El 46è Festival Internacional del Còmic d’Angoulême tindrà lloc del dijous 24 al diumenge 27 de gener de 2019 a la ciutat francesa del mateix nom.
La competició oficial del 46è Festival Internacional del Còmic d’Angoulême, es compon de vuit premis anomenats “Les Fauves d’Angoulême”; el palmarès oficial es farà públic el dia 27 de gener de 2019, coincidint amb l’últim dia del festival. Els premis seran atorgats pels seus respectius jurats dins de quatre categories diferents més la Sélection bande dessinée alternative: Sélection Officielle, Sélection Jeunesse Sélection Patrimoine Sélection Polar.
A més dels nominats de la selecció oficial, s’atorgarà el Premi René Goscinny que en 2019 ha recaigut en Pierre Christin pel seu còmic Est-Ouest amb dibuix de Philippe Aymond i en general per tota la seva obra (com per exemple el clàssic Valerian del que és coautor amb Jean-Claude Mézières).
NOMINATS
SELECCIÓ OFICIAL
En aquesta secció el Gran Jurat concedirà cinc premis entre les obres que es presenten a concurs:
– Premi al millor àlbum
– Premi especial del jurat
– Premi a la millor sèrie
– Premi revelació
– Premi del públic – Cultura
Alguns dels nominats d’aquest any:
Pinturas de guerra
CALLE, Ángel de laMadrid: Reino de Cordelia, 2017
En aquesta història d’autoficció, basada en vivències reals, quatre pintors llatinoamericans fugen a París per culpa de les tortures de les dictadures militars dels seus països. Personatges que coneixem de la mà d’Ángel de la Calle, convertit en un personatge més del còmic, allotjat per casualitat en un edifici a París que acull aquests artistes, amb l’objectiu de documentar-se sobre l’actriu Jean Seberg, musa de la Nouvelle Vague, de qui pretén escriure una biografia. L’autor amb un domini magnífic de les claus narratives farà de catalitzador d’una complexa trama que barreja història, política, art i una infinitat de cameos, referències artístiques i literàries que fan de Pinturas de guerra una obra imprescindible de lectura obligatòria que pot ser llegida des de qualsevol dels capítols, sense importar l’ordre, en un clar homenatge a Rayuela de Julio Cortázar.
Lo que más me gusta son los monstruos
FERRIS, EmilBarcelona: Reservoir Books, 2018
És difícil descriure aquest còmic mastodòntic sense deixar-se coses al tinter. Comencem perquè visualment és espectacular, amb aquest traç ràpid, d’esbós a llapis i bolígraf i una estructura que s’allunya de la vinyeta tradicional i ens ofereix la imatge del típic quadern d’espiral, com si estiguéssim fent d’espietes al diari secret de la protagonista, la Karen Reyes, una nena de 10 anys que es veu (i es dibuixa) a si mateixa com una nena-llop. La història que està ambientada al Chicago dels anys 60 comença amb la nostra protagonista, una entusiasta dels monstres clàssics com Dràcula o el monstre de Frankenstein, fent de detectiu per resoldre la mort en sospitoses circumstàncies de la seva veïna supervivent de l’Alemanya nazi.
Directa, divertida i genial, en aquesta obra els monstres són reals i metafòrics, viuen a la imaginació, les pel·lícules i els còmics, però també caminen entre nosaltres.
The Artist
HAIFISCH, AnnaBarcelona: Reservoir Books, 2017
Que dura és la vida de l’artista! Amb molta ironia i humor negre Anna Haifisch ens mostra a través del seu protagonista la poc glamurosa vida d’un artista.
Amb un dibuix senzill i colorit va desgranant un seguit de situacions que posen en evidència que dedicar-se al món de l’art no és tan bonic com pot semblar: precarietat laboral, falta d’inspiració, inseguretats, rebuig, desconeixement i incomprensió per part de familiars i amics són algunes de les dificultats a les quals un artista s’ha d’enfrontar.
Les històries recollides en aquest volum es van publicar entre setembre de 2015 i novembre de 2016 en la versió americana de la revista Vice.
