ernesto caballero

En aquest petit article us vull comentar un parell de coses. Una és referida al director d’escena. Hi ha dos tipus de director/a d’escena. El primer tipus és aquell que li agrada que el text escenificat pels actors i actrius sigui exacte, fidedigne al guió teatral. El segon tipus ha anat guanyant terreny en la professió teatral. Es tracta de deixar via lliure als actors per incorporar una forma d’actuar segons la pròpia professionalitat de l’actor. Això significa que l’actor o actriu pot improvisar fins i tot el text seguint, val  a dir, un criteri de fidelitat al text original.

El segon aspecte que m’agradaria destacar és que al llarg dels anys que el teatre perdura, la figura del que s’anomena popularment com a “un gran animal del teatre” ha guanyat prestigi. Tenim, doncs, dramaturgs que han trepitjat l’escena com a directors, com a productors, com a gestors, com a professors i com a actors. Això és un dramaturg polivalent i gran coneixedor de les entranyes del teatre.

Ernesto Caballero és doncs un “animal del teatre”. Des de l’any 2011 fins a finals del 2019 ha estat director del Centro Dramático Nacional que depèn del Ministeri de Cultura de Madrid. A tota la llista que he esmentat abans de versatilitat teatral professional, caldria afegir la d’haver creat també un laboratori de recerca Rivas Cheriff dedicat a la investigació teatral. És un dramaturg teatral i director compromès amb la inclusió social, la pluralitat i llibertat d’expressió i la ciutadania públic heterogeni.

Teatre

Dramaturg de l’obra Mi viejo amigo Cicerón interpretada per Josep Maria Pou la tardor del 2019 al Teatre Romea.

A la biblioteca Hospitalet de Llobregat J.Janes hi ha un Fons especial de teatre i arts escèniques on hi ha obres dirigides per ell al Centro Dramático Nacional.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.