Bruno_Munari

Bruno_Munari
 
Bruno Munari (Milà 1907-1998), fou un dels grans exponents del disseny italià del segle XX. Artista, pensador i educador revolucionari en els camps de la comunicació visual i del pensament creatiu, va estudiar amb profunditat el procés d’aprenentatge infantil a través del joc, canviant per sempre la Literatura infantil, i allunyant-se de la mirada moralista que imperava en el món del llibre infantil del moment.

Davant l’absència al mercat de llibres que satisfessin les necessitats dels infants, decideix crear una obra de forma original i única, pensant en el seu fill, Alberto. Una obra ideada amb la voluntat de desvetllar la curiositat i la creativitat del petit lector, en la que la materialitat de l’objecte llibre ens convida a tocar, investigar i descobrir

Actualment, podem accedir a l’obra de Munari en castellà, a través de Niño Editor, qui està publicant la sèrie creada per l’autor el 1945. Una col·lecció on l’infant és el protagonista*.

Un dels llibres que més m’agraden d’aquesta sèrie és Nunca contentos, que ens explica la història circular de diferents animals que -com ja ens avança el títol- mai estan satisfets. Així doncs, l’elefant vol ser tan lleuger com un ocell, l’ocell vol nedar envoltat d’aigua com el peix… i, d’aquesta manera, es van encadenant els pensaments i desitjos dels diferents personatges. Les solapes es troben al servei de la narració per explicar-nos la trama i desencadenar sorpresa a cada pàgina.

L’element sorpresa -en aquest i en altres títols- és una constant imprescindible. D’altra banda, tot i que la sèrie segueix un mateix format pel que fa a les dimensions del llibre, a l’interior dels mateixos hi podem trobar pàgines de diferents mides amb il·lustracions suggeridores, sempre en colors molt vius.
 

Nunca contentos / Bruno Munari

Munari, Bruno
Nunca contentos

España, etc. : Niño, cop. 2016

 
Els nou títols d’aquesta col·lecció es basen principalment en la interacció de l’infant amb el joc i la lectura. És per això, que llegir -fins i tot abans de conèixer l’alfabet- és possible, doncs el lector farà ús de tots els sentits dels quals disposa per fer-ho.
 

Munari, Bruno El Vendedor de animales

Munari, Bruno
El Vendedor de animales

España, etc. : Niño, cop. 2017

Munari, Bruno Historias de tres pajaritos

Munari, Bruno
Historias de tres pajaritos

España, etc. : Niño, cop. 2017

 

Munari, Bruno El Ilusionista amarillo

Munari, Bruno
El Ilusionista amarillo

España, etc. : Niño, cop. 2016

Munari, Bruno Buenas noches a todos

Munari, Bruno
Buenas noches a todos

España, etc. : Niño, cop. 2016

 

A banda de la sèrie infantil, Munari també va crear una col·lecció de Llibres llegibles (sense paraules, plenes de textures i realitzats de manera artesanal), així com els denominats Prelibri, dotze volums sense paraules que fan èmfasi en diferents estímuls: visuals, tàctils, sonors i olfactius.

L’èxit i vigència de l’obra de Munari rau en la combinació del disseny, senzillesa i funcionalitat dels seus llibres, els quals van inspirar a nombrosos creadors, com és el cas del reconegut Katsumi Komagata.
 


 
El dia 14 de juny el Servei de Documentació de Literatura infantil i Juvenil ha organitzat una Jornada al voltant de l’artista.

Raffaella Perrone, directora operativa de l’àrea de Design de IED Barcelona, repassarà la bibliografia de Bruno Munari parant especial atenció a alguns temes característics de l’artista/dissenyador com el pensament divergent i les definicions i diferències entre creativitat, fantasia e invenció.

Les màquines inútils creades entre 1935 i 1945, la lluminària Falkland i alguns dels llibres educatius per a nens com l’abans esmentat Prelibri seran alguns dels projectes que s’analitzaran per entendre millor el conegut “univers” Munari.

Hi comptarem amb la presència dels editors de: Corraini, Niño editor i Gustavo Gili que ens explicaran la importància de l’obra de Bruno Munari al seu catàleg.

La Llibreria La Petita ens acompanyarà durant la sessió amb els llibres més representatius de l’autor.

Hi esteu convidats!

Activitat gratuïta. Cal inscripció en el següent formulari.
 

* Segons l’autor, el joc és inseparable de la lectura en si mateixa. D’altra banda, els llibres “són plens de personatges, perquè el protagonista sempre és l’infant”.

 

3 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.