Si vols llegir còmics d’aquesta autora alemanya o d’altres autors del seu país pots consultar el fons de còmic germànic de la biblioteca Francesc Candel.
El Sheriff de Babilonia: pum, pum, pum
KING, Tom / GERADS, MitchBarcelona: ECC, 2017
Segona entrega de la saga El Sheriff de Babilonia protagonitzada pel Christopher Henry, un expolicia americà convertit en assessor militar.
Ens trobem davant d’un còmic de gènere negre que es desenvolupa en un escenari tan interessant com és l’Iraq després de la caiguda de Saddam Hussein. Les intrigues i les mentides que la guerra a enterrat al desert aniran sorgint després que Henry decideixi investigar la mort d’un dels reclutes que estava entrenant per formar part de la nova policia iraquiana. Amb una trama molt ben narrada i un dibuix que ens fica en una atmosfera desolada King i Gerads aconsegueixen mantenir al lector en tensió esperant el proper gir de l’argument.
Alicia en Sussex
MAHLER, NicolasBarcelona: Salamandra, 2015
Aquest còmic fosc i esbojarrat barreja al seu títol i argument l’Alícia al país de les meravelles de Lewis Carrol i el Frankenstein a Sussex de H.C Artman, però dins de la trama també podem trobar altres referències a Verne, Melville, Voltaire o Nietzsche entre d’altres.
L’Alícia cau a un món oníric perseguint al conill, que li ha promès ensenyar-li una edició il·lustrada de Frankenstein a Sussex. I en aquest món trobarà tots els personatges de Lewis Carroll, però també al monstre que va sorgir de la imaginació de Mary Shelley. Amb un dibuix senzill i surrealista en negre i blau, Nicolas Mahler ens endinsa a un món de malson i perill on podem trobar moltes històries dins d’un mateix volum.
Andy: la vida y la época de Andy Warhol
TYPEXBarcelona: Reservoir Books, cop. 2018
Un fascinant recorregut de 562 pàgines per la biografia/vida d’Andy Warhol, un dels artistes més influents del segle XX. El còmic es divideix en 10 parts. Cadascuna comprèn un període de la vida de l’artista: des dels seus orígens humils, dins una família d’immigrant de l’Est d’Europa a Pittsburgh, fins a arribar al cim de la seva popularitat. L’obra ens mostra a un Warhol enginyós, sense por a la repetició, obsessionat amb el consumisme i el culte a les celebritats. Typex captura molt bé l’extraordinària vida del rei de l’Art Pop gràcies a una exhaustiva documentació. L’estil gràfic canvia radicalment a mesura que avança l’obra… L’autor reflecteix una panoràmica de l’home i de l’artista; des dels còmics que el van marcar durant la infància, fins que es va convertir en un dels artistes més populars del món i la seva influència en la cultura actual. Aquest llibre és un retrat memorable de la cultura pop del segle XX i de les estrelles que la van definir. Per als que no són grans admiradors de Warhol, probablement, és una obra massa llarga i densa; però per aquells que estan interessats en la seva vida i en el seu art, aquest podria ser exactament el llibre que estan buscant. Si no us l’han regalat aquest passat Nadal, val la pena fer l’esforç d’adquirir-lo. I si no, sempre el podeu trobar a les biblioteques!
SELECCIÓ JUVENIL
En aquesta categoria un jurat de nens d’entre 8 i 12 anys atorga el ”Fauve d’Angoulême – Prix jeunesse”.
Alguns dels nominats d’aquest any:
The Amazing world of Gumball
BOCQUELET, BenBarcelona: Norma, 2016
L’increïble mon de Gumball, que ja hem gaudit com a sèrie d’animació, salta al paper, conservant tota la seva frescor, irreverència i diversió. Poques sèries poden presumir d’estar dirigides a un públic tan ampli: nens, joves i adults, cadascú pot trobar coses del seu interès i influències i bromes amagades.
