Sunzi, guanyar sense arribar a lluitar…

Sunzi
SUNZI
L’art de la guerra
(Català/Castellà)
Sun Tzu L'art de la guerra

L’obra es basa en diversos aspectes a tenir en compte en l’art de la guerra. Aquests son: la doctrina, el temps, el terreny, el comandament i la disciplina.

És la disciplina un dels elements fonamentals pel que fa als subordinats del comandament. També cal deixar l’estratègia de la guerra als dirigents bèl·lics i per tant cal que els “polítics” de l’època pertinent tinguin cura de la seva saviesa.

Val a dir que l’element clau de la guerra és l’engany. El segon element és conèixer bé a l’enemic pel que fa a la resposta correcta a la seva disposició. Així, si l’enemic és colèric, cal irritar-lo més. Si està debilitat és el moment d’un bon atac.

El terreny bèl·lic mostra l’oportunitat de moure correctament als exercits. L’art del desplaçament i de l’escenari on la guerra tindrà lloc.

En tot cas, hem de dir que per l’autor, l’objectiu final és guanyar sense arribar a lluitar, a vessar sang. Crear la dispersió en lloc de la unitat és un dels objectius sobre l’enemic. I, a més, cal preparar-se, no val a badar. Cal saber molt bé els passos que cal donar.

Sunzi va marcar clar el camí, cal fer una mena d’espionatge de l’enemic. Les guerres gregues van treballar molt sobre el camí de trencar la unitat d’un exercit.

Sunzi també va remarcar el límit en el sofriments dels pobles que son suport dels guerrers.

Sunzi va inspirar a generals militars com Napoleó però també a escriptors de la política coercitiva i violenta com és Maquiavelo. El llibre té dos mil cinc-cents anys d’antiguitat i continua sent tot un clàssic que us recomanem que llegiu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Sunzi, guanyar sense arribar a lluitar…”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.