Qui és la Jessica Jones? La Jessica és una noia malparlada, cínica i alcohòlica que regenta l’agència de detectius Alias a la ciutat de Nova York. Malgrat la seva manca d’habilitats socials, no li falta feina, perquè ella accepta els casos que cap altre no vol: si sospites que la teva dona t’està enganyant amb un mutant, o si la teva filla ha descobert que té “superpoders” i s’ha escapat de casa, la Jessica és la persona a qui has d’acudir. Però com pot una noia enfrontar-se tota sola a tals perills? La veritat és que Jessica Jones és l’àlies de l’antiga “superheroina” anomenada Joia, que va decidir “penjar les malles” quan una de les seves aventures va acabar tràgicament. Per aquest i molts altres motius, la Jessica és la protagonista absoluta d’Alias, un dels còmics més innovadors i valents de l’editorial Marvel Comics, que ressenyem avui.
![Jessica Jones, una detectiva privada que busca la redempció.](https://bibarnabloc.cat/wp-content/uploads/2015/11/242908-135162-jessica-jones_super.jpg)
Per la descripció de més amunt ja us haureu fet una idea que aquesta és una sèrie que s’allunya del paradigma tradicional del superheroi, caracteritzat pels uniformes vistosos, les aventures còsmiques i els personatges d’una peça. Els casos que la Jessica investiga revelen el costat més fosc de la naturalesa “superhumana”, on la majoria de persones fan servir les seves habilitats especials per satisfer els instints més baixos. En aquest sentit, Alias és una sèrie fortament influenciada pel gènere negre, sobretot en la figura del detectiu cínic i desencantat, el “perdedor” que viu de les misèries dels seus clients.
Efectivament, la nostra protagonista beu, fuma i manté relacions sexuals amb homes a qui amb prou feines coneix. Tanmateix, el fet que la Jessica sigui una dona trenca amb la tradició i explora temes mai vistos abans. Així doncs, el guionista Brian Michael Bendis fa servir els casos de la Jessica per tractar diverses formes de violència contra les dones: l’explotació sexual, familiar, psicològica i la que resulta més sorprenent, la violència que les dones s’infligeixen a si mateixes. La Jessica n’és un exemple, perquè darrere del seu comportament compulsiu s’amaga la necessitat de donar sortida a l’angoixa que ella sent per un episodi traumàtic del passat.
![La Jessica es rebel·la contra els eslògans i els consells tòxics de les revistes femenines, una forma subtil de la violència de gènere.](https://bibarnabloc.cat/wp-content/uploads/2015/11/cabrones2-600x450.jpg)
Però no tot és negatiu: la sèrie té un saníssim vessant humorístic que aflora en els moments més inesperats, com a resultat de la tensió entre els gèneres tan oposats com el de superherois i el criminal.
Per acabar, us deixo amb el tràiler de la sèrie de televisió que li han dedicat al personatge, que ha obtingut molt bones crítiques (i 4 milions d’espectadors per capítol):