Athelier of witch hat: El atelier de sombreros de mago
SHIRAHAMA, KamomeColombres: Milky Way, 2018
Atelier of the Witch Hut comença com l’enèsima història de l’escollit, però ens enganya: La Coco és una noieta que somia fer màgia, sabent que és impossible, perquè ella no pertany a l’elit dels mags, però el destí la posarà en mans d’un mag que la prendrà com aprenent i li revelarà un gran secret sobre la màgia que la posarà en perill a ella i a tothom que la rodeja. Una història plena d’intriga i aventura, amb un dibuix extraordinari.
El Príncipe y la modista
WANG, JenBarcelona: Sapristi, 2018
Una modista talentosa i un príncep hereu arriben a un acord. Frances mantindrà el secret de Sebastian i dissenyarà vestits enlluernadors, per Lady Crystallia, l’alter ego del príncep, qui ràpidament es convertirà en una icona de la moda parisenca del segle XIX. Frances accepta cooperar, a canvi d’una generosa remuneració i del compromís que l’ajudarà a assolir el seu somni de trobar l’èxit com a dissenyadora. Però per mantenir el secret, un príncep a qui agrada posar-se vestits femenins, totes dues identitats s’han de mantenir en secret… No obstant això, aquest no és un conte de fades on la noia renuncia al seu somni pel bonic príncep. Frances té ambicions i no les podrà posposar eternament per protegir, ara ja, el seu amic.
El còmic explora temes com no viure una mentida i no tenir por de mostrar-te al món tal com ets. Ni més ni menys que el poder de l’acceptació, de creure en tu mateix i ser fidel a qui ets. Combina amb molta harmonia elements dels contes tradicionals amb idees i sensibilitats actuals. Una nova era de contes de fades, històries poc convencionals i lleugerament irreverents, amb l’acceptació i l’empatia prenent protagonisme.
SELECCIÓ PATRIMONI
El gran jurat escollirà el “Fauve d’Angoulême – Prix du patrimoine”
Alguns dels nominats d’aquest any:
Publicat a:
Los Pioneros del cómic: Töpffer, Cham, Doré, Petit
Valencia: El Nadir, cop. 2014
En aquest volum es recullen algunes de les vinyetes de Töpffer, Cham, Doré i Petit, quatre dels grans noms de l’inici de la historieta a Europa.
Si ens centrem en l’obra que ens ocupa Les travaux d’Hercule de Doré, ens trobem amb una obra que l’autor va dibuixar quan només tenia 15 anys, per il·lustrar aquesta història mitològica de manera caricaturesca. El llibret amb les litografies va ser publicat pel Journal pour Rire i constitueix un dels precedents del còmic actual.
SELECCIÓ POLICÍACA
Un jurat format per personalitats escollirà el premi “Fauve Polar”
Alguns dels nominats d’aquest any:
Matar a mi madre
FEIFFER, JulesBarcelona: Sapristi, 2015
A Matar a mi madre, la llegenda del còmic Jules Feiffer ret homenatge a clàssics del gènere negre com Dashiel Hammet o Raymond Chandler. Femmes fatales, boxejadors amb mala sort, adolescents esgarriades, detectius alcoholitzats i estrelles de Hollywood que amaguen secrets inconfessables creuen els seus camins en una història frenètica, cínica i tremendament divertida.
EXPOSICIONS
Enguany es ret homenatge a Bernadette Després, autora de còmics infantils des dels anys 60 i creadora, entre altres molts personatges, de Tom i Nana.
Un altre autor de còmic infantil que podrem veure serà Jean Harambat, guanyador del premi René Goscinny 2018.
Si entrem al món del manga, podrem gaudir de dues exposicions, la dedicada a Taiyo Matsumoto amb una retrospectiva dels seus 30 anys d’ofici amb originals de les seves obres més conegudes com Sunny o Gogo Monster, i la que repassa la trajectòria de Tsutomu Nihei i la seva obra cabdal Blame!
Altres grans autors representats al Festival amb diferents mostres seran Richard Corben, a qui Moebius anomenava Richard “Mozart” Corben per la seva genialitat. Rutu Modan, Milo Manara i el guanyador del Premi d’Or Jérémie Moreau.
També es podrà visitar una gran exposició del 80 aniversari de Batman.
