edu a les guitarres, Vogui al baix i Álex a la bateria.

Signen discogràficament amb Wild Punk Records, segell malagueny creat pels “P.P.M.” amb els quals han gravat gairebé tota la seva trajectòria, debuten amb un single l’any 1998, traient un any més tard el seu primer llarga durada, ‘Here Comes… Viroboys!!’, catorze temes de punk rock i surf cantats en anglès, gravats i barrejats per en ‘Javi P.P.M.’ als Pig Studios de Granada.

Tres anys més tard treuen el segon L.P., ara com a quartet, cantat íntegrament en castellà, idioma que ja no van deixar, inclòs un bonus track d’una versió adaptada dels “Ramones”, de l’’I Don’t Wanna Go Down To The Basement’.

Van gravar dos elapés més, el primer l’any 2007, com a trio, a causa de la marxa del cantant Andrés per problemes d’ansietat i el darrer l’any 2014, amb el cantant retornat i ja amb un segell nou creat per ells mateixos, ‘Ediciones 64’.

Han superat totes les seves expectatives com a grup; han girat amb l’exbateria dels “Ramones”, Marky, han participat en homenatges a bandes tan importants com “Misfits” o “Bum”, han tocat amb referents del gènere com els nord-americans, “Groovie Ghoulies” o els europeus “The Apers” i “Yum Yums”.

En tots aquests anys mai hi ha hagut una separació oficial del grup, però si alguna aturada llarga, canvis de formació i la marxa i tornada del líder i ‘alma mater’ de la banda, Andrés, el cantant.

Estan preparant un E.P. i una versió per un disc tribut, així que la banda està més viva que mai.

No Picky Punk Rock

I per finalitzar cal parlar de la joia de la corona del gènere estatal, el trio d’Estepona (Malaga),”Airbag“.

Adolfo a la guitarra i veus, Pepillo al baix i Jose Andrés a la bateria es van ajuntar l’any 1998 i des de llavors la seva popularitat ha anat creixent sense aturar-se, convertint-se en la banda referent del país.

Airbag Punk Rock

Des dels inicis de la seva carrera han tingut als millors referents del gènere de l’estat darrere d’ells, per alguna cosa serà.

Juan de Pablos, el locutor de Radio 3, els va fer de trampolí, portant-los a tocar a una de les seves festes de ‘Flor de Pasión’ a la Sala Siroco de Madrid l’any 1999 quan només tenien una maqueta de quatre pistes gravada i pocs concerts a l’esquena.

Per proximitat i afinitat han sigut amics dels “No Picky”, aquests els hi deixaven la furgoneta per anar a tocar on fos i hi anaven tots junts.

Tanmateix, en Kiko Álvarez, guitarra d’aquests els hi va fer de nexe amb els granadins ‘PPM’, i així van gravar als Pig Studios d’en ‘Javi PPM’, amb la discogràfica ‘Wild Punk Records’, comandada per ‘Novi PPM’, convertint-se en Novi en una figura cabdal en tota la trajectòria del trio de la Costa del Sol.

Gràcies a en Novi, que va ser tour mànager de ‘Los Planetas’, van poder fer una gira conjunta de vint-i-cinc concerts per tot el país als inicis de la formació, que els va servir per fer una passa endavant molt important, professionalitzant-se, aprenent de l’ofici a la vegada que es donaven a conèixer. Jota, líder de ‘Los Planetas’ és un fan reconegut dels malaguenys.

Un altre moment clau a la carrera de la banda va ser l’actuació de l’any 2001 a la carpa del ‘Festimad’ en un homenatge a la figura d’en ‘Joey Ramone’, només van tocar versions dels novaiorquesos, i ‘Javi PPM’ va pujar a cantar amb ells.

Airbag Punk Rock

L’any 2005 mentre gravaven amb en Paco Lobo, el baixista de la banda pionera, ‘Los Nikis’, en Joaquin Rodríguez va anar a veure’ls, es van fer amics instantaneament i van acabar treballant junts en un àlbum de la banda.

Venerats a Madrid i a Castelló, les dues escoles del punk rock-pop de l’estat, són la millor banda de l’estil amb diferència, amb uns directes potentíssims, omplint sales de mil persones, tocant a festivals importants per tota Europa i amb una discografia inigualable i envejable.

No sabem si és a causa de l’extensió en kilòmetres de platges, altes temperatures i molt de sol la majoria de l’any de què gaudeixen, o si és perquè un il·lustre punk-rocker com ‘Joe Strummer‘ va viure a la comunitat autònoma deixant empremta, però podem afirmar que d’Andalusia hem gaudit i gaudim del millor surf, punk-rock i punk-pop peninsular.

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.