Aquest llibre s’ha llegit en el club de lectura de còmic de la biblioteca
Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

Més informació dels clubs de lectura.

Club de lectura de Còmic

Conductor: Àlex Vidal

Sohei Toge, periodista japonès que cobreix els Jocs Olímpics de Berlín el 1936, rep la trucada del seu germà, militant comunista que estudia a la capital alemanya, urgint-lo a veure’l per donar-li quelcom de gran importància. En Toge s’endarrereix i, quan arriba, s’adona que han llençat al seu germà per la finestra. Emprenyat per les traves de les autoritats nazis, decideix investigar pel seu compte, fet que fa que les forces es girin en la seva contra.

Per una altra banda, a la ciutat de Kobe, Adolf Kauffman, fill d’un diplomàtic de l’ambaixada alemanya, casat amb una japonesa, i Adolf Kamil, fill d’emigrants jueus alemanys que tenen una pastisseria a la ciutat, es fan amics, en contra dels desitjos dels seus respectius pares: el de Kauffman, perquè considera als jueus —seguint fil per randa l’ideari nazi— uns éssers inferiors, i els de Kamil per desconfiança i perquè estan al cas de la situació del seu poble a Europa.

I mentre el Japó està en plena expansió colonial agressiva per la Xina i el Sud-est asiàtic, preludiant la seva entrada a la Segona Guerra Mundial, el pare de l’Adolf Kauffman es veu embolicat en una investigació d’un crim que, d’alguna manera, té relació amb allò que el germà d’en Toge volia lliurar-li a aquest: uns documents que posarien en evidència al personatge més important i perillós d’aquells temps: en Adolf Hitler.

Sobre el còmic: Adolf

Tot i que aquest còmic no pertany, en principi, a cap dels gèneres fantàstics, la premissa argumental és un bon exemple de punt de partida de les ucronies: que hagués passat si… En aquest cas, l’obra es queda al terreny del thriller polític, sense cap més element fantàstic o de ciència-ficció (com seria, per exemple, la pel·lícula Els nens del Brasil) que l’especulació dels orígens d’en Adolf Hitler; dubtes que, per una altra banda, realment van existir.

Per una altra banda, Adolf és considerat com l’obra mestra del “déu del manga”, i és un compendi de totes les virtuts i troballes d’aquest vessant (estilística i de procedència geogràfica) del món del còmic.

I malgrat que l’obra de Tezuka, i Adolf en particular, respira aquest missatge humanista i en contra dels totalitarismes, no deixa de ser una de les poques mirades que ens ha arribat de la Segona Guerra Mundial vista des d’un dels bàndols agressors; i que, a més, ens és tan llunyà a Occident com és el punt de vista japonès, a part d’il·lustrar el desenvolupament de les hostilitats a la Xina i al Sud-est asiàtic, del que poc o res ens ensenyen a Europa.

Obra de gran maduresa, tant temàtica com estilística, la seva lectura no deixa indiferent i obre un gran ventall de temes de debat.

Tezuka, Osamu
Barcelona: Planeta DeAgostini, cop. 2010

Sobre l’autor Osamu Tezuka

Guia de lectura

Temàtiques i temes de debat

 Temes proposats:

 •  Adolf Hitler s’ha convertit en ¿l’arquetip, l’estereotip?, de la maldat, la bogeria i el genocidi, de tal manera que fins i tot es fa difícil per qualsevol autor de fer-lo servir a una obra sense predisposar al públic.
 • Per què? S’ha de posar un límit a l’art, o som massa sensibles? O estem predisposats?
 • Parlem de les caracteritzacions dels personatges: Fixem-nos en Sohei Toge, que de vegades se’ns presenta ben eixerit i, de vegades, els seus gestos s’exageren fins a la caricatura. Els trets físics d’Acetylene Lamp voregen sempre la caricatura, però mai perd l’aire amenaçador. Com valoreu aquests recursos del manga? Intensifiquen o destorben a la narració? Què en destacaríeu de la resta de personatges?
 • Quin és el paper de l’humor en Adolf? Parlem del seu ús i el seu objectiu
 • El pes de l’educació i de l’entorn. El pare de n’Adolf Kauffman fa del seu fill, un nen encisador de petit, un nazi convençut. Quines possibilitats hi han de desenvolupar una consciència veritablement pròpia? En relació amb aquesta qüestió, com retrata Tezuka l’ambient del Japó en plena guerra?
 • Parlem de la relació entre el Japó i les potències de l’Eix durant la Segona Guerra Les seves motivacions, els diversos pactes amb Alemanya, l’URSS i els Estats Units, els canvis de bàndol, la idea d’imperi japonès i l’expansió, etc. Quina va ser la realitat? La va arribar a conèixer el ciutadà?
 • La repressió, l’eina del poder ¿absolut?
 • Adolf se centra en la relació entre els dos Adolfs, amics de la infantesa, separats per un tercer Adolf, el Führer. Parlem-ne del que representa l’evolució d’aquesta relació al llarg de l’obra.
 • Coneixeu cap altre seinen (manga per a adults) que puguem comparar amb la maduresa i profunditat d’Adolf?
 • I qualsevol altre tema que se’ns ..