GUANYADORS DE LA 45a EDICIÓ (2018)
FAUVE D’OR – PRIX DU MILLEUR ALBUM
MOREAU, Jérémie. La saga de Grimr
FAUVE D’ANGOULEME – PRIX DU PUBLIC
MONTAIGNE, Marion. Dans la combi de Thomas Pesquet
FAUVE D’ANGOULEME – PRIX SPÉCIAL DU JURY
FAYOLLE, Marion. Les Amours suspendues
FAUVE D’ANGOULEME – PRIX DE LA SÉRIE
HANSELMANN, Simon. Megg, Mogg & Howl – Happy Fucking Birthday
FAUVE D’ANGOULEME – PRIX RÉVELATION
Beverly
DRNASO, NickLogroño: Fulgencio Pimentel, 2016
El més simple pot ser el més inquietant. El dibuix de Drnaso és simple, gairebé esquemàtic, com un estil de línia clara reduït al mínim més indispensable. I la història? Americans de classe mitjana-baixa d’un d’aquests llocs indistingibles entre molts d’altres al centre d’aquell país. Tenim famílies prototípiques i llocs clònics, i tots els malsons que poden tenir, la por, la comercialització de la por, el crim, la sexualització de tot… en un entorn malaltís que l’estil gràfic no fa més que tornar encara més inquietant. Un còmic estrany, que enganxa sense que puguem dir perquè, i que deixa un regust amarg, de mal rotllo, com si poguéssim pensar que nosaltres estem molt a prop del que s’explica, com si ens semblés que un còmic semblant es podria fer sobre les nostres vides. I aquest pensament fa por, molta por.
FAUVE D’ANGOULEME –JEUNESSE
La Guerra de Catherine
BILLET, Julia / FAUVEL, ClaireBarcelona: Astronave, 2018
Amb un dibuix captivador i ple d’expressivitat Claire Fauvel dóna vida al relat de Julia Billet sobre la Segona Guerra Mundial. És la història d’una nena, la Rachel, que ha de perdre moltes coses durant el conflicte, entre d’altres el seu nom quan ha de passar a dir-se Catherine per fugir dels nazis que han ocupat París i persegueixen els jueus i, per tant, d’alguna manera també és una pèrdua d’identitat. Però també és una història d’esperança, perquè durant la seva estança a la Maison de Sèvres, on els seus pares la van deixar per protegir-la, la Rachel s’aficiona a la fotografia i això li proporcionarà una manera d’expressar-se i d’explicar i deixar testimoni d’allò que ha presenciat. Una història vitalista que enganxa des del primer moment.
FAUVE D’ANGOULEME –PRIX DU PATRIMOINE
UMEZU, Kazuo. Je suis Shingo tome
FAUVE D’ANGOULEME –FAUVE POLAR
VALETTE, Philippe. Jean Doux et le mystère de la disquette molle
FAUVE D’ANGOULEME – PRIX DE LA BANDE DESSINÉE ALTERNATIVE
Bien, monsieur #8
Trobareu més informació a:
– 46e Festival de la Bande Dessinée d’Angoulême
– Angouleme.fr
Amb la col·laboració de:
Tyler Durden
Conrad Nomikós
Harley Quinn
2 Comments
El meu comentari és per fer-vos una mica de dentetes: aquest any he pogut estar (per fi!) a Angoulême! Els que no hagueu anat mai i sigueu uns enamorats dels còmics no us ho podeu perdre, de veritat. Cal anar un cop a la vida, com a mínim.Tot i que després de la fantàstica experiència d’aquest any m’agradaria anar-hi CADA ANY. Vaig tenir la sort de poder assistir a les trobades amb l’Emil Ferris, Milo Manara, Terry Moore i Catherine Meurisse. Les expos (Corben, Manara, Tsutomu Nihei, Batman, Matsumoto, Rutu Modan…) eren al·lucinants i el poble es bolca completament en el festival, ocupant tots els edificis, esglésies incloses. Aneu-hi! 😉
Quina enveja ens fas 🙂 Ens alegrem que hagis gaudint tant. Tant de bo coincidim algun any. Ganes no ens falten. Gràcies per explicar-nos la teva experiència.