Aquest llibre està escrit per quatre professores de la Universitat de les Illes Balears. Dues d’elles, Esperanza Bosch i Victoria A. Ferrer havien escrit abans conjuntament Historia de la misoginia i els seus posteriors treballs ja es van centrar en el tema de la violència de gènere: Assetjament sexual i violència de gènere, La voz de las invisibles: las víctimas de un mal amor que mata i El laberinto patriarcal: reflexiones teórico-prácticas sobre la violencia contra las mujeres.
Gràcies al finançament del “Instituto de la Mujer” van realitzar dues investigacions més sobre la matèria (accessibles a Internet) amb les altres dues autores del llibre (entre altres dones), Capilla Navarro i M. Carmen Ramis: Del mito del amor romántico a la violencia contra las mujeres en la pareja i Profundizando en el análisis del mito del amor romántico y sus relaciones con la violencia contra las mujeres en la pareja: análisis cualitativo que van tenir, com a resultat de les mateixes, aquest llibre.
La violencia contra las mujeres: el amor como coartada ha estat estructurat en dues parts. A la primera part, les autores se centren en el tema de l’amor i de què parlem quan parlem d’aquest tema, revisant mites i estereotips i els seus efectes (ja que encara avui n’hi ha que continuen vigents) així com, també, de com dones i homes som “socialitzats” de manera diferent des del primer moment. A la segona part, creen el que elles anomenen un mapa sobre els mites de l’amor romàntic en relació a la violència de gènere i la seva influència en el comportament a partir de dades obtingudes a les seves investigacions sobre el tema a més dels efectes de les grans expectatives a les relacions afectives i, per tant, a l’autoestima. Creen un model piramidal explicatiu que incorpora els diferents factors que intervenen com a possibles causes d’aquesta (o d’altres) violències envers les dones, analitzant les relacions entre ells per buscar desencadenants de per què alguns homes, vivint les mateixes circumstàncies que d’altres, tenen comportaments violents amb les dones.
Les autores consideren que aquesta manera d’entendre l’amor romàntic, aquestes creences idealitzades, poden ser un factor determinant en la violència contra les dones i que, a més, poden provocar l’acceptació i/o justificació de certs comportaments i, per tant, és un concepte que cal redefinir així com proporcionar una correcta educació sentimental, tots dos aspectes claus en la prevenció de la mateixa.
3 Comments
Crec que les Biblioteques compleixen una funció social i educativa impresicindible para la millora de la societat. Facilitant llibres de tanta actualitat i facilitat per entendre el fenòmen de la violència dintre de les parelles, fan una tasca difícilment reemplazable per cap mitjà multimèdia dels existents. Una Biblioteca és un lloc irremplazable per apendre i profunditzar en qualsevol temàtica. Moltes gràcies per continuar apostant per crèixer i existir.
Molt per fer encara, i molt necessària la contribució d’aquesta obra per apropar-nos a una millor ‘educació sentimental’ a tot@s… Moltes gràcies a la Biblioteca per visibilitzar-ho. Salut!
Sempre és interessant llegar llibres que ens fagin veure la realitat de les relacions malatisses de parella i les seves consecuencies, és noticia cada dia i voldria queno fos així.
Gràcies !!!