El progrés d’Occident és l’autodestrucció

A les seves darreres obres Vuillard ens acosta a moments claus de la història per camins insospitats, aixó és, referint i recreant, amb grans dosis d’erudició i ironia, moments clau que havien passat desapercebuts o als que l’estudi històric no els havia donat la importància que mereixien.

Així a Tristeza de la tierra s’apropa al genocidi dels indis americans a través de l’espectacle de Buffalo Bill que contractava indis que havien d’escenificar la matança del seu propi poble.

A L’ordre del dia ens relata una annexió grotesca d’Àustria per part de Hitler, quan l’exércit d’aquest encara era un nyap.

A 14 de Juliol ens refereix els esclats revolucionaris sagnants previs a la presa de la Bastilla.

Vuillard, Éric
la otra historia de Buffalo Bill
Madrid: Errata Naturae, 2015
Vuillard, Éric
Barcelona: Edicions 62, 2018
Vuillard, Éric
Barcelona: Edicions 62, 2019
Vuillard, Éric

Barcelona: Edicions 62, 2020

Vuillard, Éric
Barcelona: Edicions 62, 2019

A La batalla d’occident ens relata els inicis de l’anomenada Gran Guerra (1914-1918): com la conjunció dels jocs d’aliances previs i l’atemptat regicida d’uns nacionalistes serbis adolsecents a Sarajevo fan possible l’esclat d’una guerra de trinxeres feixuga i absurda on es malbaraten milers de tones d’armament i milers de vides joves per avançar uns metres en un territori erm.

Tot agermanant poesia i història, faula i investigació Vuillard ens posa davant de la cruïlla eterna d’occident on el sentit del seu progrés és alhora la llavor de la seva pròpia autodestrucció.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

2 comentaris a “El progrés d’Occident és l’autodestrucció”

  1. Andrés Castells

    L´ordre del dia em va semblar una meravella narrativa. La Batalla d´Occident em te encuriosit i ja trobaré el temps per gaudir de la seva lectura.

  2. Encara no he llegit res d’aquest autor, m’ha cridat l’atenció ” Tristeza de la tierra”. Potser serà el llibre que comence en acabar el que tinc entre mans que per cert us recomano també “Argelagues” de la Gemma Ruiz 🙂

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.