Arqueoguía de Cataluña y Baleares. El nostre passat comú.

Arqueoguía de Cataluña y Baleares - Carlos Garrido

Arqueoguía de Cataluña y Baleares - Carlos GarridoGarrido, Carlos. Arqueoguía de Cataluña y Baleares. Barcelona: Planeta, 1998

Aquesta guia sobre Arqueologia és una porta oberta cap al nostre passat. Ja hem deixat enrere el bon temps, i aquesta és una opció dirigida a ocupar el nostre temps lliure, però amb un toc cultural. Podrem visitar i realitzar més de 200 excursions pels diferents jaciments de la nostra geografia catalana i també de les Illes Balears, amb moltes dades pràctiques com: plànols, gràfiques i diferents detalls per poder realitzar les millors excursions. Des de la Prehistòria, passant pel món ibèric, l’època romana i visigòtica trobarem autèntiques joies arqueològiques al costat de casa nostra, i que la majoria de nosaltres desconec o que simplement mai s’ha decidit a visitar. Aquesta obra està dirigida al gran públic, però amb un bon nivell de documentació, necessària per l’investigador i el lector més especialitzats. Serà d’utilitat tant pels aficionats a l’arqueologia com pels excursionistes interessats a les rutes culturals de Catalunya i Balears. I podrem viure aventures sobre el món antic com si fóssim arqueòlegs i professionals de les excavacions. 

D’entrada existeix la por, entre el gran públic a no entendre el significat dels jaciments arqueològics o pensar erròniament que es tracta d’una feina per experts i arqueòlegs. Però això ho podem solucionar i canviar ràpidament amb aquest llibre, que a més a més cobreix un buit molt important sobre la nostra bibliografia arqueològica.  

Carlos Garrido
Carlos Garrido
La guia escrita pel Carlos Garrido ens informa en cada jaciment del nom específic del jaciment, de la forma més adequada per arribar-hi, el més interessant que podem veure “in situ”, la seva història, la cronologia, els horaris d’obertura, els museus d’interès i d’altres localitzacions de la comarca o poblacions properes.

Els dibuixos  i gran part de les fotografies del llibre són del dibuixant i pintor mallorquí Vicenç Sastre. Els seus dibuixos li donen una gran força a les diferents restes arqueològiques (muralles, estàtues, objectes i d’altres estructures arquitectòniques). Durant un parell d’anys van recórrer tota la geografia catalana i balear a la recerca de monuments i de jaciments arqueològics. El material que apareix en aquesta guia és només una part petita de tota la informació recopilada i també és fruit de l’entusiasme i de la curiositat incansable del dibuixant Vicenç Sastre. Pels pobles, les muntanyes i els diferents indrets de la geografia de Catalunya i Balears van descobrir innumerables dòlmens, pintures rupestres, poblats ibèrics i vies romanes oblidades per la gran majoria de les persones que viuen al seu costat.

I la pregunta que ens van fer era la següent: Com era possible l’interès dels viatgers de casa nostra per visitar  Grècia, Egipte o Roma i no tenir el mateix, per fer-ho als nostres propis jaciments i monuments, ignorant d’aquesta forma els conjunts impressionants, la màgia i els misteris que tenim al nostre costat?

Mines de Can Tintorer a Gavà

Fins ara tots nosaltres hem perdut l’ocasió de conèixer els nostres orígens i de poder agafar-ho amb les nostres pròpies mans (sempre amb molta cura!). Es tracta d’una oportunitat única que no poden deixar passar de cap de les maneres per més temps i viure d’aquesta manera una gran aventura sobre el món antic. Us convido a gaudir del nostre passat i orígens comuns. Els pobles i les persones tenen el deure de conèixer la seva història, amb la finalitat d’aprendre dels seus antecessors i també per a no perdre la cultura pròpia, els seus orígens i d’aquesta manera poder transmetre el nostre passat comú com a poble als nostres fills i successors. I pels més petits aquestes restes esdevindran autèntiques construccions plenes d’aventures i de misteris per resoldre!

