L’ecologia social de Murray Bookchin

És un fet que la situació actual està destrossant la vida de quantitats incomptables de persones. També és un fet que les crisis formen part del sistema econòmic que les crea. Així, només ens queda pensar que el capitalisme, a part d’enriquir unes quantes persones, genera desigualtat, injustícia i precarietat en l’existència de la majoria de les persones que habitem el planeta, a part d’esprémer els recursos naturals i destrossar l’ecologia. Sembla necessari, doncs, un canvi del model econòmic. Tant innegable és la necessitat d’un canvi en el model econòmic, com la necessitat d’una transformació del model polític, ja que la connivència existent entre capitalisme i política de representació parlamentària fa impossible arribar a determinar quan acaba un i quan comença l’altre.

En aquesta necessitat de cerca d’altres maneres d’establir un sistema d’organització política en mans dels propis ciutadans es situa Murray Bookchin (1921-2006). Les idees de Bookchin sobre el municipalisme llibertari, incloses en un cos d’idees més ampli denominat Ecologia social, han intentat traçar un camí per a la transformació revolucionària i ecològica de la societat, una transformació basada en la solidaritat i la raó. Però, ¿com transformar la societat capitalista si, inevitablement, formem part de la mateixa havent assumit fins a nivells inconscients els mecanismes de seducció del propi sistema? El municipalisme llibertari ideat per Bookchin evidencia que la necessitat en la cerca d’alternatives passa, necessàriament, per la transformació de la ciutadania mitjançant un procés formació i desenvolupament personal que substitueixi el nostre paper passiu com a votants, contribuents i receptors dels serveis de l’Estat, cap a un paper d’habitants actius i innovadors en política, generadors de processos dinàmics i enriquidors, i processos vitals i integrals d’autogestió.

Murray Bookchin

Janet Biehl, col·laboradora de Bookchin, ha articulat en aquest manual divulgatiu de forma concisa y abreviada les idees del pensador nord-americà. En elles presenten les eines que el municipalisme llibertari pot utilitzar per a la superació del capitalisme, de l’Estat-nació, de les jerarquies i les classes, de l’explotació i la dominació: mitjançant un procés de descentralització, institucional i física; i un procés de democratització, la població reunida en assemblees de ciutadans exercirien la democràcia directa amb processos de deliberació i presa decisions presencials, amb l’objectiu de gestionar les qüestiones que afecten les seves vides i els assumptes públics.

Aquest procés, encara que revolucionari ja que el seu propòsit no es reformar el sistema existent sinó substituir-lo per un altre basat en la democràcia directa i institucions cooperatives d’àmbit municipal capaces de crear espais polítics que no siguin ni parlamentaris, ni burocràtics, ni professionalitzats, i que siguin capaços de resoldre les preocupacions de la comunitat, no evita la polèmica que eternament s’ha produït dins el món llibertari entre els partidaris i detractors d’una estratègia que pretengui desmuntar el sistema capitalista des de dins. Així, el llibre enfronta les seves pròpies contradiccions i qüestiona assumptes com la participació en processos electorals d’àmbit municipal, la pressa de decisions on una majoria s’imposa a una minoria, la concessió de poder legal i estructural a les assemblees de ciutadans des de la democràcia burgesa, les grans dimensions de las ciutats actuals,… elements, a fi de comptes, per al debat públic i l’educació política de la ciutadania.

El llibre es tanca amb una entrevista de Janet Biehl a Murray Bookchin realitzada el novembre de 1996, un apèndix amb el programa electoral dels verds de Burlington i una bibliografia que complementa els temes tractats en el llibre.

Per a la consulta en línia del llibre, amb llicència Creative Commons, cliqueu sobre la imatge

pdf

Bookchin, Murray
municipalismo libertario
Barcelona: Virus, 2009
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

4 comentaris a “L’ecologia social de Murray Bookchin”

  1. Jessica Chavarria

    Ara mateix sembla una utopia un canvi del sistema en el qual vivim. A llarg termini potser gràcies a noves propostes com la que penso que relata aquest llibre i molta movilització social per què no? Interessant si més no

    1. Ignatius J. Really

      El canvi de sistema està en marxa, no és evident Jessica? Això no és sostenible. La utopia o la distopia depèn de la direcció cap a on caminem.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.