25 dramaturgs: Ivan Turguenev

El diàleg, eina fonamental de l’obra teatral, és el que marca l’acció. De fet no son les paraules en diàleg les que acaben d’explicitar les intencions reals dels personatges sinó, com us he repetit en alguns articles, és l’acció que esdevé la que acaba de situar a l’espectador. El diàleg també explica tres coses més: el caràcter del personatge, les relacions que té amb la resta dels personatges i els estats emocionals interns dels personatges.

El personatge protagonista o bé influeix en un altre personatge o bé es defensa d’agressions. En tot cas, recordem la fórmula del conflicte entre el protagonista i l’antagonista. Els silencis i la ironia o sarcasme són aspectes primordials en una mena de text amagat que s’endinsa en l’obra teatral. En tot cas, tot plegat ens trobem amb una estratègia que s’articula mitjançant el diàleg.

Ivan Turguenev és un exemple bellíssim d’autor teatral amb guions fins i delicats. Delicadesa que es palesa en la comunicació no violenta dels personatges i la netedat de les relacions que relata entre personatges. Precisament per aquest aspecte, tot i no tenir molta obra teatral a les biblioteques, calia parlar d’ell. Amant de les relacions socials on el diàleg és contingut amb personatges d’autocontrol tal com segurament ell mateix va ser. Europeista i pacífic.

Teoria Teatral

MORI, Moisés
ESTAMPAS RUSAS
Un álbum d’Ivan Tugueniev
Oviedo: KRK, 2007

Teatre

TURGUENEV, Ivan Sergueievitx (1818-1883)
Un mes al camp
Barcelona: Proa, 2011

Novel·la

TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
Dos amics
Barcelona: Viena Edicions, 2019
TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
El primer amor
TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
Punin y Baburin
Madrid: Nórdica, 2018
TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
Diario de un hombre superfluo
TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
Padres e hijos
TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
Memorias de un cazador
TURGUENEV, Ivan Sergueievitx
Humo
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “25 dramaturgs: Ivan Turguenev”

  1. Celia López Navarrete

    Interessant l’obra de Turguenev, aquest estiu potser llegeixo una obra seva. Gràcies per la recomanació!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.