Alorda Park a Calafell
Alorda Park a Calafell
Entre altres excursions us puc proposar entre moltes opcions interessants la reconstrucció que es va realitzar al poblat ibèric d’Alorda Park a Calafell. Es tracta d’un conjunt únic a Catalunya per la reconstrucció dels seus edificis i del seu urbanisme i que ens permet comprendre millor d’altres jaciments en pitjor estat de conservació. També resulta molt recomanable la fortalesa de camps d’urna i ibèrica dels Vilars d’Arbeca a Lleida amb les seves potents muralles  de 5 m. d’amplada, fossar i el camp de pedres de “frisa” (pedres verticals plantades a terra) com a defensa al davant de la fortalesa. I d’època romana tenim la vila de Centcelles a Constantí que posteriorment es va transformar en un mausoleu que segurament van servir per fer l’enterrament del fill de l’emperador Constantí el Gran. Per últim a les terres de Girona podem fer una visita al jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu a Ullastret, una gran ciutat de l’època a l’àrea indigeta, amb grans defenses i molt relacionada amb la presència colonial grega d’Emporion (Empúries).

Fortalesa de Vilars d’Arbeca
Fortalesa de Vilars d’Arbeca

En paraules del comediògraf Terenci (Cartago, 184 a.C.) i que en més d’una ocasió ha destacat el Carlos Garrido, en voldria acomiadar també d’aquesta manera:

Sóc home, res del que és humà no m’és indiferent

 

9 Comments

    • Una recomanació fantàstica! Aprofito per destacar l’exposició “El sexe a l’època romana” que després de finalitzar amb un gran èxit de públic al Museu de Badalona i al de Tarragona, finalment la podreu visitar al Museu de Gavà: http://www.museudebadalona.cat/
      i, aprofitar també per conèixer el seu nou conjunt musealitzat de coves, exposicions i museu, en aquest museu.
      I al museu de Badalona també podeu visitar l’exposició: “Post mortem: Rituals funeraris des del s.XIX a mitjans s.XX”, molt interessant i adequada a les festes de la castanyada…
      http://www.museudebadalona.cat/exposicio.php?id=44

  1. “Com era possible l’interès dels viatgers de casa nostra per visitar Grècia, Egipte o Roma i no tenir el mateix, per fer-ho als nostres propis jaciments i monuments, ignorant d’aquesta forma els conjunts impressionants, la màgia i els misteris que tenim al nostre costat?” Aquí l’has clavat! Trobo molt interessant la teva proposta. Salutacions!

    • No li traurem la importància als grans jaciments clàssics! Parlem de grans civilitzacions que han deixat una gran quantitat de restes materials impressionants i, que encara continuem donant restes i nous jaciments… La meva idea era la de demanar i cridar l’atenció dels ciutadans i també dels nostres administradors i polítics per posar en valor totes les nostres restes arqueològiques, encara que no siguin tan grans ni espectaculars…però inevitablement són la nostra història i ens parlen, si és que volem escoltar el seu missatge…

  2. Excelente recomendación.
    Cualquier sugerencia para conocer más a fondo nuestra historia y reafirmar nuestra identidad histórica es muy bienvenida en estos tiempos oscuros.

    Como siempre, Toga,,,acertado y oportuno.
    Mil gracias!!

  3. La sonrisa de las mujers
    Aquest llibre ha despertat la meva curiositat, i el llegirè molt molt aviat, no sé si es pel títol o per el comentari, però penso que m’agradarà molt

  4. Una recomanació molt interessant per conèixer més a fons la història de la nostra terra. Molt recomanable per fer una ruta turística pels diferents jaciments de Catalunya i conèixer millor el nostre bé cultural que, d’altra manera, pot pasar desapercebut.

  5. Si feu una primera visita a un jaciment arqueològic, potser en un primer moment pot resultar difícil, ja que depenent del seu estat de conservació podem no entendre el seu significat i/o desenvolupament arqueològic. Concretament en els jaciments recollits en aquest llibre s’ha fet un esforç important en el sentit de la difusió i de la didàctica arqueològica. Puc recomar-vos fer una visita inicial al jaciment de Calafell (o Alorda Park). Aquest jaciment s’ha reconstruït parcialment i es realitzen visites comentades amb arqueòlegs tot l’any,i a més a més es realitzen recreacions de feines amb artesans que realitzen treballs de l’època del jaciment (soldats, forners, ferrers, terrissaires…)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.