Tota una vida per recordar, per Núria Pradas

Tota una vida per recordar / Núria Pradas

La protagonista d’aquesta història, la novaiorquesa Sophie Simmons, està disposada a tot per aconseguir el seu somni: treballar com a animadora de dibuixos als Disney Studios de Los Angeles. Tanmateix no ho tindrà gens fàcil per dues raons: pel fet d’haver triat un ofici fins aleshores reservat als homes, i per viure en una època tan convulsa com la gran depressió econòmica dels anys 30 i, posteriorment, l’esclat de la II Guerra Mundial.

La novel·la barreja personatges de ficció, com la protagonista que està inspirada en dues dones que van aconseguir ser animadores en aquells anys (Retta Scott i Mary Blair), i personatges de la vida real com el mateix Walt Disney, entre d’altres. L’acció se situa en els anys en què l’estudi estava elaborant dues de les seves pel·lícules més emblemàtiques Blancaneu (1937) i Dumbo (1941), el procés de producció de les quals ens permet veure com, en una època en que no existia la tecnologia digital, fer dibuixos animats era una tasca ingent i artesanal, duta a terme per plantilles que havien de suportar jornades de treball llarguíssimes a canvi de sous molt baixos.

Per saber si la Sophie aconsegueix fer realitat el seu somni, haureu de llegir la novel·la. Només us avanço que haurà de lluitar en dos fronts. D’una banda, la discriminació per raó de gènere, reivindicació en què es trobarà una mica sola:

‘“La Sophie no tenia cap intenció d’incomodar les seves companyes. Encara que no entenia com podien conformar-se a passar-se tota la vida pintant cels quan els homes  podien aspirar a tenir feines realment creatives i molt més ben pagades. És clar que, pel que semblava, la majoria no es plantejaven un futur professional. De ben segur que per a elles el futur es reduiria a portar la casa i a tenir cura dels fills.”’

D’altra banda, haurà de lluitar pels seus drets laborals com a professional de l’animació i aquí sí que trobarà la complicitat d’una part dels companys de feina que, després d’aconseguir legalitzar un sindicat, emprendran una dura lluita que desembocarà en una gran vaga del sector i posarà Walt Disney contra les cordes. Un èxit agredolç, ja que comportarà represàlies professionals per als participants.

Per tot plegat Una vida per recordar és un llibre que no oblidarem mai. Publicat el 4 de març de l’any passat probablement hauria estat un dels candidats a llibre més venut per Sant Jordi, si aquella diada s’hagués pogut celebrar amb normalitat.

Tota una vida per recordar / Núria Pradas
DARDENNE, Jean-Pierre i Luc
Dos días, una noche
Barcelona: Cameo, DL 2015

FICCIÓ HISTÒRICA

Si us agraden les novel·les que barregen fets històrics i imaginaris, amb personatges forts i decidits a tot per aconseguir els seus somnis i que, a més, expliquen en profunditat les peculiaritats d’una professió, us recomano la lectura d’algunes de les novel·les més reconegudes de Núria Pradas.

A Somnis a mida, la vida de Laia Calvet transcorre en paral·lel a l’evolució dels magatzems Santa Eulàlia i ens permet conèixer el món de les modistes i de l’alta costura en la Barcelona dels anys 20 i 30. A La noia de la biblioteca, veiem com la Núria Solé, una noia de classe obrera aconsegueix escapar al seu destí de treballar en una fàbrica tèxtil i ser una de les empleades de la recent creada Biblioteca Nacional de Catalunya. A L’aroma del temps, ens endinsem en el fascinant món dels perfums de la mà d’en Pablo Soto, que malgrat haver-se quedat orfe als 11 anys aconsegueix reeixir professionalment i fins i tot arribar a conèixer a la gran Coco Chanel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.