25 dramaturgs: J.B. Priestley

J.B. Priestley

El temps és el cor de la història teatral. Hem de definir diverses qüestions respecte al temps. El temps pot ser: o bé de discurs o bé de la història pròpiament dit. El primer és la duració de l’obra teatral i la segona és el conjunt de la trama. Si coincideixen tenim una equivalència que es pot veure en obres com “La senyoreta Júlia” de Strindberg. Si el temps de discurs és més gran estem en el cas de les òperes orientals. Si el temps de la història assoleix una duració major estem en el cas de la majoria de les obres teatrals.

Dins del temps de la història tenim l’època a la qual es refereix la trama. I dins de l’època tenim el període de la trama.

Val a dir que hi ha un ritme i continuïtat de les accions. Si hi ha canvis d’escenes hi ha també trencaments d’emocions i intencions dels personatges. Normalment si l’ordre conté salts a davant o a darrere tenim escenes “flash-back” o “flash-forward” i això comporta l’existència de l’elipsi teatral. Per últim tenim la freqüència de les escenes, és a dir, si es repeteixen emocions o intencions. Poden ser: singularitats (és  a dir, la freqüència es una i representa el 90% dels casos d’obres teatrals), repetitives o iteratives.

J.B.Priestley fou un gran activista de la pau. A nivell literari se’l coneix per ser un autor prolífic, versàtil i de gran nivell cultural. Va aspirar a ser un Shakespeare o un Tolstoi en el benentès que podia escriure sobre qualsevol cosa. A nivell de teatre, precisament, és un gran mestre de l’element temps en les seves obres. Tot el que us he explicat de les possibilitats del temps al teatre va ser desenvolupat per Priestley.

Teatre

J.B.Priestley Això ja ho he viscut
PRIESTLEY, J. B., (1894-1984)
Això ja ho he viscut
Barcelona: Diputació de Barcelona, 2019
J.B.Priestley La visita d’un inspector
PRIESTLEY, J. B., (1894-1984)
La Visita d’un inspector
Barcelona: Vicens Vives, 2018
J.B.Priestley Tres piezas sobre el tiempo
PRIESTLEY, J. B., (1894-1984)
Tres piezas sobre el tiempo
Buenos Aires: Losada, 2005
J.B.Priestley La herida del tiempo
PRIESTLEY, J. B., (1894-1984)
La Herida del tiempo
Madrid: MK, 1983
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “25 dramaturgs: J.B. Priestley”

  1. A propòsit d’aquest article, tot i que potser ara fugiré una mica d’estudi, trobo que avui en dia es llegeix poc teatre. I ja sé que la finalitat màxima de les peces teatrals és la seva representació, però llegir un text teatral és tot un gaudi.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.