Obres relacionades

Lectures:

DICK, Philip K

Els Estats Units han perdut la Segona Guerra Mundial i estan dividits en tres estats: la costa atlàntica, governada pels nazis; la del Pacífic, pels japonesos, i entremig una zona independent que separa els dos poders que dominen el món, que es troben enmig d’una guerra freda. Diverses trames d’espionatge s’entrecreuen, però a totes es fa referència a un llibre prohibit a la zona d’influència d’Alemanya, una ucronia a la qual l’Eix ha perdut la guerra… però que tampoc és a la nostra realitat. Potser la millor novel·la de l’autor de Blade Runner.

Priest, Christopher
Barcelona: Minotauro, 2004
El 1936, els bessons Sawyer tornen dels Jocs Olímpics de Berlín a Anglaterra amb una medalla de bronze a la butxaca i una fugitiva jueva amagada a la furgoneta. Aquest fet fa que els bessons es distanciïn i prenguin camins i decisions molt diferents. Tots dos assessoraran Winston Churcill quan, el 1941, consideri un tractat de pau amb Hitler. Una altra ucronia que, a més, torna a incidir en la reflexió sobre la identitat i els dobles, habitual en Priest.
SPINRAD, Norman
Granada: Ajec, 2006

Adolf Hitler ha emigrat als Estats Units el 1919 i s’ha convertit en escriptor de ciència-ficció. El senyor de l’esvàstica és la seva obra més exitosa, una ucronia, un melodrama feixista a on una Alemanya alternativa guanya una Segona Guerra Mundial, en comptes del món real, a on la Unió Soviètica hi ha envaït tota Europa i bona part d’Àfrica, i a on l’ús d’armes atòmiques ha donat pas a tota una munió de races mutants i, per tant, humanament impures. Una crítica metaliterària i punyent a les idees feixistes de superioritat.

Pel·lícules:

Hirschbiegel, Oliver

los últimos días de Hitler

Barcelona: DeAPlaneta, 2005

La secretària personal d’Adolf Hitler, Traudl Junge, narra la història dels últims dies de la vida de Hitler, reclòs al búnquer de Berlín mentre el Tercer Reich es desploma al seu voltant al final de la Segona Guerra Mundial. Una pel·lícula que prova d’endinsar-se en la psicologia d’aquest personatge, responsable d’una de les majors desgràcies de la història: un home amb carències, desequilibrat, però també tendre i mancat d’estima.

Schaffner, Franklin J.
Valladolid: Divisa Home Video, 2019

Basat en la novel·la del mateix títol d’Ira Levin, aquest esfereïdor thriller proper a la ciència-ficció narra com un caçador de nazis, que investiga i persegueix a alts càrrecs del Tercer Reich que van fugir a Sudamèrica per portar-los davant dels tribunals internacionals, descobreix una trama que involucra a Joseph Mengele, qui prova d’instaurar un Quart Reich mitjançant l’enginyeria genètica.

Recursos electrònics

pdf
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

2 comentaris a “Club de lectura: ‘Adolf’, d’Osamu Tezuka”

 1. Amb moltes ganes de guanyar els llibres del concurso de Montserrat Roig , no tinc sort en cap concurs , però diuen que participa es el mes important:-)
  Salut

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.