Douspis, Éleonore
Antes estaba el mar
Albolote: Barbara Fiore, 2016
Pot ser que Barbara Fiore sigui una de les editorials de llibre infantil més arriscades. Els seus llibres sempre estan plens d’amagatalls on tothom que busca, troba coses diferents. La poesia amb què es narren les històries d’aquesta editorial amaguen temes tan transcendentals com l’amistat, els prejudicis, l’amor, els sentiments, la mort…
Antes estaba el mar, de Éleonore Douspis, parla de la solitud a través dels ulls d’un nen que viu la seva infantesa amb tranquil·litat però que després d’un fet (indefinit, pot ser una guerra o un desastre natural, aquí la interpretació del lector) veu com tot el que l’envolta desapareix.
Amb la senzillesa del blanc i el negre el protagonista de la història vol fugir i ho intenta fer literalment sortint del llibre, però no pot, està atrapat i es queda sol mentre tothom que coneix marxa, animals inclosos. La seva història ha quedat buida, intenta recompondre la seva vida amb el que troba i arreglar tot el que el desastre ha deixat malmès però no se’n surt, malgrat tot no es rendeix, fins que finalment troba una sortida i algú que coneix l’agafa i amb força aconsegueix arribar, per fi, a un lloc on tenir una vida millor.
Segurament aquesta història podrà ser interpretada d’una manera o una altra segons amb quins ulls s’analitzi però, sens dubte ens trobem davant un llibre que parla de les fugides cap endavant, de no rendir-se davant de les situacions límit, de deixar enrere vides truncades, de perdre-ho tot. Un tema molt actual, un llibre molt didàctic i pedagògic.
No vull deixar de comentar el format del llibre, a més de la ja comentada senzillesa cromàtica. El llibre, imprès en cartó, es fa acompanyar a les últimes planes per la tècnica del pop-art que d’alguna manera vol simbolitzar el nou entorn del protagonista de la nostra història, com un entorn diferent, millor, més atractiu, una nova vida millor, més plena, més divertida. Un nou espai que dóna un sentit diferent a l’existència del nen protagonista o dels nens protagonistes que fugen cap a un nou, i potser millor, futur.