‘Un Pueblo Traicionado’, l’obra més recent d’en Paul Preston

Paul Preston - Un pueblo traicionado
Paul Preston - Un pueblo traicionado

Barcelona: Malpaso, 2020

Un PuebloTraicionado és l’obra més recent del famós hispanista Paul Preston i sens dubte una de les més completes i interessants. Avala el seu èxit les darreres quatre edicions entre 2019 i 2020. Promet ser la cara més visible per al gran públic del treball que l’autor ha realitzat durant tota la seva carrera i que li ha portat a adquirir fama i reconeixement mundial com un dels majors especialistes en la història d’Espanya.

Paul Preston (Liverpool, 21 de juliol de 1946) és, des de fa temps, un dels historiadors britànics més citats per les universitats d’història de tot el món, alhora és un autor que ha aconseguit fer accessible aquesta història a un ampli ventall de lectors. Especialitzat en la Segona República,  la Guerra Civil Espanyola i biògraf de Franco, ens ofereix ara una panoràmica de la història d’Espanya des de la seva constitució com a estat modern, analitzant els factors clau que han marcat la cronologia espanyola.

En termes històrics, la història d’un país sol caure ràpidament en l’oblit pels seus ciutadans. Si ja és difícil comprendre el perquè de l’actualitat política i social, més encara abastar amb la mirada el passat i trobar en aquest el sentit dels esdeveniments presents. Ràpidament noms i fets s’esborren de la memòria dels pobles, que creuen que els seus problemes són tan originals com ells mateixos. Precisament, allò que succeeix avui té el seu origen molt més en el passat, i no es sinó una repetició de problemes que s’arrosseguen sense resoldre durant dècades; que s’han fet tan comuns als ulls dels ciutadans que els veuen com a part de la seva idiosincràsia nacional.

No obstant això, tot té un naixement, un desenvolupament i un temps de vida, i Preston és el geni que ens il·lumina amb el seu llum màgic perquè vegem la gènesis de les característiques de l’Espanya d’avui. N’assenyala tres, donant nom al subtítol de la seva obra: España de 1874 a nuestros días: corrupcion, incompetencia política y divisió social. El que avui ens amoïna es remunta a un model de país que té el seu origen en la fi de la Primera República i que mai va saber resoldre aquests problemes. Preston va desgranant noms i esdeveniments en una cronologia que permet observar el desenvolupament d’aquests tres grans handicaps que acompanyen a les crisis que travessa Espanya durant el segle XX, sent la més greu d’elles -fins al punt de situar al país en el centre d’un conflicte internacional – la Guerra Civil Espanyola, una disputa de transcendència política incalculable, manipulada i silenciada posteriorment de la memòria col·lectiva espanyola.

Preston, Paul

En aquest volum -que es xarrupa lentament, però amb avidesa lectora- Preston ofereix, des del seu ampli coneixement, les eines per portar a terme la immensa tasca que s’enfrena cada habitant d’aquest món: fer les paus amb el passat. Un passat les implicacions del qual moltes vegades escapen a la nostra comprensió; un passat que, en romandre en la foscor, ens inhabilita per a encarar el present i il·luminar un horitzó nou de possibilitats.

Després de tota una vida d’estudi, aquesta obra promet ser el seu llegat perquè tots els lectors puguin endinsar-se en els episodis més rellevants de la història recent d’Espanya i resoldre qüestions que porten clavades ja massa temps.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “‘Un Pueblo Traicionado’, l’obra més recent d’en Paul Preston”

  1. Hei Cerebus, trobo molt encertat aquest ressenya ara que precisament hi ha una petita exposició fotogràfica al Palau Robert dels 90 anys de la proclamació de la República. Paul Preston hi dedica un llarg capítol a la Segona Republica 1931-1939. És un bon moment per desgranar amb detall aquest capítol de la nostra història.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.